De ce unele ustensile de bucătărie ne pot otrăvi? Care sunt acestea și ce e substanța toxică din ele

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 25.11.2024 - 13:22
De ce unele ustensile de bucătărie ne pot otrăvi - Foto: Pixabay (imagine cu rol ilustrativ)
De ce unele ustensile de bucătărie ne pot otrăvi - Foto: Pixabay (imagine cu rol ilustrativ)
De ce unele ustensile de bucătărie ne pot otrăvi
De ce unele ustensile de bucătărie ne pot otrăvi

De ce unele ustensile de bucătărie ne pot otrăvi? Anumite obiecte prezente des atunci când preparăm mâncarea cu ajutorul lor au devenit prezențe permanente, ușurându-ne munca. Dar unele dintre ele ascund și mari pericole pentru sănătatea noastră.

SHARE

De ce unele ustensile de bucătărie ne pot otrăvi? Anumite obiecte și-au câștigat locul în bucătăriile noastre, datorită accesibilității lor, durabilității și ușurinței cu care se curăță. Cu toate acestea, cercetări recente sugerează că unele dintre ele pot elibera substanțe nocive în alimentele noastre.

De ce unele ustensile de bucătărie ne pot otrăvi? Care sunt acestea și ce e substanța toxică din ele?

Poate vei fi mai mult sau mai puțin surprins, dar cele mai periculoase ustensile de bucătărie sunt considerate cele din plastic negru, „tocătoarele” din plastic și tigăile antiaderente.

Așadar, care sunt riscurile asociate cu aceste obiecte și care sunt alternativele lor mai sigure?

Mulți dintre noi avem un set de spatule, linguri și polonice din plastic negru care se ascund în sertarele bucătăriei noastre. Noile cercetări arată că acestea pot preleva substanțe ignifuge toxice, precum decabromodifenil eter (decaBDE) în alimentele noastre, conform BBC.

Folosite inițial în electronice pentru a reduce riscul de incendiu, aceste substanțe chimice se găsesc în ustensilele de bucătărie din plastic negru fabricate din deșeuri electronice reciclate.

Citește și: Ciocolata de Dubai, produs de contrabandă. 45 de kilograme, oprite la vamă

Un alt studiu recent a arătat că 85 % din articolele de uz casnic din plastic negru testate, inclusiv tăvițele de fast-food, jucăriile pentru copii și ustensilele de bucătărie, conțineau substanțe ignifuge toxice, ustensilele de bucătărie fiind printre cele cu cele mai mari concentrații.

DecaBDE este deosebit de nociv și a fost asociat cu cancerul, perturbări hormonale și tiroidiene, probleme de dezvoltare la copii, efecte neurocomportamentale și toxicitate pentru sistemele reproducător și imunitar.

Ustensilele de bucătărie din plastic negru sunt printre cele mai toxice din bucătărie - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)

Din cauza acestor preocupări, acesta a fost interzis în Regatul Unit în 2018, în temeiul Convenției de la Stockholm a ONU privind poluanții organici persistenți, și de către Agenția pentru Protecția Mediului din SUA în 2021.

Oamenii de știință din spatele cercetării recente au estimat că oamenii ar putea fi expuși zilnic la o medie de 34,7 părți pe milion de decaBDE prin intermediul ustensilelor de bucătărie din plastic negru reciclat - o constatare îngrijorătoare, deoarece nu există un nivel de expunere sigur general acceptat.

Ce ustensile de bucătărie pot fi toxice?

Acest lucru se datorează faptului că se poate substanța se poate aduna în organism în timp, printr-un proces cunoscut sub numele de bioacumulare, ceea ce înseamnă că și dozele mici ar putea ajunge în cele din urmă la niveluri toxice.

Având în vedere că gradul de conștientizare cu privire la materialele plastice de zi cu zi este în creștere, pe măsură ce cercetările arată că unele materiale considerate odată sigure s-ar putea să nu mai fie, ce puteți face?

Citește și: Care este cea mai ciudată mâncare de post? Cum se prepară „păpușile de dragavei”?

Ei bine, în loc de ustensile negre din plastic, ați putea trece la alternative din oțel inoxidabil sau silicon alimentar. Oțelul inoxidabil este ușor de curățat și suportă temperaturi ridicate fără a elibera substanțe chimice.

„Fundurile” sau „tocătoarele” din plastic pot părea inofensive în comparație cu colegele lor de bucătărie mai intimidanți, cum ar fi cuțitele ascuțite, foarfecele și răzătoarele, dar acestea pot reprezenta totuși o amenințare ascunsă la adresa sănătății noastre.

Atunci când se taie pe plăci de plastic, particule minuscule cu dimensiunea mai mică de 5 mm, cunoscute sub denumirea de microplastice, pot fi eliberate de pe suprafață. Aceste particule pot ajunge apoi în alimentele noastre și pot fi ingerate de noi fără să știm.

Într-un studiu recent, oamenii de știință de la Universitatea din Dakota de Nord din SUA au examinat contaminarea cu microplastic eliberată la tăierea legumelor pe mese de tocat fabricate din polipropilenă și polietilenă.

Ei au estimat că o singură tăietură poate elibera până la 1 114 particule de microplastic - adică aproximativ 15 mg.

Pe parcursul unui an, aceasta ar însemna că o persoană obișnuită consumă aproximativ 50 g de microplastice și există tot mai multe dovezi că microplasticele prezintă, de asemenea, riscuri grave pentru sănătatea umană.

Studiile au arătat că microplasticele își pot face loc în arterele noastre, putând provoca un risc semnificativ mai mare de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

De asemenea, ele pot provoca deteriorarea ADN-ului, stres oxidativ și inflamații crescute, ceea ce crește riscul unor boli precum cancerul și tulburările autoimune.

Pe lângă asta, s-a constatat că multe microplastice conțin substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin, care pot duce la tulburări hormonale, probleme de reproducere, tulburări metabolice, astm și probleme de neurodezvoltare.

În plus, față de riscuri, microplasticele sunt extrem de durabile și se pot acumula în organism în timp, ceea ce generează îngrijorări cu privire la efectele lor cumulative pe termen lung, care rămân în mare parte necunoscute.

Citește și: Rețetă de sezon. Cum faci ardei iuți murați? Ce beneficii pentru sănătate au delicioasele legume?

Schimbarea „fundurilor ”de tocat din plastic cu alternative din bambus sau lemn poate reduce riscurile pentru sănătate. Aceste materiale sunt în mod natural rezistente la bacterii, durează mai mult și sunt mai prietenoase cu mediul.

Tigăile antiaderente sunt foarte apreciate de bucătarii casnici, deoarece suprafețele lor alunecoase asigură ouă prăjite perfect, clătite care nu se lipesc și pot fi spălate cu ușurință.

Cu toate acestea, substanțele chimice utilizate în acoperirea antiaderentă, cunoscute sub numele de PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilice), au ridicat probleme de sănătate.

Acestea sunt considerate substanțe chimice veșnice, deoarece sunt incredibil de greu de descompus și sunt legate de probleme de sănătate precum afectarea ficatului, boli ale tiroidei, obezitate, probleme de fertilitate și cancer.

În prezent, majoritatea tigăilor antiaderente sunt acoperite cu PTFE (politetrafluoroetilenă), un PFAS cunoscut mai ales sub denumirea de teflon.

În timp ce tigăile de teflon sunt considerate, în prezent, sigure, există incertitudini cu privire la potențialul lor impact pe termen lung asupra sănătății, în special atunci când sunt utilizate la temperaturi ridicate sau când sunt deteriorate

Inițial, preocupările s-au axat pe acidul perfluorooctanoic (PFOA), o substanță chimică utilizată pe scară largă în producția de teflon. Expunerea la PFOA este legată de mai multe probleme de sănătate, inclusiv afectarea rinichilor și a ficatului, boli tiroidiene, colesterol ridicat și anumite tipuri de cancer.

Una dintre preocupările actuale legate de tigăile din teflon este posibila degajare de vapori și particule toxice, atunci când acestea sunt supraîncălzite.

La temperaturi de peste 260°Celsius, PTFE începe să se descompună, eliberând vapori care conțin PFOA și alte substanțe chimice toxice.

Cercetările sugerează că inhalarea acestor vapori poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de „gripă Teflon”. Deși de obicei temporară, afecțiunea poate fi mai gravă pentru persoanele cu probleme pulmonare.

O altă îngrijorare este că tigăile antiaderente zgâriate sau deteriorate pot elibera fragmente de PTFE în alimente.

Un studiu a constatat că o singură zgârietură pe acoperirea de teflon poate elibera peste 9 000 de micro și nanoparticule, putând contamina alimentele cu substanțe chimice nocive.

În timp ce teflonul nu mai conține PFOA - deosebit de nociv - siguranța compușilor PFAS mai noi este încă supusă dezbaterii, iar studiile pe termen lung sunt, deocamdată, limitate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te