Rețetă de sezon. Cum faci ardei iuți murați? Dacă vreți să încercați și o altă variantă de legume murate, aeată alegere e una foarte bună, mai ales că micii ardei, cu gustul lor picant, aduc multile beneficii sănătății
Rețetă de sezon. Cum faci ardei iuți murați? Ce beneficii pentru sănătate au delicioasele legume?
Cu siguranță, i-ați încercat și până acum: însoțind o porție de sarmale, o saramură de pește ori o ciorbă acră.
Dar poate că încă nu v-ați gândit să-i și puneți la murat, la voi acasă, preferând clasicii castraveți pro gogonele murate sau gogoșarii în oteț.
Însă cum niciodată nu e prea târziu, acum e un moment bun să învățați rețeta de ardei iuți murați.
Citește și: Trei rețete românești de murături de la 1849. Când au apărut delicioasele acrituri în istorie?
Consumați cu moderație, ardeii iuți pot avea multiple beneficii pentru sănătatea organismului. Au un conținut bogat în vitamine, minerale, dar și în antioxidanți. Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi și combat efectele negative ale stresului oxidativ.
Principalul element din ardei responsabil pentru proprietățile benefice oferite de aceștia este capsaicina. Aceasta este responsabilă și pentru gustul iute al ardeilor.
Capsaicina contribuie la capacitatea de stimulare a funcțiilor metabolismului. Are un rol important în creșterea temperaturii corpului, ceea ce duce la arderea unui număr mai mare de calorii.
Dar, pe lângă aceste proprietăți, consumul de ardei iuți poate reduce riscul de boli cardiovasculare, cancer și diferite afecțiuni cronice. Chiar și conservați pentru iarnă, ardeii iuți oferă aceleași beneficii organismului.
Așa că e timpul să-ți sufleci mânecile și să pregătești ardei iuți murați, după rețeta oferită de site-ul catine.ro.
Ingrediente:
- 500 gr ardei iuți
- 300 ml apă
- 300 ml oțet de 9 grade
- 3 lingurițe de sare pentru murături, neiodată
- 3 linguri de zahăr sau 2 linguri de miere de albine
- 1 linguriță cu boabe de piper
- 3-4 căței de usturoi.
Pentru murat, pot fi folosiți atât ardeii iuți verzi, cât și cei roșii, după preferințe - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Mod de preparare ardei iuți murați
În primul rând, îainte de a prepara soluția lichidă pentru conservarea ardeilor iuți, trebuie să pregătești borcanele în care-i vei pune. Atât borcanele cât și capacele aferente necesită sterilizare înainte de folosire.
Prin urmare, spală bine, cu apă și detergent, borcanele și capacele, și așază-le într-o tavă pe care o introduci în cuptor, la 175 de grade Celsius, pentru 15 minute.
Între timp, pregătește ardeii. Alege ardei proaspeți, sănătoși și crocanți. Poți opta atât pentru ardei roșii, cât și verzi, după preferință, pe care-i poți conserva separat sau combinat.
Spală-i bine de praf, apoi șterge-i și lasă-i deoparte până când se mai răcesc borcanele sterilizate. Acum pregătește lichidul.
Citește și: Varza murată: cum să o faci ca să iasă PERFECTĂ. Singura rețetă folosită de gospodinele adevărate!
Pentru prepararea soluției de conservat ardeii iuți, pune apa și oțetul - în proporții egale - într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului.
Adaugă sarea, zahărul, cățeii de usturoi curățați și tocați rondele, precum și boabele de piper. Acestea vor aromatiza plăcut lichidul.
Fierbe lichidul doar până când se dizolvă complet sarea și zahărul. Îndeasă bine ardeii iuți în borcane, așază o sită deasupra borcanelor și toarnă peste aceștia soluția lichidă, fierbinte.
Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare și introdu-le în cuptorul deja cald, de la sterilizarea borcanelor, dar cu focul stins. Lasă acolo până a doua zi.delicioșii ardei iuți murați.
Etichetează frumos borcanele și transferă-le în cămară. Ardeii iuți se vor putea consuma după 2-3 săptămâni și, cu siguranță, nu vei regreta.
Atenție! Dacă aveți probeme de sănătate incompatibile cu gustul iute al ardeilor, întrebați medicul înainte de a-i consuma.