De ce s-a „rupt” cuplul Ștefan Bănică și Stela Popescu? Actorul a luat două palme de la Radu Beligan

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.05.2024 - 17:59
De ce s-a „rupt” cuplul Ștefan Bănică și Stela Popescu - Foto: Studiourile Buftea/colaj Newsweek
banica filme BD
cu jean constantin
trei generatii banica

De ce s-a „rupt” cuplul Ștefan Bănică și Stela Popescu? Marele actor și cântăreț a fost unul dintre cei mai iubiți artiști, talentul său fiind preluat și continuat de fiul său, cunoscutul Ștefan Bănică Jr. Pe 26 mai, acum 29 de ani, inima seniorului a încetat să mai bată.

SHARE

De ce s-a „rupt” cuplul Ștefan Bănică și Stela Popescu? Pe parcursul aproape întregului deceniu '70, cei doi au format unul dintre cele mai iubite iubite duo-uri de pe scena spectacolelor de revistă și din televiziune.

Dar duetul a dispărut brusc, spre nedumerirea publicului larg. Marele artist, tatăl lui Ștefan Bănică Jr., a decedat acum 29 de ani, într-o zi de 26 mai din 1995.

De ce s-a „rupt” cuplul Ștefan Bănică și Stela Popescu? Actorul a luat două palme de la Radu Beligan

Numele lui Ștefan Bănică are o rezonanță aparte în inimile multor români, mai ales în al celor ce au depășit o anumită vârstă.

Vorbim, firește, de Senior, fiul său, un la fel de renumit artist aparținând altor generații de public.

Ștefan Bănică s-a născut la 11 noiembrie 1933, in Călărași, tată său fiind un renumit lăutar, Drăgan Constandache Bănică. 

Familia s-a mutat curând la București, acolo unde micul Fane a cântat in corul de copii de la Radio și a jucat in spectacole de teatru pentru școlari.

A absolvit Institutul de Teatru din București, în 1955, la clasa profesorului Alexandru Finți.

Citește și: Ștefan Bănică își pierde soția, copilul, fratele. I se oprește inima pe scenă. Moare la doar 61 ani

Dar de intrarea în Institut se leagă o întâmplare pe care Ștefan Bănică a povestit-o într-un interviu realizat de Dan Bârlădeanu pentru revista Flacăra, în 1983. A primit palme de la marele Radu Beligan. Unele cu imens folos.

„Destinul meu în teatru se numeşte Radu Beligan. Parcă a fost ieri: am imprimat ceva la radio. La plecare, Beligan m-a poftit în maşină fără să şoptească ceva. Am coborât direct la secretariatul institutului unde, peremptoriu, i-a zis secretarei: „Înscrie-l”.

Am rămas perplex şi am zis: nu. Beligan, tăcut, m-a luat de mână, m-a condus spre una din clasele goale, şi, aşa, din senin, mi-a tras două palme. Apoi, ca şi cum nu s-ar fi întîmplat nimic, mi-a ordonat: „Acum mergi de te-nscrie. Ştiu eu de ce”. Am intrat din primul foc”, rememora Bănică în interviul citat de dosaresecrete.ro.

Între anii 1971-1979 a format unul dintre cele mai memorabile cupluri de pe scena spectacolelor de revistă și din televiziune alături de Setla Popescu.

Oamenii erau atât de atrași de magia celor doi, încât unii erau convinși că ei formează un cuplu și în viața de dincolo de scenă. La fel avea să se întâmple, mai târziu, cu următorul partener de duet al actriței, Alexandru Arșinel.

Ștefan Bănică a apărut și într-unul dintre filmele seriei Brigada Diverse, din postura de cântăreț - Foto: Facebook/Cineclic

Dar cuplul Stela - Bănică s-a destrămat brusc, după mai bine de 8 ani de mari succese, publicul nesăturându-se ei. Tot în interviul din 1983, Ștefan Bănică a explicat și motivele „rupturii” acestuia.

„Ne-am întâlnit acum 14 ani la televiziune (n.r. - cu Stela Popescu) şi vreau să cred că am făcut un lucru foarte bun.(...) Din păcate, cuplurile de succes nu prea rezistă vremii.

După cum se ştie, pentru a fi alcătuit, un cuplu are nişte legi ale lui (una din ele cere ca partenerii sa fie de valoare apropiată). Şi acum începe greul: actor mare, personalitate mare, pretenţii pe măsură, capricii așijderea.

Ce mai, două săbii nu pot încăpea intr-o singură teacă. Şi, cum este firesc, totul începe de la un fapt minor. Aşa a fost şi cu noi”, a explicat artistul.

De altfel, el a vrut să continue cu detalii ale acelei despărțiri artistice, dar reporterul l-a oprit, motivând că revista nu intră în asemenea „indiscreții”, așa că Bănică n-a mai oferit amănunte.

Citește și: Recunoașteți personajul? Iubita actriță ar fi împlinit 88 de ani. A fost măritată de două ori

Ulterior, Stela Popescu a avut un alt partener de scenă cu care a făcut un cuplu aproape la fel de iubit, Alexandru Arșinel. Dar mulți au rămas cu nostalgia celui realizat cu Bănică.

În viața personală, Ștefan Bănică a fost căsătorit de două ori, Prima oară, pentru o perioadă scurtă, cu ziarista Sanda Liteanu, cu care a avut primul fiu, cunosctul actor și cântăreț, Bănică Jr.

De altfel, acesta a fost crescut de mama sa și de bunici, dar a păstrat o legătură strînsă și cu tatăl său faimos.

În 2019, trei generații de Bănică Ștefan, Ștefan Jr și Radu Ștefan, fiul „juniorului”, au apărut împreună într-un concert. Firește, primul doar sub forma unor imagini.

Bănică senior s-a recăsătorit, devenind din nou părinte, cea de-a doua soție dând naștere tot unui băiat, pe Alexandru Bănică. Din păcate, ambii au avut un destin tragic. Prima s-a dus Iulia, soția maestrului, în 1985.

Împreună cu Jean Constantin, intepretând rol de „mafiot” în „Nea Mărin miliardar” - Foto: Facebook/Cineclic

„Nimeni până acum nu m-a întrebat despre soția mea care a murit în 1985. O femeie cum nu cred că va mai exista. O chema Iulia... Era creator de modă la Mătasea Populară.

Cred că, dacă ea mai trăia, aș fi avut acum altă situație, mult mai bună - ca om, ca actor, ca... tot. Iulia a fost un om extraordinar, avea mare grijă de mine și știa întotdeauna să-mi ridice moralul atunci când dădeam dovadă de slăbiciuni”, mărturisea Ștefan Bănică într-un interviu din 1994.

În anul 2000, fiul cel mic al artistului, Alexandru, avea să moară, la rândul său, din cauza unui accident rutier.

Dar Ștefan Bănică trecuse deja la cele veșnice, cu 5 ani înainte, astfel că măcar a fost scutit de durerea cea mai mare pe care o poate avea un părinte.

Citește și: Dramele lui Ștefan Bănică Junior: Fratele moare la 25 ani. Tatăl său face infarct pe scenă

„Tata era un tip care iubea viața și asta se simțea cel mai tare la el. Era un bonviveur, dar știa să-și ascundă necazurile, atunci când apăreau. De multe ori, viața lui n-a fost tocmai roz”, declara Bănică junior, ani mai târziu.

Marele artist a „dus”, ani de zile, spectacole după spectacole, lucru ce s-a resimțit în starea sănătății sale.

În decurs de câțiva ani a făcut trei infarcte cărora le-a supraviețuit. Dar inima sa generoasă dădea semne de oboseală care. Odiseea problemelor cardiace a povestit-o însuși artistul

„În ’83 jucam în două teatre: Bulandra şi GiuIeşti, duceam în spinare 12 spectacole pe săptămână… şi ce spectacole, cu tone de text! Pe 18 ianuarie, jucam „Escu”, în sală erau 3-4 grade, publicul cu paltoane şi căciuli pe cap. Nu m-a durut, atât, am transpirat şi mi s-a făcut rău.

Am ajuns la doctorul Pompiliu Popescu. Zice: „Ce-ai făcut, Fane?” Ce-am făcut? „Ai făcut un infarct!“ În ’90 terminasem filmul lui Pintilie „De ce bat clopotele Mitică?“ Pe 7 iunie, vine o mașină să mă ducă la post-sincron în Buftea, atunci l-am făcut pe-al doilea…

În august ’91, eram la Covasna, mă sună fiu-meu Alexandru: „Tată, nu vor să mă lase să dau treapta la „Tonitza”. Am făcut de trei ori drumul ca să-l conving pe un inspector să-l lase, atunci l-am făcut pe-al treilea…”, povestea regretatul artist.

Trei generații de Bănică în fața publicului, dar în forme diferite: Ștefan, Ștefan junior și Radu Ștefan, nepotul seniorului - Foto: Facebook/Stefan Banica

În același interviu din 1994, regretatul actor mărturisea că nu mai poate să joace cât își dorește din cauza problemelor de sănătate:

„De câtva timp, fiind bolnav cu inimă, nu am prea făcut mare lucru. Dar nici n-aș suporta să ies la pensie, așa că l-am rugat pe doctorul Pompiliu Popescu să mă lase să joc măcar o dată pe săptămână.

Și joc în „Arsenic și dantelă veche”, la sala din Schitu Măgureanu și în „Teatru Comic”, la Grădina Icoanei.

Voi începe din toamnă repetițiile la un musical al unui tânăr regizor și, ca de obicei, am răspuns deja prezent la solicitările Televiziunii. Pentru că mai mult de-atât, pentru stagiunea `94 -`95, nu am voie“.

Citește și: Ne-au făcut să râdem, dar cei patru „milițienii” din Brigada Diverse au avut un destin tragic

Avea să fie ultima stagiune pentru iubitul artist. Un an mai târziu, la 26 mai 1995, inima lui Ștefan Bănică l-a „trădat” definitiv și a încetat să mai bată. Avea doar 61 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te