De ce este cerul albastru? Culoarea boltei cerești nu se datorează reflectării apei. În schimb, ea are de-a face cu lumina împrăștiată și cu atmosfera planetei noastre.
De ce este cerul albastru? Ce legătura există cu atmosfera Pământului?
Altitudinile, peisajele și clima se schimbă dramatic pe măsură ce ne deplasăm pe glob, dar un factor rămâne aproape omniprezent.
Toată diversitatea Pământului este acoperită de un cer albastru. Firește, atunci când nu este noapte sau înnorat.
Dar de ce este cerul albastru? Nu, nu este vorba o reflectare a oceanelor de pe Pământ. Adevărata explicație necesită un pic de fizică a particulelor.
Citește și: De ce credem că apa este udă? Ce înseamnă „apa uscată” și la ce se folosește?
„Vedem albastru deasupra noastră din cauza modului în care lumina de la soare interacționează cu atmosfera Pământului.
Spectrul de lumină vizibilă conține o varietate de culori, de la lumina roșie la cea violetă. Atunci când toate culorile sunt amestecate, lumina apare albă”, a declarat Marc Chenard, meteorolog la National Weather Service, pentru Live Science.
„Dar, odată ce lumina albă care călătorește de la soare ajunge pe Pământ, unele dintre culori încep să interacționeze cu moleculele și particulele mici din atmosferă”, a mai spus el.
Fiecare culoare din spectrul de lumină vizibilă are o lungime de undă diferită. Undele de lumină roșie și portocalie, de exemplu, au lungimi de undă mai mari, în timp ce lumina albastră și violetă au lungimi de undă mult mai scurte.
Lungimile de undă mai scurte ale luminii sunt cele care au mai multe șanse de a fi împrăștiate - sau absorbite și reemise într-o direcție diferită - de către moleculele de aer și de gaz din atmosfera Pământului, a declarat Chenard.
Moleculele din atmosferă, în mare parte azot și oxigen, împrăștie lumina albastră și violetă în toate direcțiile printr-un fenomen numit împrăștiere Rayleigh.
Aceasta este ceea ce face ca cerul să fie albastru.
Citește și: 6 mistere istorice pe care oamenii de știință le-au deslușit în sfârșit, în anul 2023
Chiar dacă lumina violetă este și ea împrăștiată, există câteva motive pentru care vedem cerul mai mult albastru decât violet, potrivit lui Ed Bloomer, astronom la Observatorul Regal Greenwich din Marea Britanie.
„În primul rând, soarele nu produce o iluminare egală în toate culorile; el conține mai multă lumină albastră decât lumină violetă, astfel că mai multă lumină albastră este împrăștiată. În plus, ochii noștri nu sunt la fel de receptivi la toate culorile.
Ei sunt mai puțin sensibili la lumina violetă, ceea ce înseamnă că avem mai multe șanse să vedem nuanțe albastre decât cele violet.”, a declarat Bloomer pentru sursa citată.
Această dispersie preferențială a luminii albastre influențează, de asemenea, culorile răsăritului și apusului de soare.
La apusul soarelui, pe măsură ce un anumit punct se îndepărtează tot mai mult de soare, lumina solară trebuie să călătorească mai mult prin atmosferă pentru a ajunge la ochii dumneavoastră.
În momentul în care lumina soarelui ajunge la dumneavoastră, toată lumina albastră a fost împrăștiată. Ca urmare, lungimile de undă portocalii, roșii și galbene sunt tot ceea ce a rămas pentru a colora apusul de soare.
Citește și: Cum să cureți fierul de călcat. Sigur aveți acest medicament pentru răceală în casă. Va arăta ca nou
„Cerul albastru vast este produs de o combinație de factori”, a spus Bloomer.
„Dacă te-ai afla pe o altă planetă, ai putea privi o culoare total diferită, în funcție de moleculele din atmosfera lumii extraterestre, de particulele de praf care se învârt în jurul tău sau de spectrul de lumină provenit de la o stea din apropiere”, a mai dăugat acesta.