Luna aceasta, guvernul din Anglia va lansa o consultare pentru strategia sa privind sănătatea bărbaților. Potrivit experților, această inițiativă ar fi trebuit luată cu mult timp în urmă, deoarece bărbații sunt mult mai predispuși la moarte prematură decât femeile.
Citește și: Cât trebuie să cotizezi, lunar, la pensie ca să ai un venit sigur la bătrânețe? Unde depui banii?
Un raport OCDE a clasat România pe locurile 32-33, la egalitate cu Macedonia de Nord, speranța de viață a românilor atingând 76,6 ani, cu aproape 5 ani sub media europeană.
De ce bărbații mor mai repede decît femeile? Guvernul britanic a intrat în alertă. Ce măsuri ia?
Andrew Harrison conducea o clinică de sănătate pentru bărbați într-un centru de tineret din Bradford când a auzit o bătaie în ușă. S-a întors spre ușă, dar nu era nimeni acolo. Apoi și-a auzit numele strigat. S-a uitat în jur și a văzut la fereastră un tânăr care cerea prezervative.
Citește și: Oamenii îmbătrânesc dramatic la două vârste. De ce se întâmplă asta?
Anecdota, în multe feluri, încapsulează provocările legate de sănătatea bărbaților - o combinație de comportament riscant și o lipsă de încredere și de abilități de a se angaja cu serviciile de sănătate, scrie BBC
Speranța de viață, mai mică la bărbați
În Regatul Unit, bărbații sunt mai predispuși să fumeze, să bea alcool, să consume droguri și să aibă colesterolul și tensiunea arterială ridicate.
Acestea contribuie în mare măsură la faptul că bărbații au o speranță de viață mai mică decât femeile - cu patru ani - și sunt cu aproape 60% mai predispuși să moară prematur înainte de vârsta de 75 de ani din cauza bolilor de inimă, a cancerului pulmonar, a bolilor de ficat și în accidente.
Profesorul Alan White, care a co-fondat organizația caritabilă Men's Health Forum și a înființat un centru dedicat sănătății bărbaților la Universitatea Leeds Beckett, spune că problema trebuie luată mai în serios.
El citează pandemia ca exemplu, subliniind că 19.000 de bărbați mai mulți decât femeile au murit din cauza Covid.
De ce femeile sunt mai sănătoase?
El spune că este prea ușor să dai vina pe stilul de viață al bărbaților pentru sănătatea lor precară, susținând că „este mult mai complex decât atât”.
El spune că există motive biologice - sistemul imunitar masculin este mai puțin capabil să lupte împotriva infecțiilor. Dar, după cum demonstrează povestea tânărului care căuta prezervative, bărbații pot, de asemenea, să nu aibă competențele necesare pentru a accesa serviciile de sănătate.
Profesorul White spune: „Bărbații sunt mai puțin familiarizați cu sănătatea, adică nu își dezvoltă abilitățile de a vorbi despre sănătatea lor și de a recunoaște semnele și de a acționa în consecință. Sănătatea bărbaților este foarte statică din adolescență până la vârsta de 40 de ani, în general - mulți trec ani întregi fără să consulte un profesionist din domeniul sănătății.
„Pentru femei lucrurile stau diferit. Contracepția, screeningul cervical și apoi nașterea înseamnă că multe femei au un contact regulat cu serviciile de sănătate, ceea ce bărbații nu au.”