Cât trebuie să cotizezi, lunar, la pensie ca să ai un venit sigur la bătrânețe? Unde depui banii?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 03.10.2024 - 12:52
Cât trebuie să cotizezi, lunar, la pensie ca să ai un venit sigur la bătrânețe? Unde depui banii? - Foto: Freepik
Cât trebuie să cotizezi, lunar, la pensie ca să ai un venit sigur la bătrânețe? Unde depui banii? - Foto: Freepik
Cât trebuie să cotizezi, lunar, la pensie ca să ai un venit sigur la bătrânețe? Unde depui banii? foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Cât trebuie să cotizezi, lunar, la pensie ca să ai un venit sigur la bătrânețe? Unde depui banii? foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cât trebuie să cotizezi, lunar, la pensie ca să ai un venit sigur la bătrânețe? Unde depui banii pentru a-ți asigura banii la pensionare? Este o sumă suplimentară față de pensie.

SHARE

Tot mai mulți români se gândesc la pensie și la faptul că sistemul public de pensii nu ar mai putea susține peste câțiva ani veniturile a milioane de persoane.

Ceea ce îi mai îngrijorează este faptul că pentru a avea o pensie decentă la bătrânețe, actualii angajați ar trebui să aibă peste 9.000 de lei salariu pe lună. 

Astfel, Pilonul II de pensii este cea mai bună variantă pentru a suplimenta pensia primită de la stat. Cu o cotizație de câteva sute de lei pe lună, românii își pot asigura un fond pentru momentul pensionării. 

Cât trebuie să cotizezi, lunar, la pensie ca să ai un venit sigur la bătrânețe? Unde depui banii?

Scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat este asigurarea unei pensii private, distinctă şi care suplimentează pensia acordată de sistemul public, pe baza colectării şi investirii, în interesul participanţilor, a unei părţi din contribuţia individuală de asigurări sociale.

Foto: Freepik / Cât trebuie să cotizezi, lunar, la pensie ca să ai un venit sigur la bătrânețe? Unde depui banii?

Începând cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75% (OUG nr. 23/2022 pentru completarea art. 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat).

Citește și: Cât va fi cea mai mică pensie după recalculare? Sute de mii de pensionari o vor lua. Cât au muncit?

Conform unui studiu făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară, milioane de persoane din România au început să contribuie la acest plafon care se va acumula la pensia din sistemul public.

La 30 iunie 2024, numărul total al participanților la sistemul de pensii administrate privat a fost de 8,22 milioane persoane, în creștere cu 1,8% comparativ cu aceeași dată a anului anterior.

Câți bani pun românii la pușculiță?

La nivelul Pilonului II, contribuția medie a participanților cu contribuții virate la în luna iunie 2024 a fost de circa 383 lei/participant, în timp ce la 31 decembrie 2023 valoarea acesteia a fost de 276 lei/participant.

Pe parcursul semestrului I al anului 2024, contribuțiile virate în sistemul de pensii administrate privat au fost în cuantum de 8,44 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 34% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Citește și: Pensie micșorată cu sute de lei după eliminarea indicelui de corecție. Ce pensionarii sunt păgubiți?

Există mai multe bănci sau organisme financiare la care angajații pot plăti astfel de contribuții pentrul Pilonul II, dar cele mai căutate sunt NN (26%), Allianz Tiriac -Viitorul Tău (21%) și FPAP Metropolitan Life (14%), acestea însumând 61% din numărul total de persoane. 

În ceea ce privește distribuția pe grupe de vârstă, la finalul lunii iunie 2024, ponderea participanților cu vârsta de până în 35 ani a fost de 34% din totalul participanților, iar ponderea celor cu vârstă de peste 35 ani a fost de 66%.

Citește și: OFICIAL Pragul de impozitare a pensiei, crescut la 3.000 lei. Ce bani iau în plus pensionarii? Când

Distribuția participanților pe gen rămâne constantă, ponderea participanților de genul feminin în numărul total de participanți fiind de 48%, iar ponderea persoanelor de gen masculin de 52%.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te