luni 06 octombrie
EUR 5.0889 USD 4.3349
Abonează-te
Newsweek România

Cum să nu îți mai dea lacrimile când tai ceapă? Trucul pe care trebuie să-l știe orice gospodină

Data publicării: 21.11.2024 • 09:16 Data actualizării: 21.11.2024 • 09:18
Cum să nu îți mai dea lacrimile când tai ceapă? Trucul pe care trebuie să-l știe orice gospodină - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum să nu îți mai dea lacrimile când tai ceapă? Trucul pe care trebuie să-l știe orice gospodină - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cum să nu îți mai dea lacrimile când tai ceapă? Trucul pe care trebuie să-l știe orice gospodină.

Ceapa este un aliment de bază în bucătăria românească, însă cum faci să nu îți mai dea lacrimile când o tai? Orice gospodină trebuie să știe acest truc.

Cum să nu îți mai dea lacrimile când tai ceapă? Trucul pe care trebuie să-l știe orice gospodină

Tăierea unei cepe eliberează compuși ai sulfului care reacționează cu enzimele din legumă pentru a forma un gaz care irită ochii, făcându-i să lăcrimeze. Un doctor, Joe Whittington, a împărtășit un truc pe TikTok pentru a nu mai lăcrima când tăiați ceapă, conform The New York Post.

Gazul iritant este folosit ca un mecanism natural de apărare pentru a proteja de dăunători.

Citește și: Două remedii din bătrâni pentru răceală. Cum se face și ce efecte are ceaiul de ceapă?

Ceapa albă, galbenă și roșie au concentrații mai mari de enzime necesare pentru a produce compusul volatil, în timp ce ceapa dulce și ceapa verde nu au concentrații atât de mari.

Pentru a nu vă da lacrimile când tăiați ceapă, Whittington recomandă plasarea unui prosop de hârtie umed lângă ceapă pentru a acționa ca un „magnet” care să absoarbă sulful în timp ce tăiați.

„Umiditatea atrage compușii de sulf”, a explicat Whittington.

Citește și: Cum trebuie depozitată ceapa pentru a fi proaspătă luni întregi? Nu trebuie pusă lângă cartofi

De asemenea, este important să fie ascuțit cuțitul cu care tăiați ceapa. Un cuțit tocit nu va face decât să îngreuneze felierea și tăierea cepei și va crește timpul pe care îl petreceți expus gazului.

Un alt truc este să răciți ceapa înainte. Reacțiile chimice încetinesc la temperaturi mai scăzute.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră