Ceapa este un aliment de bază în bucătăria românească, însă cum faci să nu îți mai dea lacrimile când o tai? Orice gospodină trebuie să știe acest truc.
Cum să nu îți mai dea lacrimile când tai ceapă? Trucul pe care trebuie să-l știe orice gospodină
Tăierea unei cepe eliberează compuși ai sulfului care reacționează cu enzimele din legumă pentru a forma un gaz care irită ochii, făcându-i să lăcrimeze. Un doctor, Joe Whittington, a împărtășit un truc pe TikTok pentru a nu mai lăcrima când tăiați ceapă, conform The New York Post.
Gazul iritant este folosit ca un mecanism natural de apărare pentru a proteja de dăunători.
Citește și: Două remedii din bătrâni pentru răceală. Cum se face și ce efecte are ceaiul de ceapă?
Ceapa albă, galbenă și roșie au concentrații mai mari de enzime necesare pentru a produce compusul volatil, în timp ce ceapa dulce și ceapa verde nu au concentrații atât de mari.
Pentru a nu vă da lacrimile când tăiați ceapă, Whittington recomandă plasarea unui prosop de hârtie umed lângă ceapă pentru a acționa ca un „magnet” care să absoarbă sulful în timp ce tăiați.
„Umiditatea atrage compușii de sulf”, a explicat Whittington.
Citește și: Cum trebuie depozitată ceapa pentru a fi proaspătă luni întregi? Nu trebuie pusă lângă cartofi
De asemenea, este important să fie ascuțit cuțitul cu care tăiați ceapa. Un cuțit tocit nu va face decât să îngreuneze felierea și tăierea cepei și va crește timpul pe care îl petreceți expus gazului.
Un alt truc este să răciți ceapa înainte. Reacțiile chimice încetinesc la temperaturi mai scăzute.