Cum să faci o impresie mai bună la prima întâlnire. Psihologii au dezvăluit secretul

DE Florentina Enache | Actualizat: 12.12.2024 - 19:59
Cum să faci o impresie mai bună la prima întâlnire. Psihologii au dezvăluit secretul - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum să faci o impresie mai bună la prima întâlnire. Psihologii au dezvăluit secretul - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cum să faci o impresie mai bună la prima întâlnire. Psihologii au dezvăluit secretul. Ce trebuie să faci atunci când vorbești cu o altă persoană?

SHARE

Toată lumea vrea să facă o primă impresie bună și să fie plăcut. Din fericire, psihologii au analizat modul în care se poate face acest lucru în multe studii diferite și au dezvăluit secretul.

Un astfel de studiu a analizat primele întâlniri stânjenitoare, atunci când ești obligat să socializezi cu colegi sau prieteni ai prietenilor cu care nu ești deja familiarizat. 

Cum să faci o impresie mai bună la prima întâlnire. Psihologii au dezvăluit secretul

Cercetătorii de la Harvard s-au concentrat pe modul în care adresarea de întrebări influențează cum ne percepem unii pe alții, scrie Ifl Science.

„Imaginați-vă acest scenariu: vă întâlniți pentru prima dată cu un coleg nou la o petrecere a companiei. Inițiați o conversație, iar colegul începe să vă spună o poveste amuzantă. Sunteți interesat și implicat și puneți mai multe întrebări care îl încurajează pe coleg să detalieze povestea”, scrie echipa în studiul său.

Citește și: Dormi cu perna în brațe? Obiceiul banal care ascunde un mesaj profund. Psihologii avertizează

„După ce povestea se termină, vă despărțiți. Mai târziu îți dai seama că persoana respectivă nu a pus nicio întrebare despre tine, iar tu nu ai avut ocazia să dezvălui prea multe informații despre tine. Cine a făcut o impresie mai bună?”.

Deși ați putea crede că cel cu poveștile amuzante ar fi lăsat cea mai bună impresie, cercetând mai bine, oamenii de știință au descoperit că s-ar putea să nu fie cazul.

Într-o serie de studii, echipa a analizat mai multe perechi, parteneri de conversație, în viața reală și prin intermediul unui chat online. 

Citește și: De ce ni se pare că timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim? Explicația psihologilor

Unul dintre parteneri a fost rugat să pună o serie de întrebări celuilalt participant, fără ca acesta să știe de această parte a experimentului. 

Ulterior, aceștia au fost rugați să își evalueze partenerul de conversație, precum și câte întrebări credeau că a pus celălalt partener.

Aceste studii, potrivit echipei, au susținut ipoteza că „oamenii își plac mai mult partenerii de conversație atunci când pun mai multe întrebări, deoarece persoanele care pun mai multe întrebări sunt considerate mai receptive”.

Într-un al treilea experiment, echipa a analizat date vechi dintr-un studiu privind întâlnirile rapide, pe care le-a considerat a fi un mediu ideal datorită motivației participanților de a face o primă impresie bună.

Aceștia fuseseră rugați să își evalueze partenerii, precum și dacă ar fi de acord cu o a doua întâlnire.

Citește și: Ai nevoie de televizor ca să adormi? Psiholog: Acestea sunt cele 8 probleme grave pe care le ai

„Studiul a arătat că persoanele care pun mai multe întrebări în timpul întâlnirilor lor sunt mai susceptibile de a obține acordul pentru a doua întâlnire de la partenerii lor, un indicator comportamental al plăcerii. De asemenea, am constatat că, în ciuda efectelor persistente și benefice ale adresării de întrebări, oamenii nu anticipează că adresarea de întrebări crește simpatia interpersonală.”

Așadar, deși uneori s-ar putea să vă confruntați cu dificultăți în conversație, un mic truc la îndemână pentru primele întâlniri ar putea fi să puneți întrebări și să continuați cu ele pe baza raspunsurilor interlocutorului, pentru a demonstra cât de receptiv sunteți și poate să păreți puțin mai plăcut.

Studiul este publicat în Journal of Personality and Social Psychology.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te