Cum să bei cafeaua ca să trăiești mai mult? Bea cafeaua neagră și s-ar putea să ai o longevitate crescută: cel puțin asta reiese dintr-un nou studiu care a descoperit că persoanele care beau cafea tind să trăiască mai mult, dar numai cele care adaugă puțin sau deloc zahăr și grăsimi saturate în băuturile lor.
Cum să bei cafeaua ca să trăiești mai mult? Secretul stă în felul în care o prepari. Ce să eviți?
Ideea că populara cafea reduce riscul de deces prematur există de ceva vreme. Echipa de cercetători, condusă de cercetători de la Universitatea Tufts din Massachusetts, SUA, a dorit să analizeze în mod specific dacă ceea ce adaugi în cafea are vreo influență.
„Puține studii au examinat modul în care aditivii din cafea pot influența legătura dintre consumul de cafea și riscul de mortalitate, iar studiul nostru este printre primele care cuantifică cantitatea de îndulcitor și grăsimi saturate adăugate”, spune epidemiologul Bingjie Zhou de la Universitatea Tufts.
„Rezultatele noastre sunt în concordanță cu Ghidul alimentar pentru americani, care recomandă limitarea consumului de zahăr și grăsimi saturate”, a adăugat el, potrivit sciencealert.com.
Citește și: Care băutură e mai potrivită dimineața: ceaiul sau cafeaua? Opinia nutriționiștilor
Echipa a analizat statisticile referitoare la 46.332 de adulți americani cu vârsta de peste 20 de ani, înregistrați în anchete de sănătate ale guvernului, pe o perioadă medie de 9-11 ani. În acest timp, 7.074 de persoane au decedat, decese care au fost apoi corelate cu consumul de cafea.
Cercetătorii au descoperit că băutorii de cafea prezentau un risc semnificativ mai mic de mortalitate din toate cauzele, dar când se adăuga mai mult zahăr și grăsimi saturate (precum cele din laptele integral sau smântână) în amestec, semnificația statistică dispărea.
O cafea neagră ne face mai bine decât dacă adăugăm zahăr sau lapte în ea - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
În general, consumul de cafea neagră sau cafea cu un conținut foarte scăzut de zahăr și grăsimi a fost asociat cu o reducere de 14% a riscului de deces prematur, comparativ cu consumul de cafea. Se pare că două-trei cești pe zi este cantitatea ideală.
Deși cercetătorii au luat în considerare variabilele care ar fi putut influența rata mortalității, inclusiv nivelul de activitate fizică, consumul de alcool, vârsta, sexul și nivelul de educație, studiul nu este suficient de aprofundat pentru a demonstra o cauzalitate directă.
Citește și: Ce băutură trebuie să bei vara în loc de cafea? Te răcorește și te energizează
Este posibil să existe încă variabile necunoscute care influențează atât consumul de cafea, cât și mortalitatea din toate cauzele.
Cu toate acestea, datele prezentate aici arată o asociere puternică și se potrivesc cu cercetările anterioare privind beneficiile cafelei pentru sănătate.
Acest studiu sugerează că cofeina este responsabilă de aceste beneficii, deoarece consumatorii de cafea decofeinizată nu au observat nicio diferență în rata mortalității, iar zahărul, laptele și smântâna ar putea dilua efectele pozitive.
„Beneficiile cafelei pentru sănătate ar putea fi atribuite compușilor săi bioactivi, dar rezultatele noastre sugerează că adăugarea de zahăr și grăsimi saturate poate reduce beneficiile asupra mortalității”, spune Fang Fang Zhang de la Universitatea Tufts.
Citește și: Efectul surprinzător al cafelei decofeinizate. De ce spun cercetătorii că îți poate da energie
Mai sunt încă multe de cercetat în acest domeniu, nu în ultimul rând modul în care diferitele componente ale cafelei ar putea proteja împotriva morții premature.
Probabil că sunt implicați numeroși factori, inclusiv momentul în care consumați cafeaua, așa cum arată un studiu publicat la începutul anului.
Această nouă cercetare este deosebit de utilă, deoarece izolează cafeaua în sine de orice altceva am putea adăuga în ea, ceea ce nu este cazul tuturor studiilor de acest gen, fiecare studiu concentrându-se adesea pe un aspect propriu.
„Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, iar aproape jumătate dintre adulții americani declară că beau cel puțin o ceașcă pe zi, de aceea este important să știm ce poate însemna aceasta pentru sănătate”, spune Zhang.