Cum ajungi să conduci ca și cum ai fi beat, deși nu ai băut deloc alcool. Pericol mare de accidente

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.11.2023 - 10:42
Cum ajungi să conduci ca și cum ai fi beat deși nu ai băut deloc alcool Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Poți ajunge să conduci ca și cum ai fi beat, deși nu ai băut deloc alcool. Motivu: oboseala. Anual, pe glob, aproximativ 1,2 milioane de accidente se produc din cauza oboseli. Motivul este ușor de trecut cu vederea însă este similar conducerii sub influența alcoolului.

SHARE

Poți ajunge să conduci ca și cum ai fi beat, deși nu ai băut deloc alcool. Motivul: oboseala. Anual, pe glob, aproximativ 1,2 milioane de accidente se produc din cauza oboseli. 

Există situații în care deși nu ai consumat niciun miligram de alcool, starea ta la volan arată ca și cum ai fi băut o tărie. Însă mai grav este că în aceste situații riscul de accident este aproape iminent. Sunt puține cazurile în care oameni aflați în această stare nu sunt implicați în evenimente rutiere. 

La nivel global, aproximativ 1,2 milioane de accidente se produc anual din această cauză. În urma acestora, peste 8.000 de oameni mor și alți peste 500.000 ajung la spital uneori cu răni extrem de grave. 

Cum ajungi să conduci ca și cum ai fi beat deși nu ai băut deloc alcool. 1,2 milioane de accidente

Este vorba despre oboseala la volan. Studiile arată că privarea de somn are, asupra șoferilor, efecte similare cu cele ale consumului de alcool.

Să conduci după ce ai fost treaz 18 ore la rând este similar cu a conduce cu o alcoolemie de 0,05% (pentru referință, la o alcoolemie de 0,08% ești considerat beat). Dacă ai fost treaz timp de 24 de ore și conduci, e ca și când ai avea o alcoolemie de 0,10%. 

Citește și: La cât timp poți urca la volan după ce ai băut o bere sau un pahar de vin. Așteptarea e foarte lungă

De asemenea, să dormi doar cate 4-5 ore pe noapte timp de o săptămână îți vă afecta abilitățile de șofat în mod similar cu o concentrație de alcool de 0,05% – 0,10%, conform studiilor citate de sleepfoundation.org.

Foto: Freepik.com- rol ilustrativ

Când se produc cele mai multe accidente cauzate de oboseală
Există mai multe faze ale oboselii la volan – de la oboseala ușoară până la oboseală majoră, ațipire și, apoi, adormire.

Cele mai multe accidente cauzate de oboseală au loc intre orele 2:00 – 6:00 dimineața, respectiv orele 14:00 – 16:00 după-amiază, când șoferii sunt mai somnoroși.

Citește și: Care este alcoolemia care poate băga un șofer la închisoare. Valoarea la care se face dosar penal

Există o probabilitate de 20 de ori mai mare că un șofer să adoarmă la volan la ora 6 dimineața, comparativ cu ora 10. 
Aproximativ  40% din accidentele care au loc pe fondul oboselii la volan sunt provocate de șoferii vehiculelor comerciale.

Autostrăzile sunt drumurile unde au loc cele mai multe accidente provocate de oboseală la volan, din cauza monotoniei peisajului și a lipsei de stimuli pentru șofer. 

Accidentele provocate de șoferii care adorm la volan se produc, de obicei, la viteze foarte mari, deoarece nu există nicio intenție de frânare, astfel că riscul de rănire sau de deces este extrem de mare.

Dacă te trezești la ora 6 dimineața și rămâi treaz toată ziua, vei atinge cele 18 ore de stat complet treaz la ora 11 p.m. După acest punct nu este recomandat să te mai urci la volan.

Citește și: VIDEO Ce băutură se elimină cel mai rapid din organism. În cât timp puteți conduce în siguranță

Efectele oboselii la volan sunt înrăutățite atunci când:

1) rămâi treaz în momentele în care ritmul circadian îți ‚indică’ faptul că ar trebui să dormi;

2) ești obosit și consumi alcool. 

Accidentele rutiere provocate de oboseală au o probabilitate de două ori mai mare să fie fatale comparativ cu alte tipuri de accidente. Nu poți pune frână daca ești adormit, conform specialiștilor.

De asemenea, șoferii obosiți au o probabilitate de 6 ori mai mare să fie implicați într-un accident rutier decât oricare alti șoferi.

Cum iți afectează oboseala abilitățile de condus

Oboseala generează unul dintre cele mai mari pericole din timpul condusului: să adormi la volan. Dincolo de acest lucru, însă, să fii obosit iți afectează direct abilitățile de șofer, deoarece:

Iți reduce capacitatea de a fi atent
Iți încetinește timpul de reacție
Iți afectează abilitatea de a lua decizii

Foto: unsplash.com- rol ilustrativ

Ce șoferi sunt mai predispuși riscului

Citește și: Ce mai consumă românii, în afară de alcool, și se urcă la volan: cocaină, ketamină sau amfetamine

Șoferii mai predispuși riscului de a provoca un accident din cauza oboselii sunt:

– conducătorii auto profesioniști, care lucrează în domeniul transporturilor (deoarece petrec mai mult timp la volan), comparativ cu alti șoferi;

– bărbații, comparativ cu femeile;

– șoferii sub 30 de ani comparativ cu cei peste aceasta vârstă (de asemenea, șoferii sub 30 de ani sunt mai predispuși riscului de a face un accident dimineața devreme, după ce au dormit foarte puțin sau nu au dormit deloc în noaptea precedentă).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te