Ciocolata, pe cale de dispariție? Care e problema boabelor de cacao? Soluția specialiștilor

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.09.2024 - 11:14
Ciocolata, pe cale de dispariție - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Ciocolata, pe cale de dispariție - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Ciocolata, pe cale de dispariție? Iubitorii faimosului desert s-ar putea confrunta cu o mare problemă pe viitor, din cauza recoltelor tot mai mici de boabe de cacao. Specialiștii lucrează, însă, la soluții alternative pentru ca deliciosul produs să nu rămână istorie.

SHARE

Ciocolata, pe cale de dispariție? Schimbările climatice afectează pădurile tropicale în care cresc arborii ce produc boabele de cacao extrem de sensibile la asemenea transformări. Dar specialiștii sunt convinși că există metode alternative de rezolvare a problemei.

Ciocolata, pe cale de dispariție? Care e problema boabelor de cacao? Soluția specialiștilor

În ciuda situației, ubitorii de ciocolată nu trebuie să dispere, spun companiile care cercetează alte modalități de cultivare a arborilor de cacao sau de dezvoltare a înlocuitorilor de cacao.

Oamenii de știință și antreprenorii lucrează la modalități de a produce mai multă cacao care se extind dincolo de tropice, din California de Nord până în Israel.

California Cultured, o companie producătoare de culturi de celule vegetale, cultivă cacao din culturi de celule la o instalație din West Sacramento, California, cu planuri de a începe să vândă produsele sale anul viitor.

Citește și: Care este cea mai scumpă ciocolată din lume? Costă cât 850 de ciocolate normale

Aceasta pune celulele boabelor de cacao într-o cuvă cu apă cu zahăr, astfel încât ele să se reproducă rapid și să ajungă la maturitate într-o săptămână, în loc de șase până la opt luni, cât durează o recoltă tradițională, a declarat Alan Perlstein, directorul executiv al companiei, informează AP. De asemenea, procesul nu mai necesită atât de multă apă sau muncă grea.

„Vedem că cererea de ciocolată depășește în mod monstruos ceea ce va fi disponibil. Nu vedem nicio altă modalitate prin care lumea ar putea crește semnificativ oferta de cacao sau să o mențină la un nivel accesibil fără o degradare extinsă a mediului sau fără alte costuri semnificative”, a spus acesta.

Producția boabelor de cacao, în pericol din cauza schimbărilor climatice - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Arborii de cacao cresc la aproximativ 20 de grade la nord și la sud de Ecuator, în regiuni cu vreme caldă și ploi abundente, inclusiv în Africa de Vest și America de Sud. Se preconizează că schimbările climatice vor usca pământul din cauza căldurii suplimentare.

Prin urmare, oamenii de știință, antreprenorii și iubitorii de ciocolată găsesc modalități de a cultiva cacao și de a face cultura mai rezistentă și mai rezistentă la dăunători - precum și de a crea alternative de cacao cu gust de ciocolată pentru a satisface cererea.

Cererea de ciocolată din lume depășește cu mult oferta

Piața ciocolatei este uriașă, doar vânzările din Statele Unite depășind 25 de miliarde de dolari în 2023, conform National Confectioners Association. 

Citește și: Cea mai scumpă cafea din lume costă 2.500 de dolari pe kilogram. Ce o face atât de specială?

Mulți antreprenori pariază pe o creștere a cererii mai rapidă decât oferta de cacao. Companiile caută fie să consolideze oferta cu cacao pe bază de celule, fie să ofere alternative realizate din produse care variază de la ovăz la carob, care sunt prăjite și aromate pentru a produce un gust de ciocolată pentru chipsuri sau umplutură.

Prețul la cacao a crescut vertiginos la începutul acestui an, datorită cererii și a problemelor legate de recolta din Africa de Vest din cauza bolilor plantelor și a schimbărilor meteorologice. Regiunea produce cea mai mare parte din recolta de cacao din lume.

„Toate acestea contribuie la o potențială instabilitate a aprovizionării, astfel încât este atractiv pentru aceste companii cultivate în laborator sau care înlocuiesc cacao să se gândească la modalități de a înlocui acel ingredient pe care îl cunoaștem ca fiind cu aromă de ciocolată”, a declarat Carla D. Martin, director executiv al Fine Cacao and Chocolate Institute și lector în Studii africane și afro-americane la Universitatea Harvard, conform sursei citate.

Inovația este determinată în mare măsură de cererea de ciocolată din SUA și Europa, a mai spus Martin. În timp ce trei sferturi din cacaua mondială este cultivată în Africa de Vest și Centrală, doar 4% este consumată acolo, a spus ea.

Inițiativa de a produce cacao pe teritoriul SUA vine după ce alte produse, cum ar fi carnea de pui, au fost deja cultivate în laboratoare.

De asemenea, are loc pe măsură ce rafturile supermarketurilor se umplu cu opțiuni de gustări în continuă evoluție - un lucru despre care dezvoltatorii alternativelor la cacao spun că arată că oamenii sunt pregătiți să încerce ceea ce arată și are gustul unei prăjituri cu ciocolată, chiar dacă prăjitura conține un înlocuitor de cacao.

Pe de altă parte, „Planet A Foods” din Planegg, Germania, susține că gustul ciocolatei de pe piața de masă provine în mare parte din fermentarea și prăjirea acesteia, nu din boabele de cacao în sine. 

Fondatorii companiei au testat ingrediente - de la măsline la alge marine - și au ales un amestec de ovăz și semințe de floarea-soarelui drept cea mai gustoasă alternativă la ciocolată, a declarat Jessica Karch, un purtător de cuvânt al companiei. Ei au numit-o „ChoViva” și poate fi introdusă în produsele de patiserie, a spus ea.

„Ideea nu este de a înlocui ciocolata neagră de înaltă calitate, 80%, ci de a avea o mulțime de produse diferite pe piața de masă”, a declarat Karch.

Citește și: Motivul pentru care se albește ciocolata dacă o ținem la căldură. Mai este bună de mâncat?

Cu toate acestea, în timp ce unii încearcă să creeze surse alternative de cacao și înlocuitori, alții încearcă să consolideze oferta de cacao acolo unde aceasta crește în mod natural.

Compania Mars, care produce M&Ms și Snickers, are un centru de cercetare la Universitatea din California, Davis, al cărui scop este de a face plantele de cacao mai rezistente, a declarat Joanna Hwu, director senior al companiei pentru știința plantelor de cacao.

Instalația găzduiește o colecție vie de arbori de cacao pentru ca oamenii de știință să poată studia ce îi face rezistenți la boli, pentru a-i ajuta pe fermierii din țările producătoare și pentru a asigura o aprovizionare stabilă cu boabe.

În Israel, se depun, de asemenea, eforturi pentru a extinde oferta de cacao. Celleste Bio preia celule de boabe de cacao și le cultivă în interior pentru a produce pudră de cacao și unt de cacao, a declarat co-fondatoarea Hanne Volpin.

În câțiva ani, compania se așteaptă să fie capabilă să producă cacao indiferent de impactul schimbărilor climatice și al bolilor - un efort care a atras interesul Mondelez, producătorul ciocolatei Cadbury.

„Avem doar un câmp mic, dar, în cele din urmă, vom avea o fermă de bioreactoare”, a declarat Volpin.

Acest lucru este similar efortului în curs de desfășurare la California Cultured, care intenționează să solicite permisiunea de la Administrația americană pentru alimente și medicamente pentru a-și numi produsul ciocolată, deoarece, potrivit lui Alan Perlstein, directorul general al companiei, „asta este ceea ce este”.

„Practic, vedem că cultivăm cacao, doar că într-un mod diferit”, a spus Perlstein.

Produsul s-ar putea să se numească ciocolată de berărie sau ciocolată locală, dar nu mai puțin ciocolată, spune el, pentru că este identică genetic, deși nu este recoltată dintr-un copac.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te