Băutura făcută în casă cu beneficii incredibile pentru creier. Cum o prepari din două ingrediente. Despre ce băutură de sezon este vorba și ce alte beneficii sunt pentru organism?
Citește și: Care este cel mai scump vin din lume? O sticlă costă cât 12 mașini Tesla model Y
Băutura făcută în casă cu beneficii incredibile pentru creier
Ciocola caldă, atunci când este preparată cu cacao de calitate, poate oferi beneficii pentru sănătatea cognitivă a conținutului său de compuși bioactivi precum flavonoidele, teobromina și magneziul. Iată câteva beneficii cheie asociate consumului moderat de ciocolată caldă:
1. Îmbunătățirea circulației sanguine către creier
- Flavono , prezente în cacao, pot stimula fluxul sanguin în creier, astfel încât oxigenarea și aportul de nutrienți esențiali. Acest lucru poate contribui la o mai bună funcționare cognitivă, inclusiv la memorie și concentrare.
2. Reducerea stresului oxidativ
- Cacaoa este bogată în antioxidanți, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor nervoase. Acest lucru poate reduce riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
3. Stimularea producției de neurotransmițători
- Cacaoții conține compuși care pot stimula producția de serotonă și dopamină, neurotransmițători asociați cu o stare de spirit îmbunătățită și o reducere a anxietății. Acest efect poate contribui indirect la funcționarea cognitivă mai bună.
4. Efect energizant și rea atenției
- Teobromina și cantitatea mică de cofeină din cacao pot atenția și vigilența, fără efecte negative ale unui consum excesiv de cofeină.
5. Susținerea memoriei și învățării
- Consumul regulat, dar moderat, de cacao bogată în flavonoide poate sprijini procesele de învățare și memorare, conform unor studii care sugerează că aceste substanțe ajută la consolidarea memoriei.
6. Reducerea riscului de declin cognitiv
- Studiile au alimente că un consum regulat bogat în flavonoide, inclusiv cacao, poate fi asociat cu un risc mai scăzut de declin cognitiv odată cu înaintarea în vârstă.
Citește și: Vinul fiert, băutura vedetă a sărbătorilor de Crăciun. Trucuri să-l ții cald mai mult timp
Sfaturi pentru maximizarea beneficiilor:
Folosește cacao pură (neîndulcită și cu un conținut ridicat de flavonoide) în loc de pudră de ciocolată procesată.
Evită adaosurile excesive de zahăr, care pot contracara beneficiile pentru sănătate.
Poți efectele adăugând ingrediente sănătoase precum lapte vegetal, scorțișoară sau un vârf de turmeric.
Consumul de ciocolată caldă poate fi o modalitate delicioasă de a sprijini sănătatea cognitivă, dar este important să fie integrat într-un stil de viață sănătos și echilibrat.