Cine l-a împușcat pe John F. Kennedy? Teoriile conspirației persistă și după 60 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.11.2023 - 16:59
Președintele John F. Kennedy a fost împușcat pe 22 noiembrie 1963 Foto: Profimedia Images

La 22 noiembrie 1963, John F. Kennedy, al 35-lea președinte al SUA, a fost împușcat în Dallas. Asasinul a fost identificat în persoana lui Lee Harvey Oswald, dar, la 60 de ani de la tragicul eveniment, mulți consideră că adevărații vinovați nu au fost deconspirați.

SHARE

Acum fix 60 de ani, președintele SUA, John F. Kennedy (JFK), a fost împușcat pe când se afla într-o vizită în Dallas, alături de Prima Doamnă, Jaqueline Kennedy. După atâtea decenii, misterul asasinatului care a răpit „inocența” Americii, așa cum au considerat mulți experți politici, a rămas la fel de nepătruns.

Cel puțin pentru o bună parte a publicului larg, convins că, mai degrabă, au existat conspirații urzite pentru eliminarea unui om politic deranjant pentru multe forțe obscure, dar puternice, din SUA.

Cine l-a împușcat pe John F. Kennedy?

Era o zi însorită în Dallas, motiv pentru care JFK s-a deplasat prin orașul care, teoretic, îi era ostil, într-o limuzină Lincoln decapotabilă, pentru a fi văzut și perceput mai aproape de oameni.

Locuitorii i-au făcut o primire mult mai călduroasă decât așteptările, iar Kennedy saluta mulțimea. În același automobil se mai aflau, în afară de Jaqueline Kennedy, și guvernatorul Texasului, John Connally Jr. împreună cu soția sa. Dar totul avea să ia o întorsătură tragică.

La ora locală 12.30, mai multe împușcături au răsunat, sursa lor fiind Depozitul de Manuale Școlare Texas. Două dintre cele trei gloanțe trase de Lee Harvey Oswald l-au nimerit pe Kennedy, unul în gât, iar unul, devastator, în cap, în timp ce altul nu și-a atins ținta.

Citește și: A fost acolo, agent de pază și martor apropiat al asasinării lui JFK. Rupe tăcerea după 60 de ani

În raportul întocmit ulterior de Comisia Warren, în urma unei anchete desfășurate de guvern, Lee Harvey Oswald a fost identificat ca fiind singurul autor al asasinatului.

În același timp, s-a ajuns la concluzia că un singur glonț a trecut prin Kennedy  – cel care l-a nimerit în gât – și apoi l-a lovit pe Connally, rănindu-l cumva și în spate, piept, încheietura mâinii și coapsă. Concluzia a devenit cunoscută sub numele de „teoria glonțului unic” sau „teoria glonțului magic”.

Dar dubiile în privința adevăratului asasin au înflorit în mai multe teorii ale conspirației. Una dintre cele mai vehiculate, conform britannica.com, este cea a filierei cubaneze a asasinatului.

Cele mai populare teorii ale conspirației

Ea a luat avânt după ce Comitetul Senatului SUA pentru Studierea Operațiunilor Guvernamentale cu privire la Activitățile de Informații a dezvăluit că Agenția Centrală de Informații (CIA) a făcut mai multe încercări de asasinare a liderului cubanez Fidel Castro.

Negând acuzațiile, Castro a susținut că o astfel de acțiune ar fi reprezentat un risc prea mare de represalii din partea Statelor Unite. Această teorie conspirativă s-a alimentat și dintr-o călătorie pe care Oswald a făcut-o la sfârșitul lui septembrie 1963, în Mexico City, unde a rămas până la începutul lunii octombrie. Acolo, el a făcut încercări repetate de a contacta consulatele cubaneze și sovietice.

La celălalt capăt al spectrului conspirației politice cubaneze se aflau teoriile care încercau să lege asasinarea lui Kennedy și pe Oswald de grupuri anti-Castro care erau supărate pe Kennedy pentru decizia sa de a reține sprijinul militar al SUA pentru invazia eșuată din Golful Porcilor, din aprilie 1961.  

Cuba este legată, de asemenea, și de teoriile care dau vina pentru asasinarea crimei lui Kennedy pe Mafie. Ideea a fost alimentată din cauza eforturilor CIA de a recruta mafioți, prin şeful sindicatului din Chicago, Sam Giancana, pentru a ajuta la uciderea lui Castro, a cărui revoluţie a îndepărtat crima organizată din Cuba, mai scrie sursa citată.

Un motiv și mai bun pentru eventuala dorință a Mafiei de a-l reduce la tăcere pe Kennedy erau eforturile agresive ale fratelui său, procurorul general Robert F. Kennedy, de a investiga și eradica acest adevărat flagel național.

Iar șefii mafioți ar fi fost teribil de nemulțumiți de această atitudine, cu atât mai mult cu cât au existat zvonuri serioase în privința ajutorului dat de Mafie la alegerea ca președinte a lui JFK, iar ei se așteptau la o răsplată, nicidecum la o „vânătoare de vrăjitoare”.

De altfel, acesta a câștigat mandatul prezidențial după o luptă strânsă cu Richard Nixon, fostul vicepreședinte ale titularului anterior de la Casa Albă, Dwight Einsenhower.

De această teorie se leagă și gestul la fel de greu de explicat pe care Jack Ruby, un personaj cu legături cu lumea interlopă din Dallas, l-a făcut câteva zile mai târziu. Ruby l-a împușcat mortal pe Oswald, chiar în timp ce acesta se afla în custodia poliției. 

Citește și: Robert Kennedy Junior, nepotul preşedintelui american asasinat "JFK" întră în cursa pentru Casa Albă

Una dintre cele mai dezvoltate teorii ce combătea concluziile raportul Comisiei Warren a fost susținută de Jim Garrison, procurorul districtual din New Orleans.

Acesta era de părere că elementele anti-Castro și anticomuniste din CIA se aflau în spatele unei conspirații care l-a implicat pe Oswald și un grup de anticomuniști din New Orleans - omul de afaceri Clay Shaw și detectivul privat, fost agent FBI, Guy Banister, și David Ferrie, care fuseseră în aceeași escadrilă de patrulare aeriană civilă ca Oswald, în anii 1950.

Banister și Ferrie au murit înainte ca Garrison să-și aducă cazul în judecată, dar Shaw a fost găsit nevinovat în 1969.

Cartea pe care Garrison a scris-o mai târziu despre ancheta sa, „Pe traseul asasinilor: Investigația mea și urmărirea penală a uciderii președintelui Kennedy” a fost cea pe care s-a bazat și pelicula regizată de Oliver Stone, „JFK”, mai precizează britannica.com.

Filmul, apărut în 1991, l-a avut pe Kevin Costner în rolul procurorului Garrison.

O altă teorie l-a pus chiar pe președintele SUA, Lyndon Johnson - cel care i-a succedat lui Kennedy - în centrul unui complot de a-l ucide pe Kennedy pentru a-și elibera propria cale către președinție.

Dovezile pentru această teorie ar fi fost furnizate de o declarație a lui E. Howard Hunt, fost agent CIA, care susținea că Johnson le ordonase agenților CIA să-l omoare pe Kennedy.

Citește și: Artistul român ce le-a cântat lui Kennedy și Gorbaciov trăiește la azil. Drama care l-a rupt de lume

Deși autoritățile americane au desecretizat între timp milioane de documente legate de asasinarea lui John F. Kennedy, mentalul colectiv, cel puțin în SUA, încă nu a acceptat pe deplin ideea că marea speranță a unei Americi noi a fost doborâtă prin acțiunea unui singur om.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te