A fost acolo, agent de pază și martor apropiat al asasinării lui JFK. Rupe tăcerea după 60 de ani

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.09.2023 - 04:27
A fost acolo, agent de pază și martor al asasinării lui JFK. Rupe tăcerea după 60 de ani - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

A fost acolo, agent de pază și martor al asasinării lui JFK. Rupe tăcerea după 60 de ani. Își amintește și acum prima împușcătură. Pentru o clipă, stând pe bordul mașinii de rulare, și-a întreținut speranța zadarnică că poate nu era decât o petardă sau explozia unei anvelope.

SHARE

A fost acolo, agent de pază și martor al asasinării lui JFK. Rupe tăcerea după 60 de ani, iar versiunea lui nu se potrivește deloc cu cea oficială.

Acum, 60 de ani mai târziu, Paul Landis, unul dintre agenții serviciilor secrete, aflat la doar câțiva pași de președintele John F. Kennedy în acea zi fatidică din Dallas, își spune povestea în întregime pentru prima dată.

După ce Kennedy a fost ales, Landis, cu numele de cod Debut din cauza tinereții sale, a fost desemnat să păzească copiii noului președinte și mai târziu pe Prima Doamnă, Jacqueline Kennedy. 

Deoarece Prima Doamnă și-a însoțit soțul la Dallas în acea zi de toamnă a anului 1963, Landis, pe atunci în vârstă de 28 de ani, făcea parte din gardă, în urma Cadillacului decapotabil negru, la doar câțiva pași de limuzina prezidenţială.

Partenerul său era Clint Hill, legendarul agent al Serviciului Secret care s-a urcat în spatele limuzinei în mers într-un efort zadarnic de a-l salva pe Kennedy.

A fost acolo, agent de pază și martor apropiat al asasinării lui JFK. Rupe tăcerea după 60 de ani

Și în cel puțin un aspect cheie, relatarea lui diferă de versiunea oficială într-un mod ce poate schimba înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat în Dealey Plaza.

Amintirea exploziei de violență și cursa disperată către spital și zborul devastator spre casă și înmormântarea sfâșietoare cu John Jr. salutându-și tatăl,  a fost prea mult, prea chinuitor, atât de mult încât Landis a părăsit serviciul și Washington-ul.

Până când, în sfârșit, după ce coșmarurile au trecut, s-a putut gândi din nou la ce s-a întâmplat.

Și a putut citi ce se scria, rezultate ale investigațiilor și și-a dat seama că ceea ce se spune nu era tocmai corect, nu așa cum își amintea el.

Mult vehiculatul „glonț magic” al „lupului singuratic” Lee Harvey Oswald nu a fost atât de magic până la urmă.

Memoria sa contestă teoria avansată de Comisia Warren, care a făcut obiectul atât de multor speculații și dezbateri de-a lungul anilor - că unul dintre gloanțe trase asupra limuzinei președintelui l-a lovit nu numai pe Kennedy, ci și pe guvernatorul John B. Connally Jr. al Texasului, care călătorea alături de președinte, chiar în mai multe locuri.

Relatarea lui Landis, inclusă într-un viitor volum de memorii - „The Final Witness”, ce va fi publicat de Chicago Review Press la 10 octombrie -, ar rescrie narațiunea uneia dintre cele mai zguduitoare zile ale istoriei moderne americane într-un mod important.

Confirmă teoria celor care au susținut că în Dallas a fost mai mult de un bărbat înarmat la 22 noiembrie 1963. 

La 88 de ani, Landis vrea doar să spună ce a văzut și ce a făcut. El va lăsa pe toți ceilalți să tragă concluziile.

Anchetatorii au ajuns la concluzia glonțului magic pentru că acesta a fost găsit pe o targă pe care s-a crezut că ar fi fost dus Connally la Parkland Memorial Hospital.

Așa că s-a presupus că a fost în trupul acestuia. Landis, care nu a fost niciodată intervievat de Comisia Warren, a spus că nu s-a întâmplat asta.

De fapt, el a fost cel care a găsit glonțul, nu în spital, lângă Connally, ci în limuzina prezidențială, în spatele scaunului unde stătea Kennedy, potrivit dnyuz.com.

Landis susține că glonțul l-a lovit pe Kennedy în spate, dar din anumite motive nu a pătruns adânc, prin urmare a ieșit înapoi înainte ca trupul președintelui să fie scos din limuzină.

L-a pus pe targă sperând că va ajuta doctorii să realizeze ce tip de proiectil s-a folosit.

Landis susține că glonțul l-a lovit pe Kennedy în spate, dar din anumite motive nu a pătruns adânc, prin urmare a ieșit înainte ca trupul președintelui să fie scos din limuzină.

Și de aici, totul merge în altă direcție decât teoria oficială.

Împușcăturile și nebunia care a urmat

La prima împușcătură, Landis s-a întors să se uite peste umărul drept în direcția sunetului, dar nu a observat nimic. Apoi s-a întors spre limuzină și l-a văzut pe Kennedy ridicând brațele, evident lovit.

Landis a observat că Hill sărise din mașina lor și alerga spre limuzină și s-a gândit să facă același lucru, dar nu a avut loc.

A doua lîmpușcătură a sunat mai tare și, în cele din urmă, a treia, fatală, care l-a lovit pe Kennedy în cap.

Landis s-a ferit pentru a nu fi împroșcat de creierul președintelui. Și-a dat seama imediat că președintele era mort. Hill, aflat acum pe spatele limuzinei, s-a întors și a confirmat cu degetul în jos.

După ce au ieșit din mașină, Landis a observat două fragmente de gloanțe într-o baltă de sânge roșu aprins. 

Atunci a observat glonțul intact din căptușeala din piele închisă a mașinii. L-a băgat în buzunarul hainei și s-a îndreptat spre spital, unde plănuia să îl dea unui supraveghetor, dar, în confuzia generală, l-a pus instinctiv pe targa lui Kennedy.

A fost găsit mai târziu când a fost mutată targa lui Connally. Lovindu-se de altă targă din hol, glonțul a căzut.

Raportul Comisiei Warren spunea că „a eliminat targa președintelui Kennedy ca sursa glonțului”, deoarece președintele a rămas pe targa lui în timp ce medicii încercau să-i salveze viața și nu a fost ridicat de acolo până când trupul său a fost plasat într-un sicriu.

Anchetatorii au stabilit că glonțul, desemnat ca Proba 399, a fost tras de aceeași pușcă C2766 Mannlicher-Carcano găsită la etajul șase al Texas School Book Depository.

Ei au ajuns la concluzia că glonțul a trecut prin Kennedy, apoi a intrat în umărul drept al lui Connally, i-a lovit coasta, a ieșit sub mamelonul drept, a continuat prin încheietura mâinii drepte și în coapsa stângă.

În ultimii ani, Landis și-a încredințat povestea mai multor figuri cheie, printre care Lewis C. Merletti, fost director al Serviciului Secret.

James Robenalt, un avocat din Cleveland și autor al mai multor cărți de istorie, a cercetat în profunzime asasinarea și l-a ajutat pe Landis să-și proceseze amintirile.

„Dacă ceea ce spune el este adevărat, ceea ce tind să cred, este probabil să redeschidă problema unui al doilea trăgător, dacă nu chiar mai mult”, a spus Robenalt.

„Dacă glonțul pe care îl cunoaștem drept glonțul magic sau imaculat s-a oprit în spatele președintelui Kennedy, în mașină, înseamnă că teza centrală a Raportului Warren, teoria unui singur glonț, este greșită. Și dacă Connally a fost lovit de un glonț separat, atunci pare posibil să nu fi fost de la Oswald, că nu ar fi putut reîncărca atât de repede.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te