Singurul actor român care a luat Premiul Oscar a rămas artistul care l-a obținut în 1973, deși Sebastian Stan s-a numărat printre cei cinci nominalizați, anul acesta, datorită rolului făcut în „The Apprentice”, premiul fiindu-i acordat, însă, lui Adrien Brody, pentru intepretarea din „The Brutalist”.
Cine este singurul actor român care a luat Premiul Oscar? A vorbit limba română toată viața
În cele 97 de ediții ale Premiilor Oscar un singur nume al unui artist născut în România se regăsește pe lista laureaților.
Anul acesta, Sebastian Stan a fost aproape de această performanță, premiul fiindu-i acordat, însă, lui Adrien Brody.
Totuși, actorul de 42 de ani născut în Constanța a fost recompensat, tot în 2025, cu un alt prestigios premiu, Golden Globe, pentru partitura dintr-o altă peliculă, „A Different Man”.
Citește și: Lista premiilor decernate la gala Oscar. Care este cel mai bun film și cea mai bună actriță?
Așa se face că singurul artist născut pe meleagurile românești care a primit Oscarul a rămas Edward G. Robinson, una dintre marile vedete din ceea ce a fost supranumit „epoca de aur a Hollywoodului”, adică anii 1920 - 1960 ai secolului trecut.
Robinson s-a născut în Bucureşti, la 12 decembrie 1893, cu numele de Emanuel Goldenberg, într-o familie de evrei români vorbitori de idiș, fiind al cincilea fiu al lui Sarah și Yeshaya Goldenberg (numit ulterior Morris în SUA).
Edward G. Robinson a fost prototipul mafiotului în filmele de la Hollywood din anii 40 - Foto: Profimedia Images
A emigrat în SUA, alături de părinţii lui, la vârsta de numai 10 ani, în februarie 1904, pentru ca la 22 de ani să joace deja în piese de teatru, pe Broadway.
A avut un considerabil succes interpretând inițial roluri de gangsteri, iar figura lui a devenit emblematică pentru imaginea de „băiat dur” a mafiotului american al anilor '30-'40, mult înainte ca Robert de Niro să preia acest simbol.
Singurul actor român premiat cu Oscar s-a născut în București
„Kid Galahad” şi „Key Largo” au fost doar două dintre filmele ce i-au adus celebritatea, în multe dintre pelicule avându-l ca partener pe Humphrey Bogart.
În deceniile următoare a realizat roluri notabile în producţii precum „Cele 10 porunci” şi „The Cincinatti Kid”.
Tocmai datorită renumelui său, Robinson ar fi trebuit să interpreteze partitura principală în celebrul film „Naşul I”, regizorul iniţial al peliculei, Peter Bogdanovich, distribuindu- l chiar în rolul lui Vito Corleone, capul clanului mafiot.
Dar, înlocuirea lui Bogdanovich cu regizorul Francis Ford Copolla a făcut ca acesta să-şi impună propria preferinţă, rolul revenindu-i, în cele din urmă, lui Marlon Brando.
Citește și: Premiile Oscar 2025, decernate duminică noapte. Sebastian Stan, nominalizat pentru cel mai bun actor
În ciuda faimei dobândite şi a succesului filmelor sale, Edward G. Robinson nu a fost nominalizat niciodată pentru un premiu Oscar.
Nedreptatea avea să fie corectată, târziu, în 1973, când Academia de Film Americană a hotărât să-i acorde Oscarul pentru întreaga carieră.
Din păcate, Robinson a murit la 26 ianuarie 1973, la 79 de ani, cu două săptămâni înainte de ceremonia de acordare a premiilor, fără a avea bucuria strângerii în mâini a preţioasei statuete.
Fapt remarcabil, Edward G. Robinson n-a uitat și a vorbit toată viața și limba română, cea a țării sale natale, exemplu pe care se pare că-l urmează, cu succes, și Sebastian Stan.
Robinson, cel de jos, a jucat în multe filme alături de o altă legendă a Hollywoodului, Humphrey Bogart - Foto: Profimedia Images
Edward G. Robinson trebuia să fie Vito Corleone în „Nașul I”
Trebuie adăugat faptul că țara noastră a mai avut un artist de origine română în ompetiția Oscarurilor. Este vorba de regizorul Jean Negulesco, nominalizat la categoria „cel mai bun regizor”, în 1948.
Născut în Craiova, la 26 februarie 1900, Negulesco a cochetat iniţial cu pictura, ajungând la Paris şi fiind prieten cu Brâncuşi, Modigliani şi Tristan Tzara.
În 1927 s-a căsătorit şi s-a mutat în SUA, în New York, apoi în Los Angeles. Acolo devenit asistent de regie, apoi şi-a încercat forţele ca regizor principal.
Citește și: Cine a fost românul, prieten cu Chaplin, vedetă la Hollywood? A scris scenariul filmului Dictatorul
În 1941 a fost desemnat să regizeze pelicula „Şoimul maltez”, cu Humphrey Bogart în rolul principal, dar a fost înlocuit, după doar două luni, cu faimosul John Houston.
Negulesco a reuşit, totuşi, ca în 1948 să fie nominalizat la Oscar, la categoria „cel mai bun regizor”, cu filmul „Johnny Belinda”. Nu a câştigat, dar a avut satisfacţia de a o vedea pe interpreta rolului principal feminin din pelicula sa, Jane Wyman, triumfând la categoria „cea mai bună actriţă”.
A avut un alt mare succes, în 1953, cu filmul „Cum să te măriţi cu un milionar”, cu legendara Marylin Monroe în rolul principal, prima peliculă pe ecran lat din lume.
Negulesco a murit pe 18 iulie 1993, în Spania, la Marbella, răpus de un atac de cord, dar, alături de Edward G. Robinson și, acum, Sebastian Stan, este printre puținii români care au cucerit celebritatea în „Cetatea filmului” de la Hollywood.