Cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și de dans contemporan, la Romanian Creative Week 2024

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 12.04.2024 - 14:49
Cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și de dans contemporan, la Romanian Creative Week 2024 - Foto: Romanian Creative Week
Cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și de dans contemporan, la Romanian Creative Week 2024 - Foto: Romanian Creative Week
Cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și de dans contemporan, la Romanian Creative Week 2024 - Foto: Romanian Creative Week
Cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și de dans contemporan, la Romanian Creative Week 2024 - Foto: Romanian Creative Week

Unii dintre cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și de dans contemporan din lume vin la Iași, la Romanian Creative Week 2024.

SHARE

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din UE, găzduiește, pentru al doilea an consecutiv, deja cunoscutul festival HazarDance, care la ediția din 2023 a umplut sălile de spectacol din Iași și a energizat atmosfera din oraș cu show-uri și concursuri de dans.

Cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și de dans contemporan, la Romanian Creative Week 2024

După debutul de succes de anul trecut, HazarDance se extinde, la cea de-a patra ediție a RCW, la o săptămână de festival, între 18-23 mai.

Festivalul va aduce în lumina reflectoarelor dansul contemporan, flamenco, dansul nomad și street dance, în spectacole excepționale în care vor performa atât artiști români, cât și din Spania, SUA și Ungaria. 

Una dintre surprizele anunțate de organizatori este prezența a doi dintre cei mai renumiți dansatori de flamengo din lume, spaniolii Patricia Guerrero și Alfonso Losa. Aceștia vor deschide săptămâna de dans de la Iași cu „Alter Ego”, un spectacol ca o întâlnire a oglinzilor emoționale.

În 2016, Patricia a câștigat Premiul Giraldillo pentru cel mai bun spectacol, „Catedrală”, la cea de-a 19-a Bienală de la Sevilla. A jucat la cele mai prestigioase teatre și festivaluri din lume, inclusiv la New York City Center, Théâtre National de Chaillot din Paris sau Teatros del Canal din Madrid. 

Alfonso este cel mai autentic reprezentant actual al școlii de dans flamenco din Madrid. Considerat „maestrul marilor maeștri”, spaniolul a fost distins, de-a lungul anilor, cu mai multe premii, precum: El Desplante (Festival de La Unión), Premio Güito por Soleá al Competiției Naționale de la Córdoba (2007) sau Cel mai bun dansator al Concursului Spaniol de Dans și Flamenco de la Madrid.   

O altă surpriză a HazarDance este „Fiúk”, o împletire perfectă între dans contemporan și elemente rafinate din lumea circului. Coregrafia, realizată de Pál Frenák, prezintă dimensiuni cinematografice, aproape teatrale, care ne permit să examinăm îndeaproape arhetipurile umane. 

„HazarDance este, la această a doua ediție, mult mai bogat și mai variat. Dansul flamenco, atât de iubit de publicul din Iași, așa cum ne-a arătat anul trecut, va fi reprezentat și acum la cel mai înalt nivel. Punem mult accent și pe dansul contemporan, pe cel nomad, o altă surpriză pe care am pregătit-o, dar și pe competițiile de street dance, care au adunat zeci de concurenți, anul trecut”, arată Ștefan Turcu, curatorul HazarDance. 

Programul HazadDance

18 mai 2024, ora 20.00. „Alter Ego” - Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași

Artiști: dansatorii și coregrafii spanioli Alfonso Losa și Patricia Guerrero, Sandra Carrasco (voce), Ismael «El Bola» (voce), Francisco Vinuesa (chitară)

Producător: Loïc Bastos

19 mai 2024, orele 11.00-14.00. Dans nomad, în diverse locuri neconvenționale din Iași. 

Formatul „DansNomad” este o inițiativă a coregrafei Beatrice Tudor. 

Dansatori: Beatrice Tudor, Antonia Itineanț, Daniel Stănciucu, Teodor Cauș, Filip Stoica. 

19 mai 2024, orele 16.00-22.00. Street Energy Battle. Sala CUB a Teatrului Național Iași. 

Artiști: BEAT the YH, DJ Groovek, MC OLTI, Satanel, Wanna Neagu. 

20 mai 2024, orele 11.00 – 14.00. Dans Nomad, în diverse locuri neconvenționale din Iași.

20 mai 2024, ora 20.00. Experiență la Palat. Spectacole și degustare de vinuri.  

Un eveniment exclusivist, care îmbină tradiția, eleganța și arta, găzduit de Palatul Culturii din Iași, Sala Voievozilor. 

21 mai 2024, ora 17.30. Sala Studio „Teofil Vâlcu” a Teatrului Național Iași. Spectacolul „Vulnus – the quality of being easily hurt”.

Echipa artistică – concept, interpretare, coregrafie și text Beatrice Tudor & Filip Stoica. 

21 mai 2024, ora 20.00, Sala Studio „Teofil Vâlcu” a Teatrului Național Iași. Spectacolul de dans „Lift”. 

Coregrafia: Fehér Ferenc

Interpreți: Deák Zoltán, Szekrényes László, Veres Nagy Attila

22 mai 2024, ora 19.00. Sala CUB a Teatrului Național Iași. Showcase Gaspard&Dancers (SUA) și Red Line (RO).

HazarDance prezintă o defilare de forță, talent și energie, într-un show unic la care vor participa dansatori de pe două continente. 

Artiști: Gaspard Louis, în colaborare cu dansatorii Marsha Guirlande Pierre, A J Guevara, Matthew Mancuso, Khalid Dunton, Evan Wilkins, Lauren Aureus, Daeyana Moss, Riley Rienert. 

23 mai 2024, ora 20.00. Sala Mare a Operei Naționale Române Iași. Spectacolul „Fiúk” (18+). 

Distribuție: Viktor Frányó, Eoin Mac Donncha, Milán Maurer, Anibal dos Santos, Máté Váth

Concept și scenografie: Fren_Ák

Romanian Creative Week 2024, care va avea loc la Iași în perioada 15-26 mai, este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România.

În 2023, RCW a fost desemnat evenimentul care adună la un loc cel mai mare număr de industrii creative, la nivelul Europei, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). 

Partenerii anunțați până în prezent de organizatori sunt: Primăria Municipiului Iași, Iulius Group, UniCredit Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Lancome, Philips, glo, Pepsi, Centric, Vodafone, McDonald's, Stella Artois, Purcari, BMW APAN Motors Iași, Epson, Quartz Matrix, Dunhill, Freudenberg, Wink, Noir, Greentek, Iași Airport, FILIT, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, UMF „Gr. T. Popa” Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Ordinul Arhitecților din România, 2Hustle, HTRS. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te