Ce legătură a fost între data învestirii președintelui SUA și România? La fiecare patru ani, la aproximativ 75 de zile după ce americanii își aleg următorul președinte, mandatul președintelui în exercițiu se încheie, iar mandatul noului președinte începe cu o inaugurare prezidențială de o zi.
Ziua evenimentului nu a fost aceeași de-a lungul timpului, cea anterioară celei actuale având o conexiune cu o dată tragică din istoria României.
Ce legătură a fost între data învestirii președintelui SUA și România? De ce are loc pe 20 ianuarie?
Astăzi, 20 ianuarie, Donald Trump revine la Casa Albă, pentru un al doilea mandat, după cel din perioada 2017-2021. Ceremonia de învestitură de la această dată, a devenit cunoscută drept „ziua inaugurării”.
Există foarte multe tradiții care datează de la prima inaugurare a lui George Washington în 1789, iar câteva dintre acestea au trecut testul timpului. Tradițiile evoluează, desigur, iar președinții recenți au inițiat unele care vorbesc despre vremurile lor moderne.
O schimbare care a avut loc de-a lungul timpului este locul unde are loc inaugurarea. Timp de peste 200 de ani, noul președinte a depus jurământul de învestitură în clădirea Capitoliului Statelor Unite.
Citește și: Donald Trump a promis acţiuni radicale în al doilea său mandat, pe care îl începe de astăzi
În anii de început ai țării, George Washington și John Adams au fost învestiți în Philadelphia, în timp ce construcția Capitoliului din Washington - sediul guvernului pentru Congresul SUA - era încă în curs, potrivit share.america.gov.
Începând cu Thomas Jefferson, președintele a depus jurământul la Capitoliu. Jefferson a depus jurământul în interiorul clădirii.
În 1829, Andrew Jackson a fost cel a cărui inaugurare a avut loc pentru prima dată afară, pe porticul estic al Capitoliului, o tradiție care s-a menținut pentru multe dintre inaugurările prezidențiale ulterioare.
Franklin D. Roosevelt, la 20 ianuarie 1937, cu prilejul învestiturii sale, pentru al doilea mandat, ca președinte al SUA, întâia ceremonie desfășurată în prima lună a anului - Foto: Profimedia Images
Acest lucru s-a schimbat însă în 1981, când Ronald Reagan a dorit să țină cont de numărul tot mai mare de spectatori care doreau să asiste la ceremonie.
El a mutat ceremonia de depunere a jurământului în porticul de vest al clădirii, unde a rămas de atunci, cu excepția celei de-a doua inaugurări a lui Reagan din 1985.
Acea ceremonie a fost mutată în interiorul clădirii din cauza temperaturilor neobișnuit de scăzute, o problemă cu are se confruntă și Trump în această zi de 20 ianuarie 2025.
În situațiile în care un președinte preia funcția în mijlocul mandatului, inaugurarea are loc într-un cadru mai simplu, fără ceremonialul obișnuit.
Pentru a asigura o tranziție rapidă a puterii în circumstanțe extraordinare, noul președinte depune jurământul într-o ceremonie modestă și, de regulă, rostește apoi un discurs adresat națiunii.
Citește și: Scrisoarea lăsată de Donald Trump lui Joe Biden când a plecat de la Casa Albă. Ce scria în ea
Acest lucru s-a întâmplat de nouă ori în istoria SUA: de opt ori când președintele anterior a decedat în timpul mandatului - ca în cazul lui JF Kennedy, în noiembrie 1963 - și o dată după demisia președintelui în funcție, așa cum s-a întâmplat, în 1974, cu Richard Nixon.
Dar cum s-a ajuns la această dată, ca zi a depunerii jurământului și începerii oficiale a mandatului noului președinte - sau începerea celui de-al doilea mandat, după caz? Ea n-a fost aceeași de-a lungul istoriei SUA.
Prima inaugurare prezidențială, cea a lui George Washington, a avut loc pe 30 aprilie 1789, însă, ulterior, toate învestirile publice ulterioare, timp de 140 de ani - din 1793 până în 1933 - au avut loc pe 4 martie, o dată tragică pentru România, legată de marele cutremur in 1977.
Președintele Ronald Reagan a mutat ceremonia de învestitură, din ianuarie 1985, în clădirea Capitoliului, din cauza temperaturii scăzute de afară - Foto: Profimedia Images
Au existat și câteva excepții, în 1821, 1849, 1877 și 1917, când 4 martie a căzut într-o duminică, iar ceremonia publică de inaugurare a avut loc a doua zi, luni, 5 martie.
Din 1937, ceremonia de inaugurare a avut loc pe 20 ianuarie, președintele Franklin Delano Roosevelt începându-și cel de-al doilea mandat în acea zi, după ce primul debutase pe 4 martie 1933, conform fdrlibrary.org.
De altfel, FD Roosevelt a fost unicul lider de la Casa Albă care a fost reales și a deținut patru mandate prezidențiele - murind, însă, la nici trei luni după a patra învestitură, cea din 1945, lucru posibil datorită izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial, în timpul celui de-al doilea său mandat.
După Roosevelt, singurele excepții de la regulă în ceea ce privește data învestiturii au fost în 1957, 1985 și 2013, când 20 ianuarie a picat într-o duminică.
Citește și: Conexiunile rusești ale lui Trump. Simion și Ponta, doi suveraniști sadea, în pribegie la Washington
În acei ani, jurământul prezidențial a fost depus în acea zi în privat și apoi, din nou, în cadrul unei ceremonii publice desfășurată a doua zi, luni, 21 ianuarie.
Fapt interesant, toate aceste trei excepții au coincis cu reinvestirea președintelui în exercițiu pentru un al doilea și ultim mandat.
Jurământul depus de președintele SUA în ziua învestirii sale este, conform usa.gov, următorul: „JJur (sau afirm) în mod solemn că voi îndeplini cu credință funcția de președinte al Statelor Unite și că voi păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite în măsura posibilităților mele”.
Astăzi, Donald Trump va rosti din nou aceste cuvinte, preluându-și în mod oficial funcția care îl face, încă o dată, conform tradiției, „cel mai puternic om din lume”.