Ce înseamnă consum moderat de alcool? Cât poți să bei fără niciun risc?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.08.2024 - 15:10
Ce înseamnă consum moderat de alcool? Cât poți să bei fără niciun risc? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Ce înseamnă consum moderat de alcool? Cât poți să bei fără niciun risc? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Auzim des expresia ”consumul moderat de alcool”. Este o recomandare pentru cei care vor să guste un vin, o bere sau o băutură spirtoasă cu diverse ocazii. Alții își fac un obicei și beau zilnic ”o bere” sau ”un pahar cu vin”.

SHARE

Probabil că sunt puțini adulți care nu consumă alcool la diverse ocazii. Berea, vinul sau alte băuturi alcoolice sunt prezente la orice petrecere sau întâlnire cu prietenii. 

Alții le consumă considerând că au beneficii pentru sănătate. 

Ce înseamnă consum moderat de alcool? Cât poți să bei fără niciun risc?

Dar cercetările asupra alcoolului sugerează o concluzie serioasă: consumul de alcool în orice cantitate prezintă un risc pentru sănătate.

Într-adevăr, riscul este scăzut pentru un consum moderat, dar crește pe măsură ce cantitatea pe care o bei este tot mai mare.

Mulți oameni beau alcool ca preferință personală, în timpul activităților sociale sau ca parte a practicilor culturale și religioase. Oamenii care aleg să nu bea fac această alegere din aceleași motive. Cunoașterea riscului personal pe baza obiceiurilor tale te poate ajuta să iei cea mai bună decizie pentru tine.

Citește și: Ai băut? Cât timp rămâne alcoolul în organism? Testul care-l depistează și după 90 de zile

Dovezile privind consumul moderat de alcool la adulții sănătoși sunt încă studiate. Dar consumul de cantități mari de alcool este în mod clar legat de problemele de sănătate.

Definirea consumului moderat de alcool

Consumul moderat de alcool poate să nu însemne același lucru în studiile de cercetare sau în rândul agențiilor de sănătate.

În Statele Unite, de exemplu, consumul moderat de alcool pentru adulții sănătoși este diferit pentru bărbați și femei. Înseamnă că în zilele în care o persoană bea, femeile nu beau mai mult de un pahar, iar bărbații nu beau mai mult de două băuturi.

Exemplele de o băutură includ:

12 uncii fluide (355 mililitri) de bere obișnuită

5 uncii fluide (148 mililitri) de vin

1,5 uncii fluide (44 mililitri) de băutură tare 

Agențiile de sănătate din afara SUA pot defini o băutură diferit.

Termenul „moderat” poate fi folosit și în mod diferit. De exemplu, poate fi folosit pentru a defini riscul de îmbolnăvire sau rănire pe baza numărului de băuturi pe care o persoană le bea într-o săptămână.

Citește și: Ce bere este bună pentru stomac și nu îngrașă? Care este ”secretul”? Este demonstrat științific

Riscuri ale consumului moderat de alcool

Concluzia este că alcoolul poate crea dependență, poate provoca intoxicație și contribuie la probleme de sănătate și la decese care pot fi prevenite. Dacă beți deja la niveluri scăzute și continuați să beți, riscurile pentru aceste probleme par să fie scăzute. Dar riscul nu este zero.

De exemplu, orice cantitate de băutură crește riscul de cancer mamar și cancer colorectal. Pe măsură ce consumul crește, crește riscul pentru aceste tipuri de cancer. Este un risc mic, dar real, crescut.

Citește și: Cum să răcești berea în doar 7 minute? Două trucuri ce te vor ajuta în zilele caniculare

De asemenea, băutul adaugă calorii care pot contribui la creșterea în greutate. Și băutul crește riscul de probleme la nivelul sistemului digestiv.

În trecut, se credea că consumul moderat de alcool este asociat cu un risc mai scăzut de a muri din cauza bolilor de inimă și, eventual, a diabetului. După mai multe analize ale cercetării, nu pare să fie cazul. În general, o dietă sănătoasă și activitatea fizică au beneficii mult mai mari pentru sănătate decât alcoolul și au fost studiate mai pe larg.

Foto: Freepik.com

Riscurile consumului intens de alcool

Consumul excesiv de alcool, inclusiv consumul excesiv de alcool, este o activitate cu risc ridicat.

Definiția consumului excesiv de alcool se bazează pe sexul unei persoane. Pentru femei, mai mult de trei pahare in orice zi sau mai mult de sapte pahare pe saptamana este o mare consum de alcool. Pentru bărbați, consumul intens de alcool înseamnă mai mult de patru băuturi în orice zi sau mai mult de 14 băuturi pe săptămână.

Consumul excesiv de alcool este un comportament care ridică nivelul de alcool în sânge la 0,08%. Asta înseamnă de obicei patru sau mai multe băuturi în două ore pentru femei și cinci sau mai multe băuturi în două ore pentru bărbați.

Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de probleme grave de sănătate, inclusiv:

Anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal, cancerul de sân și cancerele de gură, gât, esofag și ficat.

Boală de ficat.

Boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral.

Citește și: Care este berea din România cu cel mai mult alcool? Unde o găsești? Costă de 25 ori cât una normală

Consumul excesiv de alcool a fost, de asemenea, legat de vătămări intenționate, cum ar fi sinuciderea, precum și de răni accidentale și deces.

În timpul sarcinii, consumul de alcool poate provoca leziuni ale creierului și alte probleme ale copilului nenăscut. De asemenea, consumul excesiv de alcool poate duce la simptome de sevraj de alcool.

Când să evitați alcoolul

În unele situații, riscul de a bea orice cantitate de alcool este mare. Evitați consumul de alcool dacă:

Încercați să rămâneți gravidă sau sunteți însărcinată.

Luați medicamente care au efecte secundare dacă consumați alcool.

Aveți tulburare de consum de alcool.

Aveți probleme medicale pe care alcoolul le poate agrava.

În Statele Unite, persoanele cu vârsta sub 21 de ani nu pot să bea alcool în mod legal.

Când aveți grijă de copii, evitați alcoolul. Și același lucru este valabil și pentru conducere sau dacă trebuie să fii alert și capabil să reacționezi la situații în schimbare.

Citește și: De ce unele beri din România au gust diferit de cele din alte țări. Factorii care duc la diferențe

Decizi despre băutură

O mulțime de activități vă afectează sănătatea. Unele sunt mai riscante decât altele. Când vine vorba de alcool, dacă nu bei, nu începe din motive de sănătate.

Dacă ești sănătos altfel, consumul moderat poate fi un risc pe care ești dispus să-l asumi. Dar consumul excesiv de alcool prezintă un risc mult mai mare chiar și pentru cei fără alte probleme de sănătate. Asigurați-vă că vă întrebați profesionistul din domeniul sănătății despre ceea ce este potrivit pentru sănătatea și siguranța dumneavoastră, scrie mayoclinic.org.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te