Care a fost motivul pentru care Ștefan Iordache s-a bătut cu un alt mare actor? Au ajuns la Miliție

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 27.07.2024 - 08:37
Care a fost motivul pentru care Ștefan Iordache s-a bătut cu un alt mare actor - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Care a fost motivul pentru care Ștefan Iordache s-a bătut cu un alt mare actor? Devenit unul dintre cei mai apreciați și iubiți artiști de teatru și film, Iordache a avut parte, la viața lui, de un moment contondent cu un coleg de breaslă, la fel de celebru.

SHARE

Care a fost motivul pentru care Ștefan Iordache s-a bătut cu un alt mare actor? Despre cel care l-a întruchipat pe Victor Petrini în „Cel mai iubit dintre pământeni” s-au scris și se știu multe lucruri. Dar, întotdeauna, rămân povești și întâmplări încă nespuse ori cunoscute mult mai puțin, așa cum este și cea de mai jos.

Care a fost motivul pentru care Ștefan Iordache s-a bătut cu un alt mare actor? Au ajuns la Miliție

Despre Ștefan Iordache este greu să nu scrii la superlativ, după cum încă este greu să scrii la trecut, deși, nu peste multă vreme, se vor împlini - incredibil - 16 ani de la plecarea sa spre cele veșnice.

La fel, cariera lui este, în linii mari, dar și mai mărunte, de la rolurile grandioase din teatru, Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea și cel din urmă pe care l-a jucat cu o lună înaintea morții - Prințul Potemkin, în piesa Ecaterina cea Mare, până la partiturile din filme. 

Dacă rolul era mic, Iordache îl făcea mare, dacă era anost, el îi oferea magia spectaculosului, iar dacă era, într-adevăr, mare, actorul îi făcea grandios.

Citește și: Care au fost iubirile Irinei Petrescu? Actrița s-a luptat 30 de ani cu cancerul

Așa s-a întâmplat de la debutul în fim, în „Străinul”, (1964), trecând prin alte zeci de producții, dintre care amintim doar „Glissando” (1984), „Cei care plătescu cu viața” (1989), „Noiembrie, ultimul bal” (1989), cel amintit deja, „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993) sau „Ticăloșii” (2007).

Născut la 3 februarie 1941, la Calafat, în judeţul Dolj, a venit cu părinții în București, de la o vârstă fragedă și a crescut încăluit de farmecul periculos al cartierului Rahova, strângând amintiri care, care, alături de cele ale verilor petrecute la bunicii materni, în Caracal, i-au luminat întotdeauna viața.

Cu Margareta Pâslaru, în pelicula „Un film cu o fată fermecătoare” (1967) - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Toată copilăria și adolescența n-a dat absolut niciun semn că ar avea vreun talent artistic. La şcoală, s-a ferit mereu să recite poezii. Nu avea vocaţie şi nu i-a trecut prin minte nici măcar în glumă, aşa cum mai fac copiii când sunt mici, să răspundă că, atunci când va fi mare, vrea să ajungă actor.

Îndrumat de tatăl lui, s-a pregătit să devină medic. Actorul povesteşte, în cartea „Regele-scamator. Ştefan Iordache“, scrisă de Ludmila Patlanjoglu, momentul examenului la Medicină. în urma cruia a picat cu nota... 0,45.

„La anatomie, pregătisem foarte bine scheletul, organele interne şi circulaţia. Mi-a căzut urechea. Ce să scriu eu despre zgârciul ăla care creşte pe capul omului?

Mă uitam pe pereţi, se uitau la mine toţi clasicii marxism-lenininsmului, din tablouri. Am fost notat cu 0.45“”, povestea actorul în cea carte.

Cum toți și-au luat gândul că e făcut să salveze vieţi, a ajuns...contabil. Se pricepea la ştiinţele exacte, aşa că tatăl lui, care, în vremea aceea, era preşedintele Cooperativei de croitorie „Sporul“, l-a angajat să calculeze salarii, potrivit adevarul.ro.

Citește și: De ce lui Ștefan Iordache i se spunea „Cocoș”, în tinerețe? Ce visa să ajungă?

Abia acolo a ajuns, la propunerea lui Costin Dodu – pe atunci actor la Teatrul Armatei – să facă parte din brigada artistică „de agitaţie” a cooperativei. Așa a apărut în primul lui rol de actor amator, într-o piesă pamflet, în care îl interpreta pe Moise, vicepreşedintele cooperativei.

Nu făcea decât să intre în scenă cu o căciulă pe ochi, să spună două vorbe, iar bătrânii croitori râdeau de el de se prăpădeau. Costin Dudu a fost primul care i-a spus tânărului că are talent şi l-a îndrumat să dea la teatru.

Până la urmă, Iordache a ascultat de sfatul acestuia și s-a înființat la IATC, unde a a intrat primul.... deasupra liniei, adică ultimul. În schimb, avea să termine facultatea printre primii din generația lui.

Se știe, la fel, cum s-a îndrăgostit de Irina Petrescu, partenera din „Străinul”, sentimentele fiind reciproce și cum a fost respins de tatăl actriței, de profesie doctor, care n-a acceptat ca fiica lui să aibe de-a face cu „un derbedeu” și băiat de croitor.

Ștefan Iordache și soția sa, Mihaela, în momentul căsătoriei, în 1970 - Foto: adevarul.ro

Dar soarta i-a adus-o în viață pe cea lângă care avea să-și trăiască 38 e ani din viață, găsind echilibrul de care avea mare nevoie, Mihaela, nepoata marelui pictor Nicolae Tonitza.

Cei doi s-au căsătorit în 1970 și au trecut împreună prin toate valurile și furtunile ori bucuriile care au urmat..

Despre Mihaela, Ștefan Iordache vorbea într-un fel special, recunoscând că aceasta a fost șansa vieții sale.

„M-am îndrăgostit, pur şi simplu. Era frumoasă, cu sufletul curat, deşteaptă, cu picioarele pe pământ, gospodină. Am iubit-o şi o iubesc. Mihaela (n.r. Tonitza  – soţia actorului, care s-a stins din viaţă în 2010) a fost şansa mea. Şi cu asta am spus totul.

Din momentul în care Mihaela a intrat în viaţa mea, am simţit că soarta este blândă şi îngăduitoare cu mine. Că drumul meu e limpede. Când am cunoscut-o eram un actor care dovedise ceva, dar care nu ajunsese încă la consacrare.

Faptul că eu, fire nonconformistă şi exagerat de independentă, am avut alături un om înţelept, ponderat, hotărât şi cu tact, mi-a dat echilibru“, spunea artistul, potrivit ziarulmetropolis.ro.

Dar, înainte de a-și găsi „sufletul-pereche”, Ștefan Iordache a avut, firește, mult „lipici” la femei. Iar într-unul dintre cazuri a concurat pentru grațiile domnișoarei cu un alt mare actor cu care, de altfel, era și bun prieten, Sebastian Papaiani.

De la rivalitatea în amor până la o bătaie în toată regula, n-a fost decât un singur pas, un mic  impuls pe care, fără să-și dea seama, l-a dat chiar partenerul lor de șpriț din acea zi, directorul de imagine Nicu Girardi.

Ambii actori au ajuns în arestul Miliției, pentru ca a doua zi, să devină „frați de cruce”, tăindu-se pe braț cu o furculiță, în semn de legământ pecetluit cu sânge.

Citește și: A fost „Păcală” și „Plutonierul Căpșună”. Viața lui Sebastian Papaiani care ar fi împlinit 87 de ani

„Şi mie, şi lui Papaiani, ne plăcea aceeaşi fată. Asta încă n-ar fi fost nimic, dar ne-am apucat amândoi să-i facem curte. Mirosea a scandal! Simţind atmosfera încărcată, fata a dat să plece. M-am ridicat s-o conduc, s-a ridicat şi Papaiani.

Am însoţit-o aşa, amândoi, până la uşă, şi ne-am întors încruntaţi la masă. Tăceam, cu fălcile încleştate. Girardi n-are de lucru şi spune: „Bă, tu ai luat premiu la Mamaia, da ăsta (n.r. – Ştefan Iordache) a luat la Karlovy Vary!”.

Atât i-a trebuit lui Papaiani: m-a făcut „oltean tâmpit”, eu l-am făcut „grec împuţit” şi a început o bătaie ca în filme, ceva de groază“, povestea Ştefan Iordache, potrivit aceluiași ziar Metropolis.

Sebastian Papaiani, rivalul în amor - de conjunctură - și bunul prieten al lui Ștefan Iordache -  Foto: Facebook/Studiourile Buftea

A doua zi, trezit din beţie și răcorit prin arestul Miliției, Ştefan Iordache a plecat în căutarea lui Papaiani, pentru a se împăca cu el. 

„Ne-am oprit la o crâşmă, unde am sărbătorit împăcarea şi prietenia noastră. Atunci ne-am făcut, eu şi Papaiani, fraţi de cruce, de sânge. Ne-am crestat puţin braţul. Ne-am tăiat cu o furculiţă, că n-aveam atunci cuţit la masă.

Ne-am promis că nu o să ne mai certăm niciodată. Ba chiar am hotărât, sub jurământ, să nu mai bem în vecii vecilor, că nu e bine! Să bem numai citronadă şi să-nvăţăm limba engleză!“.

Citește și: 15 ani fără Ștefan Iordache. Ultimele cuvinte, cutremurătoare: „Da, mi-e frică”. Și un mare regret

Din păcate, pe 14 septembrie 2008, Ștefan Iordache s-a stins din viață la doar 67 de ani, răpus de leucemie. 

În schimb, Sebastian Papaiani, care era cu aproape cinci ani mai în vârstă ca el, a adunat 80 de ani, până când și-a urmat bunul prieten și fost rival în amor, tot într-o zi de septembrie, dar a anului 2016.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te