Carcharodontosaurus: Sahara, cel mai periculos loc de pe planetă în urmă cu 100 de milioane de ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.04.2020 - 09:40

Zona în care se află în prezent deşertul Sahara a fost "cel mai periculos loc de pe Pământ" în urmă cu 100 de milioane de ani. Aici trăiau unii dintre cei mai feroce dinozauri.

SHARE

O echipă internaţională de cercetători a descoperit că în regiunea deşertului african trăiau odată "prădători feroce", printre care se numărau reptile zburătoare şi vieţuitoare asemănătoare crocodililor, care trăiau într-un sistem riveran vast.

Cea mai cuprinzătoare analiză a fosilelor descoperite în ultimii aproape o sută de ani în formaţiunile cretacice din sud-estul Marocului, zonă denumită Kem Kem Group, a relevat că trei dintre cei mai mari dinozauri prădători a căror existenţă este cunoscută în prezent au trăit în regiunea respectivă.

Printre aceşti dinozauri se numără Carcharodontosaurus, de peste opt metri lungime, cu fălci enorme şi dinţi-sabie de până la douăzeci de centimetri lungime.

Regiunea a fost populată de asemenea de Deltadromeus, un membru al dinozaurilor raptori, cu membrele posterioare lungi şi zvelte, dar şi de reptilele zburătoare Pterozaur şi de prădători asemănători crocodililor.

"Acesta a fost, fără îndoială, cel mai periculos loc din istoria planetei Pământ, un loc în care un călător în timp uman nu ar rezista prea mult", a declarat doctor Nizar Ibrahim, profesor asistent de biologie la Universitatea Detroit Mercy din Statele Unite.

Profesor David Martill, de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, coautor al raportului publicat în jurnalul ZooKeys, a explicat că prădătorii aveau la dispoziţie o abundenţă de peşti. "Locul acesta era plin cu peşti absolut enormi, printre aceştia numărându-se celacant (coelacanth) şi peşti pulmonaţi (dipnoi). Spre exemplu, coelacanth era probabil de patru şi chiar cinci ori mai mare decât coelacanth din prezent", a spus cercetătorul adăugând că exista de asemenea "un rechin-ferăstrău enorm, de apă dulce, numit onchopristis, cu cei mai înspăimântători dinţi rostrali - ca nişte pumnale zimţate".

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -