Când urăm ”La mulți ani” celor care poartă numele Sfintei Maria: pe 15 august sau 8 septembrie?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.09.2023 - 13:22
Sfanta Maria s-a născut pe 8 septembrie Foto: captură traditii-superstitii.ro

Românii au o mare dilemă în ceea ce privește urarea de ”La mulți ani” de Sfânta Maria. Unii spun că pe 15 august se face petrecere și se fac urări. Alții, din contră, spun că nu atunci ci pe 8 septembrie, când s-a născut Fecioara Maria.

SHARE

Pe 8 septembrie românii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfintei Fecioare Maria. Cei care poartă un nume derivat din cel al Sfintei Fecioare petrec și ei tot acum. 

Astfel, pe 15 august, fiind vorba despre trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se presupune că este mare păcat dacă spui La mulți ani celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Se zice că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Când urăm ”La mulți ani” celor care poartă numele Sfintei Maria: pe 15 august sau 8 septembrie?

Atenție, Biserica nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie.

Moartea Sfintei Fecioare este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

Citește și: Ce să faci în ziua de Sfânta Maria Mică să îți meargă bine. Românii sărbătoresc pe 8 septembrie

Biserica mai precizează că trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre ”adormire”, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. 

La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: ”Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem ”La mulți ani ”, explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Citește și: Sfânta Maria Mare 2023. Ce fac românii pentru a le aduce noroc. Este total interzis să aprinzi focul

Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare la noi, la fel ca și în alte zece țări europene – Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te