Când au fost inventate cărțile de joc? De ce sunt 52 într-un pachet? Cine a adăugat jokerii?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 18.07.2025 - 07:25
Când au fost inventate cărțile de joc - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Când au fost inventate cărțile de joc - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Când au fost inventate cărțile de joc
Când au fost inventate cărțile de joc
Când au fost inventate cărțile de joc
Când au fost inventate cărțile de joc

Când au fost inventate cărțile de joc atât de populare și printre români? Nelipsitele pachete cu câte 52 de cărți și 2 jokeri ne-au făcut adesea zilele sau chiar vacanțele mai frumoase, mai ales dacă jucăm cu familia, dar și când socializăm cu necunoscuți. Care e istoria lor?

SHARE

Cărțile de joc au fost inventate acum aproape 3.000 de ani, în China, dar într-o formă ce se deosebea destul de mult de cea cunoscută nouă. 

A trebui să treacă multă vreme, până când ele au cucerit și Europa, dar varianta mult mai famiiară nouă s-a născut undeva spre finalul secolului al XV-lea.

Astfel, au ajuns una dintre relaxările preferate de români, mai ales în vremea comunismului, când „oferta” pentru distracție era mult mai redusă, dar anumite jocuri cu cărți au devenit veritabile competiții sau ocazii de a câștiga ori pierde bani.

Când au fost inventate cărțile de joc? De ce sunt 52 într-un pachet? Cine a adăugat jokerii?

Cine n-a jucat măcar o dată în viață un poker, bridge ori un șeptic sau whist, poate chiar banalul tabinet, dacă vă mai spun ceva unele dintre aceste denumiri de jocuri practicate cu faimoasele cărți cu cifre, cu ași, popi, dame sau valeți.

Dar când a îneput drumul lor prin istorie pentru a ajunge până la noi, în forma familiară nouă astăzi? E o cale lungă, ce adună aproape 3.000 de ani de istorie.

Cărțile de joc au fost inventate de chinezi, spun experții, înainte de anul 1.000 d.Hr. Acestea au ajuns în Europa în jurul anului 1360, nu direct din China, ci prin intermediul Imperiul Mameluc din Egipt.

Citește și: Un bărbat a câștigat 763.000 $ la poker, într-un cazinou din Las Vegas. A reușit „cea mai rară mână”

Conform unei teorii, cărțile de joc sunt derivate din bancnote, inventate tot în China, care au fost probabil folosite inițial nu numai pentru a plăti ceea ce se cumpăra, ci și pentru a paria.

Cert este că vechile cărți de joc chinezești de atunci erau foarte diferite de cele folosite astăzi, atât ca design, cât și ca tehnică de producție.

Cu toate acestea, o dată cu trecerea secolelor, ele au devenit din ce în ce mai populare, favorizate de faptul că unele tehnici de tipărire existau deja în China.

Cărți de joc din vremea Imperiului mamelucilor din Egipt - Foto: arhiva

De altfel, încă de la sfârșitul secolului al XIII-lea în țara asiatică au apărut primele cazuri în care autoritățile i-au pedepsit pe cei care se ocupau cu jocurile de noroc.

Cărțile au „călătorit” de-a lungul Drumului Mătăsii, iar din China au ajuns în Orientul Mijlociu.

În jurul secolului al XII-lea au ajuns în Egipt, iar în timpul dinastiei mamelucilor (secolele XIII-XVI) s-a impus modelul cu patru simboluri, existent încă în Italia și Spania: denari, săbii, bâte și cupe.

Încă din Egiptul mamelucilor, pachetele de 52 de cărți, câte 13 de fiecare culoare, au devenit foarte răspândite.

Cel mai vechi exemplu cunoscut datează din secolul al XV-lea, pachetul fiind păstrat în prezent la Palatul Topkapî din Istanbul, fosta reședință a sultanilor.

Citește și: Ce este jocul Catan, practicat de Marcel Ciolacu? România, gazdă a unor competiții internaționale

Istoria costumelor demonstrează o interacțiune fascinantă între cuvinte, forme și concepte, ce se regăsește pe cărțile de joc egiptene. Costumele mamelucilor erau cupe, monede de aur, săbii și bețe de polo călare, considert azi drept „sportul regilor”.

Polo-ul fiind pe atunci necunoscut în Europa, acestea au fost transformate în bastoane sau bastoane, care, împreună cu săbiile, cupele și monedele, sunt în continuare semnele tradiționale ale cărților italiene și spaniole, scrie The Guardian.

Creatorii de cărți germani din secolul al XV-lea au experimentat cu costume vag inspirate din cele italiene, alegând în cele din urmă ghindele, frunzele, inimile și clopoțeii (clopoțeii șoimului), care au rămas încă în uz.

În jurul anului 1480, francezii au început să producă cărți de joc cu ajutorul șabloanelor și au simplificat formele germane în trefle (trifoi), pique (pică), coeur (inimi) și carreau (caro).

Inițial, deoarece încă nu exista tiparul, cărțile de joc erau foarte scumpe, accesibile doar celor bogați și aristocraților. Unele pachete, realizate manual, erau adevărate opere de artă.

Mai recentă este introducerea jokerului, care a fost inventat în Statele Unite în secolul al XIX-lea și s-a răspândit în secolul următor.

Vechi cărți de joc europene - Foto: vanishingincmagic.com

De obicei, în fiecare pachet există doi jokeri și, prin urmare, pachetul este format, de fapt, din 54 de cărți (52+2 jokeri).

Cărțile de joc franțuzești sunt cele mai populare cărți din lume în prezent și sunt „vedetele” pokerului și ale multor alte jocuri.

Citește și: E aruncarea zarurilor doar un joc de noroc, ce ține de hazard? Verdictul oamenilor de știință

Dar de ce există 52 de cărți de joc în ficare pachet? De ce nu 47, de exemplu ori 64? Există multe teorii, dar niciuna nu poate fi dovedită, însă sunt destul de interesante.

Cea mai răspândită teorie este că cele patru simboluri reprezintă cele patru anotimpuri, în timp ce cele 52 de cărți reprezintă cele 52 de săptămâni ale unui an. 

Cele două culori, roșu și negru, ar reprezenta ziua și noaptea. De asemenea, se consideră că cele treisprezece cărți pentru fiecare simbol reprezintă Luna care face 13 rotații în jurul Pământului într-un an.

Citește și: Cum măsluia zarurile de barbut cu niște magneți un interlop care avea un cazino clandestin

Interesant este că această teorie pare să aibă sens, deoarece arabii din trecut erau foarte buni astronomi și e foarte posibil ca ei să fi stabilit un standard universal pe care toată lumea să îl înțeleagă, înainte ca jocul să fie introdus în Europa.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te