miercuri 24 decembrie
EUR 5.0890 USD 4.3140
Abonează-te
Newsweek România

Alimentele pe care nu ar trebui să le ții niciodată pe ușa frigiderului. Se pot altera mult prea devreme

Data publicării: 24.12.2025 • 20:30
Femeie care stă cu frigiderul deschis - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care stă cu frigiderul deschis - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care a deschis frigiderul - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care a deschis frigiderul - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Nu toate alimentele suportă temperatura ușii frigiderului. Lactatele, ouăle și anumite fructe se pot altera mult mai repede dacă sunt lăsate acolo. Este mai bine să le depozitezi în compartimentele recomandate pentru a le păstra proaspete mai mult timp.

Ușa frigiderului este o modalitate excelentă de a depozita alimentele preferate, deoarece sunt ușor vizibile, ușor accesibile, iar rafturile înguste le fac ușor de expus. Cu toate acestea, depozitarea alimentelor perisabile pe ușa frigiderului poate duce la alterarea prematură și la deteriorarea calității acestora.

Alimentele pe care nu ar trebui să le ții niciodată pe ușa frigiderului. Se pot altera mult prea devreme

„Când ușa frigiderului este deschisă, toate alimentele și băuturile depozitate acolo sunt expuse aerului cald din bucătărie. Aceasta înseamnă că, în medie, aceste alimente vor rămâne mai calde de 40 de grade Celsius sau mai puțin, ceea ce este necesar pentru conservarea alimentelor. Astfel de fluctuații de temperatură înseamnă un risc ridicat de creștere a bacteriilor, așa că alimentele perisabile nu ar trebui depozitate pe ușa frigiderului”, a declarat Rachel Gargano, MS, RD, nutriționist clinician înregistrat, pentru Real Simple.

Citește și Ce să pui în frigider pentru a scăpa de mirosul urât. Ajută fructele și legumele să reziste mai mult

Prin urmare, experții au numit 5 produse care nu ar trebui depozitate în această parte a frigiderului.

Carne (inclusiv carne de pasăre și fructe de mare)

Regula este următoarea: dacă este un produs de origine animală, atunci nu trebuie depozitat pe ușa frigiderului.

Femeie care a deschis frigiderul - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care a deschis frigiderul - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

„Aceste alimente ar trebui depozitate întotdeauna pe raftul de jos al frigiderului. Dacă se scurge suc, nu doriți ca acesta să se verse pe alte alimente și să provoace contaminare încrucișată. În plus, fluctuațiile de temperatură din ușa frigiderului pot provoca o creștere a creșterii bacteriilor în aceste alimente”, a explicat Gargano.

Chiar dacă trebuie să dezgheți carne, ușa frigiderului este un loc foarte nepotrivit pentru a face acest lucru.

Lapte

„Laptele ar trebui depozitat pe raftul interior din spatele frigiderului. Aici este locul unde frigiderul rămâne cel mai rece, iar [depozitarea laptelui acolo] îl va ajuta să rămână stabil și proaspăt mai mult timp. Depozitarea laptelui pe ușa frigiderului prezintă un risc ridicat de alterare prematură”, a avertizat nutriționistul.

Iaurt

Depozitarea cutiilor individuale de iaurt pe ușa frigiderului arată frumos, dar nu este cea mai bună idee.

Citește și Ce alimente nu ar trebui ambalate în folie de aluminiu și depozitate în frigider. Pot dezvolta bacterii

„Deși multe frigidere au zone convenabile de depozitare pentru articole precum ouă, lapte, brânză și iaurt, USDA recomandă evitarea acestui spațiu pentru articolele perisabile”, a remarcat nutriționistul dietetician înregistrat Stacey Woodson.

În schimb, experții recomandă rezervarea acestor spații pentru gem, muștar și alte sosuri fără lactate.

Ouă

Experții nu recomandă depozitarea ouălor nici măcar pe ușă.

„Ouăle ar trebui depozitate într-o cutie de carton pe un raft. Depozitarea lor într-o cutie ajută la menținerea unor niveluri adecvate de umiditate, iar refrigerarea lor previne fluctuațiile de temperatură care le pot face să se strice prematur”, a adăugat Gargano.

Vin

Deși băuturile se păstrează, în general, bine în ușa frigiderului, vinul face excepție, în special sticlele deschise.

Citește și Obiceiuri banale în bucătărie prin care poți contamina mâncarea cu microplastice. Ce riscuri există

„Depozitarea vinului la o temperatură stabilă (adică nu pe ușa frigiderului) ajută la prevenirea oxidării și permite vinului să își păstreze calitatea mai mult timp”, a explicat Real Simple, citat de UNIAN

Mai multe articole din secțiunea Timp liber
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră