Actriță dată afară din teatru la 42 de ani pentru că era prea frumoasă. Soțul ajunge la pușcărie

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.07.2023 - 18:09
Actriță, dată afară din teatru, la 42 ani, pentru că era prea frumoasă, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Colaj
Violeta ANdrei - FOTO: Arhiva

Violeta Andrei a fost dată afară din teatru la vârsta de 42 de ani după ce a jucat în zeci de filme. Extrem de frumoasă, a fost ajutată în carieră de soțul ei, un fost lider comunist. Acesta avea să intre la pușcărie după Revoluție pentru legăturile avute cu regimul Ceaușescu.

SHARE

Violeta Andrei va juca în 60 de filme românești înainte să fie pensionată forțat. Ea spune că a fost de două ori interzisă. Prima oară de către Elena Ceaușescu.

Soția dictatorului o considera prea frumoasă, o adevărată divă care o eclipsa. A doua oară a fost „pensionată” forțat, în 1990, când soțul ei, fostul lider comunist Ștefan Andrei avea să fie închis.

Actrița a povestit că a pierdut 18 roluri după ce, în 1983, a fost interzisă de Elena Ceaușescu care considera că Violeta a ajuns mai populară ca ea. 

Citește și: A jucat cu Pintea și Iuliu Moldovan. La 35 de ani a plecat în munți alegând „smerenia și iertarea”

Actriță, dată afară din teatru, la 42 ani, pentru că era prea frumoasă

„Din păcate pentru ea, această exuberanță (din viață n.red.), plus constanța rolurilor frivole a făcut-o să intre în dizgrația absolută a Elenei Ceaușescu...

A avut două perioade de interdicție - o dată în 1973, dar a fost de doar câteva luni, iar apoi, definitiv în 1983. Paradoxal, și aceste interdicții au contribuit la notorietatea ei de divă. În fond, circula zvonul că era prea frumoasă pentru a mai putea juca în filme, se arată în cartea „Diva socialistă. Modele feminine în cinematograful est-european”, de cercetătoarea Andreea Ionescu-Berechet.

Citește și: A murit primul soț al Mihaelei Rădulescu. Care a fost cauza. Apropiații abia acum vorbesc

„În 1965, am jucat în primul lungmetraj, apoi rolurile au venit unul după altul, până în 1972. Atunci a avut loc o întâlnire scurtă cu familia Ceauşescu, eram împreună cu soţul meu. Imediat după ce m-a văzut, soţia dictatorului a început să mă urască. Şi m-a urât toată viaţa, pur şi simplu.

Pentru mine, Elena Ceauşescu a fost un coşmar care m-a urmărit aproape 20 de ani. În 1988, m-am îmbolnăvit destul de grav şi am fost supusă unei operaţii. Ceauşeasca îi tot repeta soţului meu: «Lasă, dragă, o să moară». Ei bine, n-am murit, a murit ea, în decembrie 1989”, a declarat, pentru Libertatea, Violeta Andrei în anul 2011.

Avea 42 de ani când ușa cinematografiei i s-a închis

Din 1983 până în 1990, timp de 7 ani nu joacă deloc în filme și teatru. Încearcă să revină imediat după 1990, dar - spune actrița - ușile i-au fost închise. Soțul său, Ștefan Andrei va fi arestat și va sta 2 ani în pușcărie.

„După 1990, am fost solicitată din nou să joc în filme, dar am fost dată afară din teatru (n.r. – pe atunci era actriţă la Teatrul Bulandra din Capitală) la intervenţiile lui Ion Iliescu (n.r. – Iliescu era preşedintele Frontului Salvării Naţionale, formaţiune care conducea România), cel care a ordonat arestarea soţului meu (n.r. – Ştefan Andrei a fost ridicat în 1989, sub acuzaţia de ucidere a 60.000 de români la Revoluţie şi de subminare a economiei naţionale. A stat închis timp de doi ani şi cinci luni)”, a spus Violeta Andrei. 

”Eu aveam doar 17 ani şi eram la Festivalul Internaţional al Studenţilor şi Tineretului. Ştefan Andrei era, cumva, şeful meu. Dar nu m-a sedus! Eram sălbatică! Toţi i-au spus să mă lase să cresc. Şi m-a urmărit, ca să nu mă piardă... Mi-era frică de noaptea nunţii. După ce m-am căsătorit, nu am cedat două săptămâni!”, rememorează actrița întâlnirea cu soțul ei.

Cine a fost omul care a lansat-o și a tras-o în jos

Talentată și frumoasă, Violeta Andrei va ajunge mai ușor pe ecrane datorită soțului ei. Ștefan Andrei a fost un politician comunist și ministru de externe român.

Remarcat de Nicolae Ceaușescu, începând cu 1960 a ocupat funcția de șef al Relațiilor Externe al UTM. În 1965 a devenit adjunctul Gizelei Wass, care era șefa Secției Externe a PCR, apoi prim adjunct și, în 1972, a devenit secretar al CC cu problemele internaționale. A fost numit în postul de ministru de Externe în 1978, ca succesor al lui George Macovescu, unde a rămas până în 1985. A fost destituit de Elena Ceaușescu și de atunci a început și declinul Violetei Andrei.

După 1989, a fost coleg de celulă cu Paul Niculescu-Mizil. Ion Iliescu l-a grațiat pe Ștefan Andrei în 1996. A murit în 2014.

Violeta Andrei, câteva repere

Violeta Andrei s-a născut pe 29 martie 1941.

Violeta Andrei a spus, într-un interviu, că „m-am născut lângă Braşov, la ferma tatălui meu care era şi horticultor. Numele meu de fată era Violeta Pop. Mama ar fi vrut să fac Arhitectura. Şi chiar am pregătit, la matematică! Dar eu dădusem examen la IATC, cu două săptămâni înainte şi, spre disperarea mamei, am intrat cu nota 10, din 2.500 de candidaţi! Şi am terminat tot cu 10!”.

 Este absolventă a U. N. A. T. C. Ion Luca Caragiale din București, în anul 1965. A debutat la Teatrul Giulești, actualul Teatru Odeon, apoi a interpretat roluri pe scena Teatrului Lucia Sturza Bulandra din București.

A debutat pe ecrane cu filmul „Golgota” (1966, în regia lui Mircea Drăgan). A jucat în peste 60 de filme românești.

A debutat la Teatrul Giulești, actualul Teatru Odeon, apoi a jucat pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din capitală. A interpretat zeci de roluri, printre care Roxana din Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand, Ana Petrovna in Ivanov de A.P. Cehov, Ilona din Joc de pisici de Orkeny Istvan, Laura din Menajeria de sticla de Tennessee Williams, Dana din Ancheta asupra unui tânăr care nu a făcut nimic de Adrian Dohotaru, Elmira din Tartuffe de Moliere, Madeleine Bejart din Cabala bigotilor de Mihail Bulgakov, etc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te