Violeta Andrei s-a născut pe 29 martie 1941 și este absolventă a U. N. A. T. C. Ion Luca Caragiale din București, în anul 1965. A debutat la Teatrul Giulești, actualul Teatru Odeon, apoi a interpretat roluri pe scena Teatrului Lucia Sturza Bulandra din București.
A debutat pe ecrane cu filmul „Golgota” (1966, în regia lui Mircea Drăgan). A jucat în peste 60 de filme românești.
A fost soția ministrului de externe comunist Ștefan Andrei, cu care s-a căsătorit în noiembrie 1961.
Actrița avea 20 de ani. El era cu 10 ani mai mare.
”Eu aveam doar 17 ani şi eram la Festivalul Internaţional al Studenţilor şi Tineretului. Ştefan era, cumva, şeful meu. Dar nu m-a sedus! Eram sălbatică! Toţi i-au spus să mă lase să cresc. Şi m-a urmărit, ca să nu mă piardă... Mi-era frică de noaptea nunţii. După ce m-am căsătorit, nu am cedat două săptămâni!”, a fost o declaraţie dată unui tabloid.
Căsătoria celor doi a coincis cu începutul ascensiunii lui Ștefan Andrei în Partidul Comunist. Remarcat de Nicolae Ceaușescu, începând cu 1960 a ocupat funcția de șef al Relațiilor Externe al UTM. În 1965 a devenit adjunctul Gizelei Wass, care era șefa Secției Externe a PCR, apoi prim adjunct și, în 1972, a devenit secretar al CC cu problemele internaționale. A fost numit în postul de ministru de Externe în 1978, ca succesor al lui George Macovescu, unde a rămas până în 1985.
Ștefan Andrei a fost arestat în 1990. A stat în închisoare timp de doi ani și cinci luni.
Revenind la Violeta Andrei, ea a spus, într-un interviu, că „m-am născut lângă Braşov, la ferma tatălui meu care era şi horticultor. Numele meu de fată era Violeta Pop. Mama ar fi vrut să fac Arhitectura. Şi chiar am pregătit, la matematică! Dar eu dădusem examen la IATC, cu două săptămâni înainte şi, spre disperarea mamei, am intrat cu nota 10, din 2.500 de candidaţi! Şi am terminat tot cu 10!”.
Interzisă de Elena Ceaușescu?
În 1982, Elena Ceauşescu ar fi interzis-o. Actrița a povestit că a pierdut 18 roluri. Până la Revoluţie nu a mai apărut nici în filme şi nici la televizor. Elena Ceaușescu ar fi spus că apărea prea des la televizor, că era prea sexy, că ar avea ochii prea lucioși și că i se vedeau prea mult picioarele, potrivit historia.ro. Ea susține că a fost dată afară din teatru la doar 51 ani deoarece soțul ei fusese apropiat de Ceaușescu.
„După 1990, am fost solicitată din nou să joc în filme, dar am fost dată afară din teatru (n.r. – pe atunci era actriţă la Teatrul Bulandra din Capitală) la intervenţiile lui Ion Iliescu (n.r. – Iliescu era preşedintele Frontului Salvării Naţionale, formaţiune care conducea România), cel care a ordonat arestarea soţului meu (n.r. – Ştefan Andrei a fost ridicat în 1989, sub acuzaţia de ucidere a 60.000 de români la Revoluţie şi de subminare a economiei naţionale. A stat închis timp de doi ani şi cinci luni).
A fost o răzbunare ieftină, Ştefan are aceeaşi meserie ca şi Iliescu şi, la un moment dat, s-a opus când Iliescu a vrut să aplice tehnologia sovietică în hidroconstrucţii. Pentru asta l-a pedepsit. Elena Ceauşescu m-a scos din cinematografie şi Ion Iliescu din teatru”, spunea Violeta Andrei, în 2011, potrivit libertatea.ro
Citește și: A jucat cu Pintea și Iuliu Moldovan. La 35 de ani a plecat în munți alegând „smerenia și iertarea”
„În 1965, am jucat în primul lungmetraj, apoi rolurile au venit unul după altul, până în 1972. Atunci a avut loc o întâlnire scurtă cu familia Ceauşescu, eram împreună cu soţul meu. Imediat după ce m-a văzut, soţia dictatorului a început să mă urască. Şi m-a urât toată viaţa, pur şi simplu.
Pentru mine, Elena Ceauşescu a fost un coşmar care m-a urmărit aproape 20 de ani. În 1988, m-am îmbolnăvit destul de grav şi am fost supusă unei operaţii. Ceauşeasca îi tot repeta soţului meu: «Lasă, dragă, o să moară». Ei bine, n-am murit, a murit ea, în decembrie 1989”, a declarat, pentru Libertatea, Violeta Andrei în anul 2011.
Citește și: Doi ani fără Draga Olteanu: Doi soți ce nu i-au fost fideli și un suflet pereche: Voiam să mor cu el
Violeta Andrei, în teatru și film
A debutat la Teatrul Giulești, actualul Teatru Odeon, apoi a jucat pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din capitală. A interpretat zeci de roluri, printre care Roxana din Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand, Ana Petrovna in Ivanov de A.P. Cehov, Ilona din Joc de pisici de Orkeny Istvan, Laura din Menajeria de sticla de Tennessee Williams, Dana din Ancheta asupra unui tânăr care nu a făcut nimic de Adrian Dohotaru, Elmira din Tartuffe de Moliere, Madeleine Bejart din Cabala bigotilor de Mihail Bulgakov, etc.
S-a căsătorit din facultate cu Ștefan Andrei, fost ministru de Externe, in 1990 a fost îndepărtată din Teatrul Bulandra.
A debutat in cinematografie in 1966, cu filmul Golgota si a jucat apoi in peste 60 de filme românești, dar si in filme străine.
La televiziune a jucat in seriale ca Mușatinii, Saltimbacii, Neînfricații, Un agust in flăcări, Amantul marii doamne Dracula, Lumini si umbre, Păcatele Evei (2005 ).
A înregistrat zeci de cântece la radio, are un disc numit Muzica din film - Violeta Andrei, a cântat pentru coloana muzicala a filmelor Veronica si Veronica se întoarce, potrivit cinemagia.
Comentarii