Actrița cu origini românești, „iubită” de Tim Burton și Hitchcock. Perfectă ca soție de interlop

DE Bianca Iosef | Actualizat: 30.11.2022 - 16:44
Sylvia Sidney în filmul You Only Live Once- Foto: PROFIMEDIA IMAGES

A avut una dintre cele mai longevive cariere de la Hollywood și a jucat în zeci de roluri principale. A fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar și s-a remarcat și în rolul lui Juno din filmul lui Tim Burton din 1988, Beetlejuice.

SHARE

Sylvia Sidney, pe nimele real Sophia Kosow, este fiica Rebeccăi Kosow (născută Saperstein), o evreică româncă, și a lui Victor Kosow, un imigrant ruso-evreu care lucra ca vânzător de îmbrăcăminte. Numele de Sidney vine de la tatăl ei vitreg, Sigmund Sidney, care a adoptat-o după divorțul părinților ei. Mama ei a devenit croitorească și a luat numele de Beatrice Sidney. 

Începutul carierei

Actoria a fost prentru Sylvia Sidney o modalitate de a-și depăși timiditatea la vârsta de 15 ani, în primă fază. Sylvia a urmat cursurile Școlii de Actorie a Breslei Teatrului unde a fost remarcată și lăudată de critici pentru spectacolele sale. În 1926, ea și-a făcut prima apariție în film ca figurant în The Sorrows of Satan. 

Citește și: Informație - șoc din Spania: Simona Halep va fi suspendată doi ani. „Nu va mai reveni pe teren”

Carieră

Actrița cu origini românești a jucat, de cele mai multe ori, rolul iubitei sau pe cel de soră a unui gangster. În timpul marii depresii ea a apărut în mai multe filme printre care și: An American Tragedy , City Streets și Street Scene, You Only Live Once și Dead End. Tot atunci, a jucat și în filmul regizorului Alfred Hitchcock, Sabotage.

Citește și: Care este cel mai căutat job pe site-urile de recrutare: Salarii între 3.500 lei şi 4.500 de lei

La acel moment, Sidney era una dintre cele mai bine plătite actrițe din industrie, câștigând 10.000 de dolari pe săptămână - câștigând un total de 80.000 de dolari pentru Sabotaj.

În 1973, Sidney a primit o nominalizare la Oscar pentru rolul secundar din Summer Wishes, Winter Dreams . 

Fiind o femeie în vârstă, Sidney a continuat să joace roluri secundare pe ecran și a fost identificată după vocea ei răgușită, rezultatul fumatului de țigară. Ea a fost domnișoara Coral în versiunea cinematografică a filmului I Never Promised You a Rose Garden și mai târziu a fost distribuită ca bunica lui Aidan Quinn în producția de televiziune An Early Frost pentru care a câștigat un Glob de Aur.

Ea a jucat-o pe mătușa Marion în Damien: Omen II și a avut roluri cheie în Beetlejuice, regizat de Tim Burton, pentru care a câștigat Premiul Saturn. Ultimul ei rol a fost în Mars Attacks!, tot în regia lui Burton, în care a jucat rolul unei femei în vârstă ale cărei îndrăgite înregistrări ajută la oprirea unei invazii extraterestre de pe Marte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te