Actorul care și-a pierdut mama, soția și fratele în câțiva ani. Inima i s-a oprit de trei ori

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.02.2023 - 20:04
Ștefan Bănică Senior- actor, cântăreț, comediant- Foto: Arhiva

Viața a fost generoasă cu marele actor Ștefan Bănică Senior, dar i-a oferit și momente dramatice, cărora a trebuit să le facă față. Dramele care i-au presărat existența au contribuit, din păcate, la dispariția sa prematură, la doar 61 de ani, după trei infarcte.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Ștefan Bănică Senior s-a născut la 11 noiembrie 1933. A fost un mare actor român de teatru și film, dar și un remarcabil cântăreț.

Artistul a venit pe lume într-o căsuță modestă de pe strada Pompierilor din orașul Călărași. Când familia s-a mutat la Bucureşti, copilul Bănică, având înclinaţii artistice, a cântat în corul de copii al Radioului și a jucat in spectacole de teatru pentru elevi.

Ar fi trebuit să fie avocat. Tatăl său avusese mai multe procese și a fost impresionat de prestanța practicanților acestei meserii. A absolvit, însă, Institutul de Teatru din Capitală în 1955 şi în timpul studenţiei facea figuraţie la teatrele bucureştene, fiind remarcat apoi de Radu Beligan. A jucat la Teatrul CFR, la Teatrul Regional Bucureşti, pe scena Teatrului Bulandra, dar și la Teatrul Naţional Radiofonic.

”Sunt un om care n-ar supăra pe nimeni niciodată şi care înţelege să dăruiască tuturor oamenilor un surâs, o glumă, o butadă. În tinereţe am fost un vagabond, mai bine zis un hoinar. Am iubit oamenii, vinul, fetele frumoase şi la fel de nătângi ca mine şi voi rămâne în acest lanţ vrăjit toată viaţa”, spunea în trecut Ștefan Bănică Senior.

„Cine vorbește de Pristanda, celebrul personaj al lui Caragiale, se gândește la Ștefan Bănică Senior care număra steagurile atât de nostim, încât nu a putut fi egalat până acum”, remarca la un moment dat un critic de teatru.

În teatrul de revistă, Bănică Senior a alcătuit un cuplu memorabil cu Stela Popescu, înainte ca actrița să joace alături de Alexandru Arșinel.  

Fiul său cel mare, Ștefan Bănică Jr. își amintește de influența pe care a avut-o tatăl său, într-un interviu pentru „Libertatea”: „Eu am avut norocul că eram burete, adică luam ca tot ce prindeam, vedeam. Mergeam cu el la repetiții, adică mă lua cu el, mă lăsa pe acolo și în memoria mea se adunau tot felul de lucruri, am avut șansa să cunosc de mic o grămadă de oameni, artiști uriași, actori, cu care apoi am avut plăcerea și onoarea să joc”,

Fiu de lăutar

Dragostea pentru muzică s-a transmis în familie, din generație în generație. Tatăl său a fost celebrul lăutar Drăgan Costandache Bănică, iar talentul moștenit de la tată s-a transmis și fiului său, Ștefan Bănică Junior.

Mereu vesel, molipsitor și veșnic boem, viața sa a fost presărată cu numeroase drame și suferințe. 

Citește și: Actorul care nu putea dormi fără să facă amor: „Nevasta mă trimitea la altele să mai scape de mine”

În doar câțiva ani, Ștefan Bănică Senior și-a pierdut aproape toată familia: a doua soție, mama și fratele. „Tata era un tip care iubea viața și asta se simțea cel mai tare la el. Era un bonviveur, dar știa să-și ascundă necazurile, atunci când apăreau. De multe ori, viața lui n-a fost tocmai roz”, a declarat fiul său.

Ștefan Bănică Junior este rodul relației cu ziarista Sanda Vlad-Liteanu, de care însă a divorțat și s-a recăsătorit cu Irina, o creatoare de modă. Cu ea a avut un al doilea fiu, Alexandru Silviu, dar amândoi au pierit înainte de vreme: Irina de o maladie necruțătoare în 1985, iar Alexandru Silviu în urma unui accident de mașină în anul 2001.

O iubire neîmpărtășită a fost cea pe care i-a purtat-o Cristina Stamate. “Unul dintre primele suspine de amor, cred că mă îndrăgostisem într-un fel de Ștefan Bănică Senior și cred că odată i-am trimis o carte poștală. Viața a făcut să ne întâlnim și să jucăm în aceleași spectacole și i-am marturisit lui Stefan.

De atunci, de câte ori ne vedeam în spectacole, venea lângă mine și îmi șoptea la ureche: ”Vaporul e afară. Când terminăm, te iau și fugim în lume””, mărturisea Cristina Stamate. Cristina s-a măritat la vârsta de 20 de ani și a fost căsătorită cu actorul Dan Ivănescu, mai mare ca ea cu șapte ani, timp de 11 ani.

A făcut trei infarcturi

“În ’83 jucam în două teatre: Bulandra şi GiuIeşti, duceam în spinare 12 spectacole pe săptămână… şi ce spectacole, cu tone de text! Pe 18 ianuarie, jucam „Escu”, în sală erau 3-4 grade, publicul cu paltoane şi căciuli pe cap. Nu m-a durut, atât, am transpirat şi mi s-a făcut rău. Am ajuns la doctorul Pompiliu Popescu. Zice: „Ce-ai făcut, Fane?” Ce-am făcut? „Ai făcut un infarct!“ În ’90 terminasem filmul lui Pintilie „De ce bat clopotele Mitică?“ Pe 7 iunie, vine o mașină să mă ducă la post-sincron în Buftea, atunci l-am făcut pe-al doilea… În august ’91, eram la Covasna, mă sună fiu-meu Alexandru: „Tată, nu vor să mă lase să dau treapta la „Tonitza”. Am făcut de trei ori drumul ca să-l conving pe un inspector să-l lase, atunci l-am făcut pe-al treilea…”, potrivit dosaresecrete.ro

Citește și: Cine a fost actorul celebru care a turnat-o pe Stela Popescu la Securitate. Era „prea emancipată”

A murit la numai 61 de ani. „Problemele lui de sănătate au fost tributul pe care l-a plătit pentru eforturile pe care le făcea, pentru credinţa pe care a avut-o în profesie”, rememora Ștefan Bănică Junior, despre regretatul său părinte.

 

Câteva repere

Actor complex, unul dintre cei mai renumiţi actori ai comediei româneşti, Ştefan Bănică a interpretat o serie de personaje pe scenele teatrelor bucureştene, în numeroase filme, pe micul ecran sau la teatrul naţional radiofonic.

După absolvire, a debutat la Teatrul din Galaţi, apoi a venit în Bucureşti, unde a jucat la început la Teatrul Giuleşti. A avut roluri memorabile în piese precum ''Băiat bun, dar cu lipsuri'' de Nicuţă Tănase, ''...Escu'' şi ''Titanic Vals'' de Tudor Muşatescu, ''Omul care a văzut moartea'' de Victor Eftimiu ş.a.,potrivit https://www.cinemagia.ro.

Pe scena Teatrului Bulandra a evoluat alături de mari nume ale scenei româneşti, realizând creaţii actoriceşti de excepţie în "D'ale carnavalului" (Iordache), "O scrisoare pierdută" (Ghiţă Pristanda), "Revizorul", "Furtuna", "Victimele datoriei". Roluri memorabile a făcut, de asemenea, şi pe scena Teatrului de Revistă. Ştefan Bănică a jucat, de asemenea, în piese pentru Teatrul Naţional Radiofonic, între acestea numărându-se ''Anecdota provincială'', ''Bărbierul din Sevilla'', ''Districtul celălalt'', ''Visul unei nopţi de iarnă'' etc.

În cinematografie şi-a făcut debutul în 1965, fiind distribuit în filmul ''Dincolo de barieră" (regia Francisc Munteanu). A mai jucat în filmele: ''Golgota'' (regia Mircea Drăgan, 1966), ''Tunelul'' (regia Francisc Munteanu, 1966), ''Împuşcături pe portativ'' (regia Cezar Grigoriu, 1967), ''Zile de vară'' (regia Ion Niţă, 1967), ''Vin cicliştii'' (regia Aurel Miheleş, 1968), ''Brigada Diverse intră în acţiune'' (regia Mircea Drăgan, 1970), ''Cântecele mării'' (regia Francisc Munteanu, 1971), ''Brigada Diverse în alertă!'' (regia Mircea Drăgan, 1971), ''Proprietarii'' (regia Şerban Creangă, 1973), ''Păcală'' (regia Geo Saizescu, 1974), ''Fair Play'' (regia Alexandru Danciu Satmari, 1977), ''Septembrie'' (regia Timotei Ursu, 1977), ''Cianura şi picătura de ploaie'' (regia Manole Marcus, 1978), ''Singur printre prieteni'' (regia Cornel Todea, 1979), ''Nea Mărin miliardar'' (regia Sergiu Nicolaescu, 1979), ''De ce trag clopotele, Mitică?'' (regia Lucian Pintilie, 1982), ''Harababura'' (regia Geo Saizescu, 1990), ''Cel mai iubit dintre pământeni'' (regia Şerban Marinescu, 1993), potrivit volumului ''1234 cineaşti români'' (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

Cu o voce, un şarm şi un stil inconfundabil de interpretare, Ştefan Bănică s-a remarcat şi ca un cântăreţ talentat, piesele interpretate de el rămânând celebre. Amintim dintre acestea: ''Îmi acordaţi un dans'', ''Cum am ajuns să te iubesc'', ''Gioconda se mărită'', ''Cine umblă prin vecini'', ''Astă seară mă fac praf'', ''Of, inimioară'', ''Altă dată'', ''Ştiu de mult'', ''Spune-mi mie Bucureşti'' ş.a. De asemenea, ani la rând a format împreună cu actriţa Stela Popescu un cuplu artistic extrem de îndrăgit în spectacole de revistă şi în spectacole de divertisment la televiziune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te