Se împlinesc, pe 1 ianuarie 2024, exact 90 de la nașterea unuia din cei mari actori români. Gheorghe Dinică a fost vagabondul vieții sale, un mare boem, un actor de geniu.
Și-a găsit iubirea la 60 de ani și liniștea, deopotrivă. A jucat în filme uriașe, în special roluri negative. A fost cel mai iubit „ticălos” din filmele românești.
Citește și: 13 ani fără Jean Constantin. Hamal în port, fără studii de actorie, își găsește dragostea la 50 ani
A dat de 3 ori la teatru înainte să fie admis
A fost nevoit să își câștige existența de mic. A fost băiat de cartier cunoscând vitregia soții. A fost poștaș și a difuzat presa. A prins un rol de artist amator alături de Ştefan Radof în piesa “Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian. “Mă simţeam aşa de bine pe scenă, ca şi cum eram acolo dintotdeauna. Nici eu nu ştiam exact de ce.”
Citește și: Recunoașteți personajele? El i-a „suflat” soția unui mare actor, ea i-a fost nevastă în film
A reușit la Teatru și s-a angajat la Teatrul de Comedie, apoi la Teatrul Național București. Va juca până în ultimele momente ale vieții
90 ani de la nașterea lui Dinică, actor genial respins de 3 ori la „Teatru”. Se însoară la 60 de ani
„M-am născut într-o iarnă în Giuleşti. Un cartier de periferie, cu o viaţă ca atare. Nu aveam costumaţie contra frigului. Purtam pantofi cu talpa de lemn. Am fost un copil liber, năzdrăvan, curios, crescut pe stradă şi de prieteni mai degrabă decât de familie. Ce imagini din copilărie îmi revin în minte? Imaginea bombardamentului din 4 aprilie.
Războiul n-am să-l uit niciodată. Am scăpat printr-o minune. Bomba a căzut peste casă şi eu eram în pivniţă; m-a scos afară suflul”, a povestit Dinică.
Marin Moraru a fost prietenul său cel mai bun pentru că au copilărit, amândoi, în Giulești.
„Gheorghe Dinică a fost de departe prietenul lui cel mai bun. Asta chiar dacă Marin al meu a legat cu multă lume amiciții deosebite. Dar în cazul lor a contat enorm faptul că au fost colegi de clasă și că se cunoșteau de la 16 ani. Gândiți-vă, aproape șase decenii petrecute împreună, și pe scenă și în film, dar și în viața de zi cu zi!”, afirmă Lucia Popescu Moraru pentru cancan.ro
Citește și: Cum a ajuns Marin Moraru cel mai bun prieten al lui Gheorghe Dinică. „Lucrul ăsta îi lega”
A făcut mult teatru, dar lumea îl știe mai mult din marile sale filme: Felix și Otilia, Cu mâinile curate, Prin cenușa imperiului, Ultimul cartuș sau Filantropica, ca să amintim câteva titluri.
A jucat în peste 70 de filme şi a luat chiar și premii internaţionale.
“Când intra pe platourile de filmare, toţi actorii rămâneau încremeniţi: actorii tineri, figuraţia, echipa tehnică, toţi devin inhibaţi de prezenţa lui Dinică”, declara Andrei Blaier într-un interviu, după ce l-a distribuit în filmul “Dulcea saună a morţii”.
Revista Teatrul scria despre el în 1987
„Un actor de o extraordinară popularitate, un om cu o înzestrare neobişnuită, cu o fantastică putere de muncă și cu o dragoste de oameni cum rar întâlneşti.
Îi iubeşte pe acei oameni care sunt oameni. Este singurul criteriu după care îi diferenţiazii. Inteligență ascuțită, conversație, plin de glume, cu întâmplări hazlii, auzite şi văzute, bun, sentimental, îndrăgostit până peste poate de meseria lui.
Dinică s-a căsătorit la 60 de ani cu Gabriela Georgeta: „Un rol foarte important îl are înţelegerea pe care o avem unul pentru celălalt, în afara de simpatiile reciproce fără de care nu ne-am fi adunat… E o femeie care are o relaţie clară cu viaţa şi care a făcut ordine în dezordinea existenţei mele”. Actorul a trăit îmcă 13 ani.
Dinică avea să moară în noiembrie 2009 la vârsta de 75 de ani
Cum a ajuns „Lăscărică” și să zică „NU trageți dom Semaca”
Gheorghe Dinică spunea într-un interviu că replica a ajuns atât de cunoscută încât lumea îl striga pe stradă după „numele” din film.
Personajul Lăscărică, din pelicula "Cu mâinile curate"(1972), şi rolurile care i-au urmat, din seria filmelor cu poliţişti semnate de Sergiu Nicolaescu, au fost primele personaje de succes pe care le-a interpretat marele actor român.
"Şi acum mă opresc puradeii pe stradă: «Nu trageţi, dom’ Semaca!», strigă după mine. «Ia plecaţi, mă, de-aici!», îi reped şi eu", îşi aminteşte marele actor, într-un interviu. Actriţa Diana Lupescu spunea chiar, la un moment dat, că toată lumea a ţinut minte această replică datorită lui Gheorghe Dinică.
Citește și: Cum a ajuns Dinică să zică „Nu trage dom' Semaca, sunt eu Lăscărică”, cea mai bună replică de film