Pe glob, oamenii au tot felul de tradiții, unele mai bizare, altele amuzante. De exemplu, pe 19 februarie, se sărbătorește Ziua ciocolatei cu mentă. Însă nu est enumai atât. Este și ziua conservelor.
Iată câteva lucruri despre fiecare dintre acestea și cum au ajuns să fie sărbătorite.
19 februarie, Ziua ciocolatei cu mentă
Ciocolata are o istorie veche, cercetătorii plasând-o în vremea mayaşilor şi aztecilor, în vremea când era simplă, fără zahăr şi alte ingrediente şi folosită in scop medicinal. în Europa era consumată la început ca băutură caldă, în care se amestecau diferite mirodenii (mentă, scorţişoară) pentru a-i da un gust mai plăcut; mai apoi a fost adăugat şi zahar şi ciocolata cu mentă a ajuns să fie preferată.
Citește și: Sărbătoare religioasă pe 19 februarie. Ce să faci să ai parte de sănătate
Pe la mijlocul anilor 1800 s-a început producţia de ciocolată la scară mare, dar ciocolata mentolată era vândută în magazine numai pentru clienţi locali, reclama pentru acest tip de ciocolată ajungând în ziare şi reviste abia pe la începutul secolului următor. Pe atunci, ciocolata mentolată era mai rară, dar azi o găsim combinată cu şi în multe produse, de la îngheţată la brânzeturi, biscuiţi, bomboane, lichioruri şi sosuri.
Foro: Freepik.com - rol ilustrativ
Deși ciocolata este mâncată de plăcere, consumul de ciocolată cacao/ciocolată amăruie a fost dovedit a afecta benefic sistemul circulator. Alte studii au fost efectuate pentru a dovedi efecte anticancerigene, de stimulator cerebral, inhibitor al tusei și inhibitor al diareei. În ciuda beneficiilor posibile, consumul excesiv de ciocolată poate favoriza obezitatea și apariția diabetului zaharat, scrie Ziua de Constanța.
Citește și: De ce este ciocolata cel mai dăruit aliment de Ziua Îndrăgostiților. Totul a început acum 163 de ani
Un studiu arată că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaște o creștere a activității electrice, iar ritmul cardiac crește mai mult decât în timpul unui sărut pasional și senzația durează de patru ori mai mult.
Cultura populară romantică a atribuit ciocolatei proprietăți afrodiziace puternice, adeseori fiind asociate plăceri senzuale provocate de consumul acesteia. De asemena componența de natură grasă și zaharoasă a ciocolatei stimulează hipotalamusul, inducând o senzație plăcută, cu efect asupra nivelului serotoninei.
19 februarie- ziua conservelor
Cel mai probabil sunt puține persoane care să nu fi apelat la conserve, fie ele de carne sau legume, ori chiar fructe, mărc o dată în viață. Pe 19 februarie sărbătorim Ziua conservelor.
Cei mai mulți apelează la acestea când merg în călătorii unde nu există posibilități menținere a alimentelor în condițiile optime pentru a nu se altera.
Citește și: Cum treci de ”ceasurile rele” de marți. Superstițiile românilor despre ghinionul din această zi
Însă conservele sunt apreciate și în alte ocazii, multe preparate culinare bazându-se pe ele.
Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Inventată la începutul anului 1800 de către francezul Philippe Henri de Girard, conservele a revoluționat armata și lumea explorării – soldații și exploratorii puteau acum călători pe distanțe lungi fără să-și facă griji cu privire la proviziile de hrană sau la termenul de valabilitate al alimentelor lor.
Citește și: Un medic atrage atenția asupra consumului de conserve. Aruncați orice aliment cu recipientul bombat
Însă nu tot timpul conservele au fost sigure pentru alimenație. Timp de câțiva ani, conservele de tablă au fost sigilate cu plumb.
Acum însă, conservele de tablă au devenit acum un element de bază în majoritatea cămarelor. Alimentele conservate în conserve nu se strică pe durate lungi și pot fi ușor transportate.
În ciuda numelui, cutiile de tablă folosite astăzi nu sunt complet făcute din tablă - sunt de obicei fabricate din oțel, oțel acoperit cu cositor sau aluminiu.