10 lucruri despre Belize Blue Hole, cel mai ciudat loc din lume, explorat de un prieten al României

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.08.2023 - 17:14
10 lucruri despre Belize Blue Hole - Foto: Profimedia Images
10 lucruri despre Belize Blue Hole - Foto: Profimedia Images
10 lucruri despre Belize Blue Hole - Foto: Profimedia Images
10 lucruri despre Belize Blue Hole - Foto: Profimedia Images

Se cunosc 10 lucruri despre Belize Blue Hole, unul dintre cele mai uimitoare locuri de pe pământ, El a fost popularizat de Jacques Cousteau care s-a aflat de mai multe ori în România

SHARE

Ușor de recunoscut din spațiu, Belize Blue Hole este unul dintre cele mai emblematice locuri de scufundare din Belize.

Acestea sunt 10 fapte fascinante despre Groapa Albastră din Belize:

1 - Mărime și dimensiuni

Belize Blue Hole are o formă aproape perfect circulară, măsurând 300 de metri (984 de picioare) în diametru și 108 metri (354 de picioare) în adâncime.

2 - Cea mai mare gaură marină din lume

Gaura albastră din Belize este cea mai mare gaură marină din lume. Găurile marine se referă la peșteri care au fost scufundate atunci când apele în creștere le-au acoperit. Cele mai multe găuri marine, la fel ca Gaura Albastră din Belize, au fost scufundate la sfârșitul ultimei mari ere glaciare, acum aproximativ 10.000 de ani.

3 - Locație
Gaura Albastră din Belize este situată la aproximativ 100 de kilometri în largul orașului Belize. Perimetrul găurii albastre este Lighthouse Reef, un atol natural de corali.

4 - Stalactite și stalagmite

Scafandrii pot explora mii de stalactite și stalagmite care s-au format atunci când Gaura Albastră era o serie de caverne supraterane.

5 - Jacques Cousteau

Legendarul documentarist și biolog marin francez Jacques Cousteau a vizitat Gaura Albastră în 1971. Ulterior, el a descris Gaura Albastră ca fiind unul dintre cele 10 locuri de scufundare preferate ale sale din lume.

Jacques-Yves Cousteau a fost spion în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A vizitat de două ori România. I-a propus lui Ceaușescu să creeze o biosferă a Deltei Dunării, dar fostul dictator s-a opus. Azi, 113 ani de la nașterea lui.

Citește și: Viața lui Jacques-Yves Cousteau: Spion, a avut 30 ani o familie „secretă”. Ce i-a interzis Ceaușescu

6 - Numele

Numele "Marea gaură albastră" provine de la scafandrul britanic Ned Middleton, care a scris o carte despre cariera sa de scafandru în 1988, intitulată "Ten Years Underwater" (Zece ani sub apă). Deși Gaura Albastră a fost cartografiată de spanioli, nimeni nu este sigur ce nume au dat aceștia pentru această regiune.

7 - Discovery Channel

În 2012, Discovery Channel a clasat Gaura Albastră din Belize pe locul 1 în topul celor mai uimitoare locuri de pe Pământ.

8 - Sit din patrimoniul mondial UNESCO

Gaura Albastră din Belize este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, parte a unei vaste bariere de corali care este a doua cea mai mare barieră de corali din lume, după Marea Barieră de Corali din Australia.

9 - Charles Darwin

În 1836, în timpul călătoriei sale în jurul lumii la bordul navei HMS Beagle, Charles Darwin a vizitat Bariera de Corali din Belize și a declarat că este "cel mai remarcabil recif de corali" din întreaga zonă a Caraibelor.

10 - Doar pentru scafandri experimentați

Din cauza provocărilor pe care le presupune scufundarea în Gaura Albastră din Belize, numai scafandrii care au efectuat cel puțin 24 de scufundări au voie să exploreze Gaura Albastră din Belize.

Făcut celebru de Cousteau

Mult timp un secret cunoscut doar de pescarii din Belize, Belize Blue Hole a devenit celebru în 1971, când legendarul biolog marin și explorator submarin Jacques Cousteau a vizitat locul.
 
Cousteau și echipajul său de la bordul navei Calypso au explorat adâncurile găurii albastre, confirmând că aceasta a fost creată cu mii de ani în urmă, când creșterea mareelor a inundat o rețea de peșteri. Declarat de Cousteau ca fiind unul dintre primele 10 cele mai bune locuri de scufundări de pe planetă, Gaura Albastră din Belize se află la aproximativ 100 km (60 mile) de coasta Belize.

Citește și: VIDEO Scafandrii au ajuns pe fundul Great Blue Hole din Belize. Ce au găsit i-a îngrozit
 
Un corp de apă aproape perfect circular, Belize Blue Hole este înconjurat de atolul Lighthouse Reef. Scafandrii pot folosi apele puțin adânci ale lagunei atolului pentru a începe coborârea spre peștera acum inundată, care conține stalactite și stalagmite cu o lungime de până la 12 metri (40 de picioare).

Atolul de corali care înconjoară gaura albastră din Belize are un inel interior de apă puțin adâncă, de culoare mai deschisă, care formează un inel natural în jurul apelor de safir mai adânci ale peșterii inundate.

Un loc de scufundare atât de unic

Cu mii de ani în urmă, când peștera a fost inundată, s-a format Groapa Albastră din Belize, o intrare verticală cu un diametru de peste 980 de picioare (300 de metri), cu un fund aflat la peste 400 de picioare (125 de metri) sub suprafața mării de astăzi.Pe măsură ce scafandrii coboară în Marea Gaura Albastră, apele întunecate încep să devină mai clare, permițând o vedere impresionantă a rețelei de peșteri inundate, care găzduiește o varietate de viețuitoare marine, inclusiv câțiva rechini ciocan evazivi.

Datorită complexității și adâncimii scufundării, doar scafandrii experimentați au voie să exploreze maiestuoasele formațiuni subacvatice care fac din Belize Blue Hole un loc de scufundare atât de unic.

Blue Hole este situat de-a lungul Barierei de Corali din Belize, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, parte a celui de-al doilea cel mai mare sistem de recife de barieră din lume.

O zonă aproape perfect circulară de apă topaz întunecată, înconjurată de atolul Lighthouse Atoll de pe reciful Belize Barrier Reef, Marea Gaura Albastră este unul dintre cele mai interesante și populare locuri de scufundare de pe planeta Pământ. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te