Pentru efectuarea acestui transfer al responsabilității la volan, este necesară atât o vedere amplă și detalitată a drumului și a traficului, cât și în interiorul autovehiculului, precum și puțin mai multă inteligență artificială.
Soluția propusă de specialiștii departamentului Advanced Driver Assistance System (ADAS) al Continental, în cadrul căruia lucrează și peste o mie de ingineri români, din centrele de cercetare și dezvoltare din Timișoara, Sibiu și Iași, constă într-un sistem dual de camere video, botezat Road AND Driver, care cuprinde o cameră cu infraroșu pentru interior și o cameră pentru exterior și este amplasat în spatele parbrizului, deasupra oglinzii retrovizoare centrale, în locul ochiului digital al pilotului automat adaptiv și al sistemului de recunoaștere a semnelor de circulație.
Concret, Road AND Driver monitorizează atât persoana aflată la volan, detectând continuu dacă aceasta este capabilă să își asume responsabilitatea preluării, cât și traficul din fața vehiculului.
Camera video pentru habitaclu poate detecta, de exemplu, dacă șoferul este atent la drum sau distras, dacă s-a întors pentru a vorbi cu copiii de pe scaunele din spate, dacă se uită la un smartphone sau dacă are mâinile pe volan ori stă cu ele la ceafă.
Astfel, creierul artificial al mașinii știe în permanență ce face cel aflat la volan și dacă acesta este sau nu în măsură să preia controlul mașinii.
Camera video pentru exterior a sistemului Road AND Driver filmează sub un unghi de 125 de grade și are o rezoluție de până la opt megapixeli, permițând monitorizarea traficului și detectarea celorlalți participanți și a obiectelor în timp real.
„Mulțumită noului sistem de camere, vehiculul și șoferul sunt în permanență conștienți unul de celălalt. În cele din urmă, acest lucru se reduce la încredere.
Omul poate fi sigur că tehnologia nu îi va preda brusc responsabilitatea condusului, fără un avertisment, și că acest lucru va avea loc urmând niște criterii clare“, a explicat Georg Binder, Head of Strategy & Planning în cadrul ADAS.
Optimizarea siguranței pasive
Datele culese de sistemul Road AND Driver nu sunt evaluate doar pentru transferul sigur al funcțiilor de conducere. Cu ajutorul funcției Occupant Safety Monitor, acestea pot fi folosite și de sistemele de siguranță pasivă.
Deschiderea airbag-urilor, de exemplu, poate fi adaptată la situația detectată de camera video din interior pentru a optimiza protecția pasagerilor.
Sigur, deocamdată, sistemul se află în faza de testare, producția de serie fiind planificată pentru 2021.
Dar Euro NCAP, organismul european independent care testează comportamentul automobilelor în caz de accident, ia deja în calcul introducerea unor algoritmi pentru acordarea unor puncte de siguranță vehiculelor dotate cu sisteme de monitorizare a șoferului, copiilor sau bebelușilor aflați în mașini cu scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră și a contribui la Vision Zero, un viitor fără decese sau răni și, chiar, fără accidente pe șosele.