FOTO Tehnologiile din filmele SF prind viață: Metaverse, androizi, mașina cameleon

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 21.01.2022 - 19:23
„Metaverse“-ul este o lume virtuală în care utilizatorii, prin 
avatarurile lor, trăiesc, se joacă şi studiază 
într-o lume distopică cu ajutorul dispozitivelor haptice și de realitate virtuală
Robotul umanoid Ameca a fost una dintre principalele atracții de la CES 2022
BMW iX Flow, cu tehnologia electroforetică E Ink, trezește caroseria la viață. Mașina își schimbă integral culoarea, inclusiv pe cea a jantelor, în funcție de dorința utilizatorului
Vesta haptică Owo, dotată cu fel de fel de senzori, permite utilizatorului să simtă atât îmbrăţişări, cât şi pumni sau ciupituri de insecte în realitate virtuală
Pedia-Roid, un robot destinat pregătirii medicale, dezvoltat de japonezii de la Tmsuk
Specialiștii lucrează la o nouă generație de ochelari VR, mai ușori și mai sofisticați
Sony EV Concept poate citi pe buzele soferului, pentru a înțelege mai bine comenzile vocale. a înțelege mai bine comenzile vocale

Pandemia a schimbat lumea și a accelerat digitalizarea și dezvoltarea de noi tehnologii, care, până nu cu mult timp în urmă, apăreau doar în filmele SF. Peste 2.300 de expozanți din întreaga lume și-au prezentat creațiile la CES 2022.

SHARE

După ediția 100% virtuală din 2021, Consumer Electronics Show (CES), cel mai important salon de tehnologie din lume, a revenit la formatul fizic.

Peste 2.300 de expozanți din întreaga lume s-au înghesuit din nou în halele uriașe, cu o suprafață totală de peste 250.000 de metri pătrați, ale centrului expozițional din Las Vegas, în perioada 5 – 8 ianuarie, pentru a-și face cunoscute ultimele inovații și gadgeturi. 

Evident, din nou, la CES au fost prezentate fel de fel de gadgeturi, aplicații, tehnologii pentru case inteligente, laptopuri, smartphone-uri, jucării sexuale high-tech și mașinării inteligente, printre care și un tractor autonom, de exemplu.

Dar tehnologiile care au atras chiar toată atenția la CES 2022 au fost cele legate de „Metaverse“, universul paralel în care realitatea va fuziona cu realitatea virtuală și cea augmentată, roboții umanoizi și viitorul automobilelor.

Ca idee, peste 190 de companii din industria auto, printre care BMW, Hyundai și Stellantis, au fost prezente la CES 2022. 

„Metaverse“, universul paralel în care realitatea va fuziona cu realitatea virtuală și cea augmentată

Facebook, redenumit recent Meta, a dat, se pare, un impuls fără precedent vastului proiect „Metaverse“ de creare a unei lumi virtuale în care utilizatorii, prin avatarurile lor, trăiesc, se joacă şi studiază într-o lume distopică cu ajutorul dispozitivelor haptice și de realitate virtuală, fără a fi prezenți fizic în locul respectiv.

Sigur, mai sunt necesare multe „cărămizi“ pentru a construi o astfel de lume paralelă la scară largă, dincolo de variantele existente în jocurile video, precum Roblox sau Fortnite. Dar lucrurile au început să se pună serios în mișcare.

La CES 2022, start-up-ul spaniol Owo a prezentat, de exemplu, o vestă haptică, dotată cu fel de fel de senzori, care permite utilizatorului să simtă atât îmbrăţişări, cât şi pumni în realitatea virtuală.

Vesta Owo include benzi care se lipesc de piele, cu senzori conectaţi la o aplicaţie mobilă.

Înainte de a-şi pune o cască de realitate virtuală (VR), utilizatorul poate alege intensitatea fiecărei senzaţii, de la cea de pișcătură a unei insecte, la cea de rană deschisă în urma unei împuşcături, de pildă.

Gadgetul va fi lansat pe piață spre sfârșitul anului, cu un preț de circa 400 de euro. 

Start-up-ul israelian Wearable Devices a prezentat un prototip de brăţară care detectează semnalele electrice trimise de creier către mână - utilizatorul poate controla obiectele conectate cu ajutorul degetelor, o funcţie ce s-ar putea dovedi utilă în viitor, în special pentru cei care utilizează ochelari de realitate augmentată şi care pot selecta astfel opţiunile de pe afişaj.

Iar japonezii de la Shiftall au creat senzori care monitorizează și transpun în lumea virtuală mișcările corpului uman și un accesoriu care dă senzația de temperatură, și lucrează la o nouă generație de ochelari VR, mai ușori și mai sofisticați. 

TouchCast, o companie specializată în evenimente VR, a lansat o platformă colaborativă în realitatea virtuală, destinată companiilor, care au astfel posibilitatea să-şi creeze un domeniu sub forma‚ „metaverse“, precum „.com“ pe web, cu diferenţa că acesta va fi înregistrat în blockchain, nu pe servere.

Adroizii, tulburător de umani

Una dintre cele mai fascinante și, în același timp, tulburătoare prezențe de la CES 2022 a fost robotul umanoid Ameca.

Realizat de compania britanică Engineered Arts, Ameca are o față care replică aproape perfect mimica umană și poate răspunde la întrebări și vorbi liber.

Camerele video din ochii adroidului dispun de un sistem avansat de recunoaștere facială, care îi permit să identifice persoana care îi vorbește dintr-un grup de oameni și să i se adreseze direct. Iar microfoanele din urechi îi permit robotului să se orienteze în spațiu, să identifice cu acuratețe direcția din care provin sunetele.

Robotul umanoid Ameca a fost una dintre principalele atracții de la CES 2022

Ameca vorbește cu ajutorul unui difuzor montat în zona pieptului. Gura doar mimează cuvintele, deoarece, din cauza celor 17 motorașe care antrenează „mușchii“ feței și buzele, nu a mai fost loc și pentru difuzor.

De asemenea, își mișcă natural mâinile. Singurul lucru pe care, deocamdată, androidul nu îl poate face este să meargă. 

Robotul Ameca, în diferite ipostaze. Androidul are o față care replică aproape perfect mimica umană și poate răspunde la întrebări și vorbi liber.

Un alt umanoid care a impresionat la CES 2022 a fost Pedia-Roid („Pedia“ de la pediatrie și „Roid“ de la android), un robot destinat pregătirii medicale, dezvoltat de japonezii de la Tmsuk.

Pedia-Roid seamănă cu un copil de circa 5-6 ani și poate simula în mod realist mișcările bruște, contorsionate și necontrolate ale unui copil care este, de exemplu, refractar la un consult medical sau la administrarea unui tratament.

De asemenea, Pedia-Roid poate scoate sunete înfricoșătoare, exact ca un copil speriat de medic. 

Mașina cameleon, care își schimbă culoarea din buton, și SUV-ul care citește pe buze

Saloanele auto în general și din cauza pandemiei și a electrificării în special au căzut într-un con de umbră. În ultimii ani, din ce în ce mai mulți producători au ales saloanele de tehnologie pentru a-și etala ultimele creații.

La CES 2022, au fost prezente peste 190 de companii din industria auto. Iar cea mai mare atenție au suscitat-o mașina cameleon, care își schimbă culoarea prin simpla apăsare a unui buton dintr-o aplicație, prezentată de BMW, și prototipul de SUV 100% electric dezvoltat de Sony. 

În viitor, experienţa digitală nu se va limita, se pare, doar la afişaje. Va exista din ce în ce mai multă combinaţie dintre real şi virtual. BMW iX Flow, cu tehnologia electroforetică E Ink, trezește, de exemplu, caroseria la viață. 

BMW iX Flow, cu tehnologia electroforetică E Ink, trezește caroseria la viață. Mașina își schimbă integral culoarea, inclusiv pe cea a jantelor, în funcție de dorința utilizatorului. 

Mașina își schimbă integral culoarea, inclusiv pe cea a jantelor, în funcție de dorința utilizatorului. Schimbările fluide de culoare sunt posibile grație unui înveliş special dezvoltat pentru caroserie, care este adaptat exact contururilor modelului Sports Activity Vehicle electric de la BMW.

Atunci când este stimulată prin semnale electrice, tehnologia electroforetică aduce la suprafaţă diferiţi pigmenţi de culoare, determinând învelişul caroseriei să capete culoarea dorită. De asemenea, tehnologia E Ink contribuie și la eficiența și confortul mașinii.

Vesta haptică Owo, dotată cu fel de fel de senzori, permite utilizatorului să simtă atât îmbrăţişări, cât şi pumni sau ciupituri de insecte în realitate virtuală.

De exemplu, schimbarea culorii caroseriei (culoare deschisă/închisă) poate contribui la reducerea cantităţii de aer de răcire/ încălzire necesar de la sistemul de aer condiţionat, cu efect direct asupra cantității de energie consumată de acesta și, implicit, asupra autonomiei mașinii electrice. 

Pedia-Roid, un robot destinat pregătirii medicale, dezvoltat de japonezii de la Tmsuk.

Sony cochetează cu ideea intrării pe piața auto din 2020, când, tot la CES, a prezentat primul său concept de mașină electrică – Vision-S. Dacă atunci japonezii au spus „Nu“ producției de serie, la CES 2022, Sony a arătat că a lucrat în umbră și a prezentat EV Concept – Vision-S 02, un SUV 100% electric, cu șapte locuri, ce înglobează tehnologii de nume grele din industria auto, precum Bosch, Continental AG sau Magna.

Specialiștii lucrează la o nouă generație de ochelari VR, mai ușori și mai sofisticați

Sony EV Concept dispune de 40 de senzori, care monitorizează la 360 de grade mașina și îi permit să schimbe singură banda de circulație și să parcheze autonom. De asemenea, Sony EV Concept poate citi pe buze, pentru a înțelege mai bine comenzile vocale. 

 Specialiștii lucrează la o nouă generație de ochelari VR, mai ușori și mai sofisticați. 9. Sony EV Concept poate citi pe buzele soferului, pentru a înțelege mai bine comenzile vocale.

Sony EV Concept poate citi pe buzele soferului, pentru a înțelege mai bine comenzile vocale. a înțelege mai bine comenzile vocale

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te