Descoperire epocală: Se pare amazoanele din legendele greceşti chiar ar fi existat. Care e dovada?

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.03.2024 - 20:39
Se pare că amazoanele din legendele greceşti chiar ar fi existat - Foto: Wikimedia/Zde/CC BY-SA 4.0
Se pare că amazoanele din legendele greceşti chiar ar fi existat - Foto: Flickr/Bill Olen

Se pare că amazoanele din legendele greceşti chiar ar fi existat. Săpăturile din mormintele din epoca bronzului au găsit femei-arcaș rănite de lupte.

SHARE

Se pare că amazoanele din legendele greceşti chiar ar fi existat. Săpăturile din mormintele din epoca bronzului au găsit femei-arcaș rănite de lupte, spune istoricul Bettany Hughes.

În legendele grecești, amazoanele erau temute și formidabile femei războinice, care trăiau la marginea lumii cunoscute. Hercule a trebuit să obțină brâul magic al reginei amazoniene Hippolyte, într-una dintre cele 12 munci ale sale.

Se pare că amazoanele din legendele greceşti chiar ar fi existat

Ahile a ucis o altă regină, Penthesilea, doar pentru a se îndrăgosti de ea, când i-a văzut chipul frumos ieșit din cască, atunci când aceasta murea.

Acești nomazi care călăreau și mânuiau arcul, care au luptat și vânat la fel ca bărbaţii, au fost mult timp învăluite în mituri, dar arheologii descoperă tot mai multe dovezi că acestea au existat cu adevărat.

Săpăturile mormintelor dintr-o necropolă din epoca bronzului, din Nakhcivan, în Azerbaidjan, arată că aceste femei au fost îngropate cu arme, precum vârfuri de săgeți ascuțite, un pumnal de bronz și un buzdugan, precum și cu bijuterii.

Citeşte şi: FOTO Misterul măștii de bronz descoperită în România. Veche de sute de ani, reprezintă o femeie

Arheologii au ajuns la concluzia că ar fi putut fi femei-amazoane, care au trăit acum 4.000 de ani. Aceste femei înfricoșătoare erau renumite pentru societatea lor fără bărbați și pentru priceperea lor pe câmpul de luptă, în special înarmate cu un arc și cu săgeți.

Istoricul Bettany Hughes a spus pentru The Observer: „Aceasta arată că există adevăr în spatele miturilor și legendelor Greciei Antice”.

Ea a spus că aceste dovezi sunt cu atât mai semnificative atunci când sunt legate de descoperiri anterioare. În anul 2019, rămășițele a patru femei războinice îngropate cu vârfuri de săgeți și sulițe au fost găsite în Rusia, iar în 2017 arheologii armeni au dezgropat rămășițele unei femei care părea să fi murit din cauza rănilor de luptă, deoarece un vârf de săgeată era înfipt în piciorul ei.

Citeşte şi: Povestea primului computer inventat acum 2000 de ani: Afișa mișcarea Universului. Cu ce e comparat

La începutul anilor '90, rămășițele unei femei îngropate cu un pumnal au fost găsite lângă granița cu Kazahstanul. Hughes a spus:

„O civilizație nu este formată dintr-un singur mormânt. Dacă vorbim despre o cultură care traversează Caucazul și Stepa, ceea ce spuneau toți anticii, evident că ai nevoie de alte rămășițe.”

Unele dintre schelete dezvăluie că femeile au folosit în mod extensiv arcuri și săgeți, a observat Hughes: „Degetele lor sunt deformate, pentru că folosesc atât de mult săgețile.

Citeşte şi: Misterul fluviului din România pe malurile căruia trăiau celebrele amazoane din Antichitate

Modificările la nivelul articulațiilor degetelor nu s-ar întâmpla doar de la vânătoare. Aceasta este o practică susținută, constantă.

Ceea ce este foarte interesant este că multe dintre probele de oase arată de asemenea dovezi clare ale timpului îndelungat de stat în șa. Bazinul femeilor este practic deschis puternic, pentru că ele stau mult călare. Oasele [lor] sunt modelate de stilul lor de viață.”

Foto: Flickr/Bill Olen

Bijuteriile găsite includ coliere de carnelian: „Carnelianul este o piatră semiprețioasă. O vezi des când oamenii sunt mari preotese sau zeițe. Deci este un semn al femeilor cu statut – la fel ca și capetele de buzdugan”, explică Hughes.

O să apară un documentar

Descoperirile vor fi detaliate într-o nouă serie de pe Channel 4, care începe pe 6 aprilie, intitulată “Bettany Hughes's Treasures of the World”.

Unul dintre episoade, „Drumurile Mătăsii și Caucazul”, se concentrează asupra unei părți a lumii care a fost martoră la fluxul și refluxul culturilor și civilizațiilor timp de secole și unde rutele comerciale au brăzdat Asia și Europa.

În documentar, Hughes dezvăluie descoperirea amazoanelor: „Încet-încet primești aceste dovezi strălucitoare care ies din pământ. Adesea este așa, cu cele mai bune povești”.

Se mascau ca să nu se ştie sexul luptătorilor

Bettany Hughes a vizitat satul de munte Khinalig, din Caucazul Mare, cel mai înalt loc locuit din Europa. Este atât de îndepărtat, încât „se simte ca și cum s-a pierdut în timp”, spune ea, observând că limba locală nu este vorbită în altă parte.

Aici a existat o așezare încă din Epoca Bronzului. Unii dintre cei 2.000 de locuitori ai săi spun că, în cele mai vechi timpuri, femeile lor s-au deghizat în bărbați, acoperite cu eșarfe. Poveștile acestea sunt transmise de-a lungul generațiilor.

Despre amazoane, localnicii spun că „toate bunicile noastre s-au luptat”. Bărbații erau cu toții plecați, cu turmele. Femeile obișnuiau să-și acopere fața, pentru a lupta, exact aşa cum spuneau sursele antice, astfel încât oamenii să nu știe dacă sunt femei sau bărbați.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te