Racheta europeană „Vega” a fost lansată cu succes. Aceasta a plasat pe orbită peste 50 de sateliți

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 04.09.2020 - 00:03
FOTO: www.arianespace.com

Racheta Vega, primul „charter'' spaţial european, a cărei lansare a fost amânată de multe ori din cauza vremii nefavorabile, a reuşit în noaptea de miercuri spre joi să plaseze pe orbită cei peste cincizeci de sateliţi pe care i-a transportat, relatează AFP.

SHARE

Lansatorul european, cel mai uşor din gama companiei Arianespace, a funcţionat impecabil după un zbor care a durat aproape două ore, potrivit unui jurnalist AFP aflat la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză.

La patruzeci de minute după decolare, într-o succesiune care a durat aproximativ zece minute, Vega a realizat, după cum era planificat, primele operaţiuni de plasare pe orbită a şapte microsateliţi aflaţi la bord, aducând primele zâmbete sub măştilele inginerilor de la Centrul de Control Jupiter din Kourou.

O oră mai târziu, la interval de două minute, cel mai uşor lansator din gama Arianespace s-a separat de cele două Cubesat, cu un total de 46 nanosateliţi.

Această misiune, VV16, este un zbor de validare pentru noul serviciu european de lansare a sateliţilor de mici dimensiuni.

Jan Wörner, directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene nu şi-a ascuns sentimentul de uşurare. Referindu-se la această misiune de lansare partajată - numită SSMS - el a evocat ''un proiect extrem de important'', la aproape un an de la eşecul zborului 15.

Acest zbor marchează revenirea rachetei Vega după eşecul său din vara anului 2019, eveniment care a dus la distrugerea sa, ca măsură de precauţie.

"Aceasta este cu adevărat revenirea lui Vega la zbor", a spus Jan Wörner.

Acest succes este cu atât mai important pentru Arianespace cu cât misiunea a implicat 21 de clienţi din 13 ţări.

Domeniile de aplicare ale nanosateliţilor şi microsateliţilor variază, de la telecomunicaţii şi observarea Pământului până la studii ştiinţifice.

Cu această nouă platformă dedicată lansărilor sateliţilor de dimensiuni reduse, Arianespace intenţionează să marcheze puncte pe această piaţă în plină expansiune a nanosateliţilor şi microsateliţilor.

Acelaşi prototip modular de lansare partajată este prevăzut pentru Vega C, cealaltă configuraţie a lansatorului şi este de asemenea planificată o arhitectură adaptată pentru viitoarea Ariane 6.

Pilotat de Agenţia Spaţială Europeană, sistemul de lansare partajată SSMS a fost dezvoltat de compania italiană Avio.

Următoarea lansare de la Centrul Spaţial Kourou este programată pentru mijlocul lunii octombrie şi va fi vorba despre o rachetă Soyuz. "Este un simbol frumos - după o Ariane 5, acum Vega, în octombrie vom avea o Soyuz - care ilustrează familia noastră de lansatoare", a comentat Stéphane Israël, CEO Arianespace în timpul misiunii Vega.

Lansarea Vega a fost una crucială pentru programul spaţial european, care îşi va face intrarea pe o piaţă în plină expansiune, unde concurenţa - în special cea reprezentată de compania americană SpaceX - se dezlănţuie. Misiunea VV16 a Arianespace este inedită pentru europeni deoarece va efectua prima lansare partajată, în beneficiul mai multor clienţi (''rideshare'').

Cea mai recentă amânare a lansării Vega, marţi, a fost cauzată de un taifun care trecea prin zona unei staţii de monitorizare din Coreea de Sud. Anterior, misiunea a fost amânată din cauza crizei sanitare COVID-19, dar şi de condiţiile meteorologice deosebit de nefavorabile de deasupra Guyanei Franceze.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te