VIDEO Oumuamua, primul vizitator extraterestru interstelar identificat. Dovezile prof. Avi Loeb

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 24.03.2024 - 14:25

Detectat de telescopul Pan-STARRS1 din Hawaii, Oumuamua - care înseamnă „mesager” în limba hawaiiană - are o lungime de 400 de metri şi o lățime de 40 de metri. Viteza lui era atât de mare, încât nu putea să provină decât din proximitatea unei alte stele.

SHARE

Oamenii de știință au convenit că a fost primul obiect detectat care venea dintr-un alt sistem stelar.

Citește și: 

Interlopul Mircea Nebunu, fugit din țară, live cu Florin Faraonu: Barcelona, viața mea. Vă pupăm!

După ce a fost iniţial inclus în categoria asteroizilor, o echipă de la Agenţia Spaţială Europeană a ajuns la concluzia că era vorba mai degrabă despre o cometă ejectată dintr-un alt sistem solar.

Citește și: Interlopul Bebino, zis King Kong, este din nou liber. Ce i-a transmis Mircea Nebunu

Însă acea ipoteză nu l-a convis pe profesorul Avi Loeb de la Harvard, deoarece teza în cauză nu putea să explice, potrivit părerilor sale, acceleraţia excesivă a obiectului cosmic, forma lui insolită și nici faptul că Oumuamua nu a lăsat în spatele său nicio urmă de gaze şi praf când a trecut pe lângă Soare.

Citește și

Țeapă spaniolă: au câștigat lucrări la căi ferate, au subcontractat unor români, nu plătesc

Alături de un alt cercetător de la Harvard, Avi Loeb a semnat un articol în revista Astrophysical Journal Letters, în care avansa teoria conform căreia Oumuamua nu putea fi altceva decât „un fragment de tehnologie extraterestră”.

Articolul a fost însă aspru criticat de mai mulţi oameni de ştiinţă. În prezent, spune Avi Loeb, „dezbaterile se prelungesc în absenţa unor dovezi tangibile” şi „oricare ar fi concluzia la care am ajunge pe marginea subiectului Oumuamua, suntem forţaţi să constatăm că el a fost şi rămâne până în zilele noastre o anomalie în sine”.

Citește și: Liviu Dragnea ar fi părăsit-o din gelozie pe Irina și i-a dat și block. Irina Tănase: Contactați-l

Avi Loeb, președintele Departamentului de Astronomie de la Harvard, semnele vieții inteligente care ne vizitează din spațiu nu sunt „farfurii zburătoare” care plutesc peste New York, ci mai degrabă „gunoiul unei civilizații extraterestre”.

Avi Loeb crede că a găsit deja un astfel de „gunoi”.

Citește și

HARVARD: Lăsați Covid-19, pregătiți-vă pentru extratereștri! De unde ar putea veni

Pe ce se bazeză teoria profesorului Loeb

În cartea sa „Extraterestru: Primul semn al vieții inteligente dincolo de Pământ” (Houghton Mifflin Harcourt), lansată recent, Loeb prezintă datele conform cărora obiect stelar care a trecut prin sistemul nostru solar nu este doar o bucată de rocă, ci „un fragment de tehnologie extraterestră”.

Obiectul în cauză a călătorit spre sistemul nostru solar din direcția Vega, o stea aflată la 25 de ani lumină distanță și a intersectat planul orbital al sistemului nostru solar la 6 septembrie 2017. Această direcție merită urmărită îndeaproape, în opinia cercetătorilor fenomenelor extraterestre, deoarece mai multe evenimente misterioase au fost înregistrate în acea zonă a spațiului cosmic.

Citește și

FOTO Maneliștii imobiliari Salam, Minune și Vijelie construiesc cartiere întregi cu banii interlopilor primiți la cântări

La 9 septembrie, traiectoria obiectului l-a apropiat de Soare. La sfârșitul lunii septembrie, a trecut pe lângă Venus cu aproximativ 58.900 de mile pe oră, iar la 7 octombrie, a trecut ca racheta pe lângă Pământ, „după care s-a deplasat rapid spre constelația Pegasus și spre întunericul de dincolo”, scrie Loeb în carte.

Nu s-au putut face fotografii clare, dar astronomii au reușit să-și concentreze telescoapele asupra obiectului timp de 11 zile, colectând numeroase date.

Astronomii au remarcat modul în care obiectul reflecta lumina soarelui. Luminozitatea sa varia, fiind de zece ori mai intensă la fiecare opt ore, ceea ce sugera că acesta era timpul necesar pentru a finaliza o rotație completă.

Apoi, dimensiunile lui Oumuamua erau neobișnuite. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că obiectul era de cel puțin cinci până la zece ori mai lung decât lat, având forma unui trabuc.

Citește și

Firma sindicatului controlat de pesedistul Rădoi, profit uriaș pe spinarea Metrorex

Niciun corp spațial natural observat până în prezent nu arăta nici pe departe astfel.

„Acest lucru ar face ca geometria lui Oumuamua să fie mai extremă de cel puțin câteva ori sub aspectul proporției lățime - înălțime decât cele mai extreme forme de asteroizi sau comete pe care le-am văzut vreodată”, scrie Loeb în cartea sa.

Deplasare inexplicabilă în apropierea soarelui

În plus, Oumuamua a fost neobișnuit de strălucitor. A fost de cel puțin „zece ori mai reflectorizant decât asteroizii tipici ai sistemului solar [pietroși] sau decât cometele”, scrie autorul.

Loeb consideră că suprafața obiectului era un metal strălucitor.

Dar anomalia care l-a împins cu adevărat pe Loeb spre ipoteza unei tehnologii extraterestre abandonate este modul în care s-a mișcat Oumuamua.

„Un exces de forță de împingere de la Soare”, care l-a ferit de atracția forței gravitaționale exercitate de astrul incandescent.

Potrivit fizicienilor, forța de atracție a Soarelui va accelera masiv un obiect pe măsură ce acesta se apropie, apoi îl va arunca de cealaltă parte, obiectul încetinind considerabil pe măsură ce se îndepărtează.

Dar Oumuamua nu a urmat această traiectorie calculată. De fapt, obiectul a accelerat „ușor, dar într-o măsură extrem de semnificativă”, scrie Loeb, în timp ce se îndepărta de Soare.

Cu alte cuvinte, era în mod clar propulsat de o forță în plus decât gravitația Soarelui.

Citește și

Mircea Nebunu, șeful clanului Sportivilor, mesaj către bătăușul de copii din Hunedoara

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te