Mediul cu radiații din interiorul unui cuptor cu microunde ar putea părea inospitalier pentru microbi. Cu toate acestea, în urma unor cercetări, au fost identificate peste 100 de tulpini bacteriene în interiorul acestui electrocasnic, au raportat oamenii de știință pe 7 august în Frontiers in Microbiology.
Microbiologul Manuel Porcar și colegii săi au luat probe de pe pereții și platourile rotative din 30 de cuptoare cu microunde care erau utilizate în mod activ în trei contexte diferite: 10 din bucătării, 10 din laboratoare și 10 din alte spații comune, cum ar fi cafenelele. Probele prelevate au fost apoi transferate în vase de laborator, toate acestea ducând la o creștere bacteriană semnificativă, conform Sciencenews.org.
Analiza ADN a coloniilor bacteriene a arătat că acestea erau dominate de Proteobacteria, Firmicutes, Actinobacteria și Bacteroidetes, care se găsesc frecvent pe pielea umană și pe suprafețele pe care oamenii le ating frecvent.
Citește și: Ceaiul de ceapă, medicament care îţi scade tensiunea și ajută la detoxifiere. Cum se prepară acasă?
Culturile din cuptoarele cu microunde de bucătărie includeau bacterii care pot provoca toxiinfecții alimentare, inclusiv Klebsiella și Brevundimonas. Nu este clar cum aceste tulpini bacteriene ar putea supraviețui în cuptoarele cu microunde, spune echipa, fiind necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege cum s-au adaptat la temperaturi ridicate și radiații electromagnetice.
Porcar, de la Universitatea din Valencia, Spania, notează că microorganismele pe care le-au găsit în cuptoarele cu microunde de uz casnic erau aceleași cu cele care pot fi găsite pe suprafețele din bucătării. „Cuptorul cu microunde trebuie curățat la fel ca orice altă suprafață din bucătărie”, spune el.