Cel mai vechi mormânt din lume nu a fost făcut de strămoșul omului. Vine din „epoca de piatră”

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.06.2023 - 14:26
Cel mai vechi mormânt cunoscut din lume - Foto: Spectrum.de/CC0

Cel mai vechi mormânt cunoscut din lume nu a fost făcut de specia noastră. Paleontologii sud-africani au anunţat că au găsit cel mai vechi mormânt din lume, care conține rămășițele unei rude îndepărtate şi reconsiderate, cu creierul mai mic, al omului.

SHARE

Se credea anterior că homo naledi era incapabil de un astfel de comportament complex.

Cel mai vechi mormânt cunoscut din lume

Conduși de renumitul paleoantropolog Lee Berger, cercetătorii au spus că au descoperit mai multe exemplare de homo naledi.

Acesta a fost un hominid din epoca de piatră, care se cățăra în copaci. El era îngropat la aproximativ 30 de metri sub pământ, într-un sistem de peșteri din Cradle of Humankind, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, de lângă lângă Johannesburg.

„Acestea sunt cele mai vechi înmormântări înregistrate până acum la hominini, mai devreme decât dovezile înmormântărilor de la homo sapiens cu cel puțin 100.000 de ani”, au scris oamenii de știință, într-o serie de lucrări care nu au fost încă revizuite de colegi și care urmează să fie publicate în eLife.​

Citeşte şi: VIDEO Morminte vechi de 5.000 de ani în Munții Apuseni. Ce au descoperit cercetătorii

Descoperirile completează înțelegerea actuală a evoluției umane, deoarece se susține în mod normal că dezvoltarea creierelor mai mari a permis efectuarea unor activități complexe, precum ar fi şi îngroparea morților.

Cele mai vechi înmormântări descoperite anterior, găsite în Orientul Mijlociu și Africa, conțineau rămășițele de homo sapiens și aveau o vechime de aproximativ 100.000 de ani.

Cele găsite în Africa de Sud, de Berger şi colegii săi, ale cărui anunţuri anterioare au fost controversate, datează cel puţin din anul 200.000 î.Hr.

Citeşte şi: Autorii vandalizării mormintelor evreiești din Huși, prinși după o lună

Homininii aceştia aparțin și lui homo naledi, o specie primitivă, aflată la intersecția dintre maimuțe și oamenii moderni, care avea creierul de mărimea portocalelor și cam 1,50 metri înălțime.

Cu degetele de la mâini și de la picioare curbate, având mâini și picioare făcute pentru mers, specia descoperită de Berger a schimbat deja ideea că drumul nostru evolutiv era o linie dreaptă. Homo naledi este numit după sistemul de peșteri „Ring Star”, unde au fost găsite primele oase, în anul 2013.

Înhumările de formă ovală, din centrul noilor studii, au fost găsite și acolo, în timpul săpăturilor începute în anul 2018.

Cinci indivizi

Gropile, despre care cercetătorii spun că dovezile sugerează că au fost săpate în mod deliberat și apoi umplute, pentru a acoperi cadavrele, conțin fiecare cel puțin cinci indivizi. 

„Aceste descoperiri arată că practicile mortuare nu s-au limitat la homo sapiens sau la alți hominini cu creier de dimensiuni mari”, au spus cercetătorii. Locul de înmormântare nu este singurul semn că homo naledi era capabil de un comportament emoțional și cognitiv complex, au adăugat ei.

Gravuri care formează forme geometrice, inclusiv un fel de hashtag, au fost găsite și pe suprafețele aparent netezite intenționat ale unui stâlp din peștera din apropiere.

„Asta ar însemna nu numai că oamenii nu sunt unicii în dezvoltarea practicilor simbolice, dar este posibil să nu fi inventat nici măcar astfel de comportamente”, a declarat Berger pentru AFP, conform sciencealert.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te