Simona Halep a fost audiată. De ce se așteaptă o suspendare de 14 luni. Ar reveni la Australian Open

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.06.2023 - 17:47
Simona Halep a fost audiată. De ce se așteaptă o suspendare de 14 luni - Foto: Profimedia Images

Simona Halep a fost, oficial, audiată în procesul în care este acuzată că s-a dopat. Ar putea spera la o suspendare de 14 luni, potrivit unui precedent prezentat de Newsweek România.

SHARE

Simona Halep a fost, oficial, audiată în procesul în care este acuzată că s-a dopat. Ar putea spera la o suspendare de 14 luni, potrivit unui precedent prezentat de Newsweek România.

Halep a fost prinsă dopată cu roxadustat în timpul US Open, în august 2022. Această moleculă stimulează producţia de globule roşii şi este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA). Fiind vorba de o substanță care îmbunătățește efortul sportivilor, Halep riscă până la patru ani de suspendare.

Agența Națională Antidoping a fost la audieri

„ANAD are o prezenţă neutră şi obiectivă în proces, fără a se implica în administrarea probatoriului şi luarea deciziei, asigurându-se, totodată, de derularea unui proces de audiere echitabil, în conformitate cu prevederile Standardului Internaţional pentru Gestionarea Rezultatelor al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) de către Sport Resolutions. Precizăm că ANAD nu ia parte la luarea deciziilor, această activitate revenind în continuare autorităţilor competente'', se arată în comunicat.

Citește și: Persoana ce o ține pe Halep suspendată, scandal uriaș. Ajută sportivi să trișeze la teste antidoping

ANAD, pentru a menţine integritatea procesului, ''va păstra confidenţialitatea informaţiilor, a întregului proces, incluzând şi dezbaterile care au avut loc pe parcursul celor două zile de şedinţe de audiere''. ANAD subliniază că ''detaliile specifice nu pot fi dezvăluite publicului sau altor părţi implicate, respectând astfel prevederile legale ale Codului Mondial Antidoping''.

Simona Halep a fost audiată. De ce se așteaptă o suspendare de 14 luni

''Având în vedere experienţa, independenţa şi imparţialitatea celor implicaţi în acest proces, avem încredere că Sport Resolutions va lua o decizie motivată, pe care o va comunica sportivei, organizaţiei antidoping care răspunde de gestionarea rezultatelor acestui caz şi altor organizaţii antidoping care au dreptul de a formula apel în temeiul art. 13.2.3 din Codul Mondial Antidoping'', concluzionează comunicatul.

La ce pedeapsă se poate aștepta

Simona Halep ar putea primi o suspendare de un an și două luni, dacă ține cont de un caz similar în care judecătorii nu au avut milă de un tenisman care a pretins că s-a dopat accidental. Exact cum susține Halep.

Simona Halep (31 de ani, 50 WTA) are parte, zilele acestea, de audierea mult așteptată în cazul de dopaj. Simona Halep se află în fața organizației independente Sports Resolutions care o audiază.

Apărarea Simonei Halep se bazează pe ideea că a înghițit fără să știe o substanță dopantă. Într-un caz similar, descoperit de Newsweek România, un alt jucător de tenis a fost suspendat 14 luni. Cazul, mai jos.

Citește și: Halep, suspendată un an și două luni? Judecătorii nu au avut milă într-un caz similar de doping

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te