Halep, suspendată un an și două luni? Judecătorii nu au avut milă într-un caz similar de doping

DE Petre Bădică | Actualizat: 29.06.2023 - 17:54
Halep, suspendată un an și două luni ? - Foto: Profimedia Images

Simona Halep ar putea primi o suspendare de un an și două luni. Totul are la bază un caz precedent în care judecătoriii nu au avut milă de un tenisman care a pretins că s-a dopat accidental. Exact cum susține Halep astăzi.

SHARE

Simona Halep ar putea primi o suspendare de un an și două luni, dacă ține cont de un caz similar în care judecătorii nu au avut milă de un tenisman care a pretins că s-a dopat accidental. Exact cum susține Halep.

Simona Halep (31 de ani, 50 WTA) are parte, zilele acestea, de audierea mult așteptată în cazul de dopaj. Simona Halep se află în fața organizației independente Sports Resolutions care o audiază.

Citește și: Persoana ce o ține pe Halep suspendată, scandal uriaș. Ajută sportivi să trișeze la teste antidoping

Apărarea Simonei Halep se bazează pe ideea că a înghițit fără să știe o substanță dopantă. Într-un caz similar, descoperit de Newsweek România, un alt jucător de tenis a fost suspendat 14 luni. Iată cazul.

„O decizie în cazul Agenției Internaționale de Integritate în Tenis (ITIA) împotriva lui Andrej Martin a fost emisă de către Comitetul Independent.

Halep, suspendată un an și două luni

La 7 iunie 2022, dl Martin, jucător profesionist de tenis slovac, a furnizat o probă de urină în timpul competiției. Dl Martin a făcut obiectul unei suspendări provizorii la 22 iulie 2022. Apoi, la 26 septembrie 2022, ITIA a emis în mod oficial domnului Martin o notificare de acuzație pentru comiterea de încălcări ale regulilor antidoping pentru prezența și utilizarea SARM S-22, o substanță interzisă. 

Citește și: Persoana acuzată de Halep că îi refuză probele, în mijlocul unui scandal uriaș de trucare de meciuri

Tribunalul independent, format din domnul Charles Hollander KC (președinte), doamna Helle Qvortrup Bachmann și profesorul Dorian Haskard, a fost numit pentru a audia această chestiune. 

Domnul Martin nu este exclusiv jucător profesionist de tenis, ci joacă și floorball și aleargă la triatlon. După ce a fost confruntat cu rezultatul care arăta prezența și utilizarea SARM S-22, dl Martin a investigat sursa și a descoperit că, în zilele anterioare furnizării urinei, participase la un turneu de floorball, în timpul căruia unul dintre coechipierii săi folosise SARM S-22 (cunoscut și sub numele de Ostarine).

Judecătorii nu au ținut seamă de buna credință

Coechipierul adăugase picături de substanță interzisă în apa din propria sticlă de apă a echipei de floorball, fără ca dl Martin să știe acest lucru. Dl Martin a sugerat că trebuie să fi băut din greșeală din sticla de apă a coechipierului său și, astfel, a ingerat din greșeală SARM S-22. 

Tribunalul a fost convins că, pe baza dovezilor furnizate de domnul Martin, de colegii săi de echipă și de expertul medical al ITIA, a fost posibil ca, chiar și în condițiile în care a manifestat cea mai mare prudență, domnul Martin să fi consumat neintenționat substanța interzisă și că acțiunile sale nu au fost nici intenționate, nici imprudente. Deși domnul Martin își marcase sticla de apă cu inițialele sale, acesta și-a așezat sticla de apă, care era de altfel imposibil de distins de sticlele aparținând celorlalți coechipieri, sub bancă.

Atât domnul Martin, cât și colegul său de echipă au confirmat că stăteau adesea unul lângă altul în timpul meciurilor... Prin urmare, Tribunalul a ajuns la concluzia că dl Martin a acționat fără săvârșirea unei culpe sau neglijențe semnificative”, potrivit Sport Resolutions

Cu toate că Tribunalul a admis că sportivul nu a consumat intenționat substanța intezisă, l-a condamnat la un an și două luni de suspendare.

Suspendată de 10 luni

Simona Halep este suspendată de 9 luni după ce a fost găsită dopată la US Open. Audierea ei a fost de mai multe ori amânată, ultima dată programată fiind 28 mai. În aceste zile, Halep este audiată de Sport Resolutions.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te