Primul pilot tetraplegic din lume campion național de raliuri care intră în Guinness Book este român

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 11.05.2023 - 13:22
Ciprian Lupu - Foto: Facebook/Ciprian Lupu
Ciprian Lupu - Foto: Facebook/Ciprian Lupu

Brașoveanul Ciprian Lupu este primul pilot tetraplegic din lume campion național de raliuri care intră în Guinness Book. „Trăiesc un moment foarte special pentru mine.”

SHARE

„Trăiesc un moment foarte special pentru mine. Totuși, aș vrea să fie înțeles corect, n-aș vrea să fie interpretat speculativ.

Am primit confirmarea și sunt onorat să anunț că am intrat în Cartea Recordurilor (Guinness World Records) ca fiind prima persoană cu dizabilități care obține un titlu de Campion Național al unei categorii, în competițiile automobilistice, din lume. Deci, ca să clarific, nu sunt primul astfel de practicant, ci primul care obține o distincție națională.

Citește și: FOTO O limuzină „RR” unică, la RAR Iași. Din ea era să fie răpită fiica Reginei Elisabeta în 1974

Iar secretul n-a fost viteza, neapărat, cât constanța și încăpățânarea pe care le-am arătat în echipajul pe care l-am format împreună cu Andrei Pintilii.

Dedic acest moment memoriei mamei mele! Și le mulțumesc din suflet tuturor celor care m-au sprijinit și m-au susținut pe parcursul acestei călătorii. Am urcat ceva trepte, da’ mai avem destule povești în față”, afirmă Ciprian Lupu. 

La 18 ani, Ciprian Lupu a sărit în mare, a lovit fundul cu capul și a rămas paralizat. Dar nu a cedat

La 18 ani, Ciprian Lupu a sărit în mare la Eforie, a lovit fundul cu capul și a rămas paralizat. Dar nu a cedat. A luptat și și-a urmat visul de a fi pilot.

În 2021, la 38 de ani, a devenit primul sportiv tetraplegic din lume care obține un titlu de campion național într-o ramură a motorsportului. Iar în 2022 visa să ia startul în Campionatul European de Raliuri (ERC). Din păcate, mașina nu a fost gata.

Citește și: Primul sportiv tetraplegic din lume campion național de raliuri este român. „Mi-am urmat visul”

La cinci ani de la accident, a condus mașina

În 2007, după doar cinci ani de la incidentul care i-a schimbat radical viața, Ciprian și-a luat o mașină de peste zece ani vechime, a modificat-o pentru nevoile sale și a omologat-o pentru a da de permis pe ea.

A luat permisul din prima!  Următorii ani, când putea ajunge, Ciprian mergea ca spectator la competițiile auto, pentru a-și hrăni direct de la sursă pasiunea.

Într-o conjuctură, l-a cunoscut pe pilotul brașovean Manu Mihalache, care l-a dat pe o probă specială cu mașina sa de raliu. Iar Ciprian Lupu a simțit că imposibilul poate deveni posibil. 

Primul pilot tetraplegic licențiat în România

În 2016, s-a hotărât să încerce să urmeze cursurile unei școli de pilotaj. Iar Bogdan Marișca și Marco Tempestini
de la Napoca Rally Academy i-au apreciat curajul și determinarea.

După aproape un an de școală, mai ales sub atenta îndrumare a campionului Simone Tempestini, Ciprian Lupu a devenit primul pilot tetraplegic licențiat în România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te