Primul dublu campion olimpic din istoria sportului românesc a primit Colanul de Aur. Are 88 de ani

DE Sorin Ion | Actualizat: 27.04.2023 - 14:36
Leon Rotman a câștigat două medialii la JO 1956 deși avea o entorsă la gleznă – Foto: Wikipedia
Leon Rotman a câștigat două medialii la JO 1956 deși avea o entorsă la gleznă – Foto: Wikipedia

Primul dublu campion olimpic din istoria sportului românesc, fostul canoist Leon Rotman, a primit Colanul de Aur de la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR).

SHARE

Fostul canoist Leon Rotman (88 de ani), dublu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956, a primit, joi, Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie oferită de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR), pentru întreaga carieră, scrie Agerpres.

Primul dublu campion olimpic din istoria sportului românesc a primit Colanul de Aur. Are 88 de ani

Ceremonia a avut loc în cadrul Adunării Generale ordinare a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

"E un moment solemn, în care ne gândim la istorie, pentru că cine nu îşi cunoaşte istoria nu are viitor. Avem plăcerea şi privilegiul de a a avea în rândul nostru pe domnul Leon Rotman, cel mai în vârstă campion olimpic, care astăzi primeşte, din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a COSR. Este cel mai în vârstă campion olimpic al României şi este o mare onoare pentru noi să-i oferim cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român", a afirmat preşedintele COSR, Mihai Covaliu.

Citește și: Religia, admisă la BAC. Pasaje din manuale despre familie, avort, mariaj pe care unii le vor refuza

Leon Rotman a mulţumit celor prezenţi şi i-a înmânat, simbolic, o pagaie campionului european şi mondial Cătălin Chirilă.

"Eu am vorba mea, mai bine mai târziu decât niciodată. Dacă Dumnezeu vrea, în iulie voi adăuga încă un an celor 88 pe care îi am. Eu mulţumesc tuturor, colegi şi foşti colegi, şi aş vrea să aduc şi un omagiu celor care nu mai sunt printre noi. Eu vreau să-i înmânez lui Cătălin Chirilă o pagaie făcută special pentru mine de primăria oraşului Reghin, pentru faptul că am concurat pe bărcile fabricate la Reghin. I-o înmânez lui Cătălin să aibă spor anul viitor, să-i bată pe toţi la Olimpiadă", a declarat Rotman, după ce a primit distincţia din partea COSR.

Citește și: „Praful roz”, noul drog care miroase a căpșuni și e mai scump de 7 ori decât cocaina, face ravagii

Fostul mare sportiv le-a adus un omagiu bunicii sale şi părinţilor: "Eu astăzi exist datorită bunicii mele, ardeleancă. Şi vreau să îi aduc un omagiu bunicii mele, pentru că datorită ei eu sunt aici în prezenţa dumneavoastră. În momentul în care a început Al Doilea Război Mondial, ea a plecat împreună cu celelalte rude ale mamei în Ardeal, şi de acolo au fost îmbarcaţi în vagoanele pentru Auschwitz. Şi bunica mea a murit, nu se ştie pe unde, la 84 de ani, în drum către Auschwitz. Le mulţumesc şi părinţilor mei, care m-au crescut bine. Am muncit mult, am vrut să fiu mai tare ca alţii".

În vârstă de 88 de ani, Leon Rotman a devenit în 1956, la Melbourne, primul dublu campion olimpic din istoria sportului românesc, în probele de canoe 1.000 m şi 10.000 m. A realizat aceste performanțe în ciuda faptului că a vâslit având entorsă la gleznă. Patru ani mai târziu, la JO 1960, de la Roma, Leon Rotman a cucerit medalia de bronz, la 1.000 m.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te