Omul care o judecă pe Halep, acuzat că e prietenul rușilor. A pierdut 3.500.000 $ din bani publici

DE Alin Crișan | Actualizat: 07.02.2024 - 12:36
Omul care o judecă pe Halep, acuzat că e prietenul rușilor. A pierdut 3.500.000 $ din bani publici - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
Omul care o judecă pe Halep, acuzat că e prietenul rușilor. A pierdut 3.500.000 $ din bani publici - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
Omul care o judecă pe Halep, acuzat că e prietenul rușilor. A pierdut 3.500.000 $ din bani publici - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Omul care o judecă pe Halep este acuzat că e prietenul rușilor. A pierdut 3.500.000 de dolari din bani publici. Simona va fi audiată de John Coates la TAS și se pregătește de „setul decisiv”.

SHARE

Simona Halep se pregătește de „setul decisiv” în cazul suspendării pentru dopaj primită în septembrie 2023. Ea a plecat spre Elveția, unde în perioada 7-9 februarie va fi audiată la TAS de către omul care a fost acuzat că e prietenul rușilor. 

Simona Halep, 4 ani de suspendare pentru dopaj. A primit pedeapsa maximă

Pe 12 septembrie 2023, Tribunalul Independent Sport Resolutions a găsit-o vinovată pe Simona Halep pentru două încălcări ale regulamentului antidoping: utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și suspiciunea că ar fi utilizat metode / substanțe interzise pe durata sezonului 2022.

Simona Halep a fost suspendată 4 ani din tenis, iar lumea a vorbit de o conspirație. S-a făcut o paralelă cu Maria Șarapova, suspendată doar doi ani pentru doping. Cazurile nu sunt asemănătoare, acuzațiile la adresa Simonei fiind mai grave.

Citește și: Când vrea să revină pe teren Simona Halep. Veşti bune de la TAS

Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei în cadrul procedurilor.  

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP: 

Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open .

Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP. 

Astfel, Halep a fost găsită vinovată de prezența și utilizarea roxadustatului. 

Apelul la TAS, ultima șansă

Apelul la TAS este ultima șansă legală a lui Halep de a vedea ridicată sau redusă interdicția de dopaj.

Însă, în condițiile în care timpul se scurge pentru româncă, în vârstă de 32 de ani, echipa sa de avocați au fost nevoiți să prezinte în fața TAS un dosar de aproximativ 8000 de pagini, plin de dovezi științifice și de altă natură, atât din partea jucătoarei, cât și din partea ITIA. 

Citește și: Cum ar putea reveni Simona Halep în circuit peste doar câteva luni. Ce trebuie să recunoască

Este de temut că lentoarea relativă a procedurilor juridice de la ITIA se va repeta și la TAS. Între suspendarea provizorie inițială de către ITIA a Simonei Halep, în octombrie anul trecut, și decizia de ieri, 12 septembrie, a trecut într-adevăr aproape 1 an.

De asemenea, o altă „piedică” pentru o decizie favorabilă Simonei Halep ar fi și președintele John Coates, omul care a fost acuzat că e prieten al rușilor.

Cine este John Coates, omul care o judecă pe Halep?

John Coates este un avocat licențiat în drept, având funcția de președinte al TAS din anul 2011.

Australianul, licențiat în drept la Univesitatea din Sydney, a ocupat funcții importante de-a lungul timpului, potrivit tas-cas.org.

Coates a fost președinte al Comisiei de coordonare și al Comisiei pentru afaceri juridice a CIO Tokyo 2020, fost președinte al Comitetului Olimpic Australian (1990-2022), vicepreședinte senior al Comitetului de Organizare a Jocurilor de la Sydney 2000 (SOCOG) și șef de misiune al echipelor olimpice australiene la Seul, Barcelona, Atlanta, Sydney, Atena și Beijing, cât și director al mai multor societăți publice și consilii de administrație din Australia.

Acuzat că e prietenul rușilor

Omul care o judecă pe Halep a fost acuzat că e prietenul rușilor. Actualul președinte al TAS a pierdut 3.500.000 de dolari din bani publici. 

În 1980, Coates s-a aflat în centrul controversei privind oportunitatea boicotării de către Australia a Jocurilor de vară de la Moscova.

El a fost ferm convins că, fiind una dintre cele cinci țări care participaseră la toate jocurile, organismele sportive ale Australiei nu ar trebui să cedeze presiunilor politice de a boicota, ci mai degrabă ar trebui să trimită într-adevăr o echipă la Moscova.

La jumătatea anilor 1990, Coates împreună cu Leo Wallner, pe atunci președinte al Comitetului Olimpic Austriac și șef al Casinos Austria, s-au alăturat brațului de investiții al Comitetului Olimpic Australian, sub conducerea lui Coates, pentru a investi în înființarea unui cazinou în Cairns, în nord-estul Australiei.

În 2007, Coates a declarat: "Am păstrat acțiunile noastre și le-am vândut abia anul trecut. Investiția noastră inițială a fost de 7 milioane de dolari australieni și am sfârșit prin a pierde 3,5 milioane de dolari australieni.

În 1997, Coates și trezorierul de atunci al statului NSW, Michael Egan, s-au angajat într-o dispută legată de un presupus conflict de interese care a apărut în urma criticilor pe care Coates le făcuse cu privire la taxele de cazare impuse de guvern, potrivit informațiilor publicate pe Wikipedia

Coates și prezentatorul de radio din Sydney Alan Jones au avut o dușmănie de lungă durată, care s-a încheiat ocazional cu un litigiu. În aprilie 2007, acest litigiu s-a încheiat când Coates a primit 360.000 de dolari despăgubiri când un juriu a constatat că o emisiune făcută de Jones în decembrie 2004 a transmis sensuri defăimătoare.

În iulie 2021, Coates a fost criticat pentru o acțiune nepoliticoasă cu premierul din Queensland, Annastacia Palaszczuk, în cadrul unei conferințe de presă Brisbane 2032, organizată în timpul Jocurilor Olimpice de vară din 2020 de la Tokyo.

Citește și: Chris Evert despre Simona Halep: “Şi-a predat întreaga viață antrenorului”

După ce Brisbane a fost anunțat ca oraș câștigător al Jocurilor Olimpice de vară din 2032, Coates i-a spus premierului să fie prezent la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară din 2020, în condițiile în care aceasta declinase anterior invitația de a participa. 

Personalități din mass-media australiană precum Julia Zemiro, Magda Szubanski, Ellen Fanning și Natalie Forrest au condamnat modul în care i-a vorbit premierului din Queensland, Szubanksi descriind-o ca fiind "huliganică", în timp ce Zemiro l-a acuzat că a umilit-o și a hărțuit-o pe Palaszczuk.

Fostul director executiv al Swimming Australia, Leigh Russell, a declarat că a fost "dezgustător" și un alt exemplu al modului în care sunt tratate femeile din sport. Palaszczuk a spus că nu a vrut să jignească pe nimeni.

Coates a apărat ulterior schimbul de replici cu Palaszczuk într-o declarație. El a spus că comentariile sale au fost "interpretate complet greșit".

John Coates o va judeca pe Simona Halep în perioada 7-9 februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te