Echipa Islandei vine în România doar cu jucători vaccinați. Nu s-a bazat pe derogarea lui Novak

DE Mihai Duță | Actualizat: 08.11.2021 - 18:01
Echipa Islandei vine în România cu toți jucătorii vaccinați. Nu s-a bazat pe derogarea lui Novak Foto: ksi.is

Săptămâna trecută, ministrul Sportului, Eduard Novak se lăuda că a rezolvat problema naționalei de fotbal a Islandei, în condițiile in care nu toți jucătorii erau vaccinați ceea ce ar fi însemnat că nu puteau fi cazați în România conform legislației anti-COVID în vigoare.

SHARE

Inițial, echipa Islandei nu era compusă doar din jucători vaccinați, iar reprezentanții acesteia au cerut o rezolvare pentru cazarea sportivilor la București în vederea meciului cu naționala României din data de 11 noiembrie. 

Citește și: VIDEO Interlopii Piciu și Pikachu au spart oglinda dubei care venise să-i ia după o bătaie în stradă

Însă, conform legislației în vigoare, doar sportivii vaccinați sau trecuți recent prin boală au dreptul să se cazeze într-un hotel sau pensiune din România.

Derogare fără nicio acoperire legală

În aceste condiții, Federația de Fotbal din Islanda a început să pună presiune pe autoritățile din România.

Citește și: O studentă care făcea dragoste și a uitat să închidă camera în timpul cursurilor online, reabilitată | Newsweek Romania

Marțea trecută, ministrul Tineretului și Sportului se lăuda că a obținut o derogare, iar sportivii islandezi se pot caza chiar dacă nu sunt vaccinați, dar a evitat să explice cum ar fi posibil acest lucru.

Citește și: Gore de la Cluj după ce a spus că va ploua cu morți: Sunt inofensiv, să moară ce-am mai pă interes

„Noi nu sutem factor de decizie. Dar, din fericire, am reușit în ultima secundă să rezolvăm această situație a Federației de Fotbal pentru meciul cu Islanda. Ca  jucătorii să aibă o condiție specială, să se poată caza şi să poată veni în România să joace. Era o problemă, pentru că nu veneau și pierdeam cu 0-3”, a spus, la 2 noiembrie, Eduard Novak.

Întrebat dacă este o derogare pentru jucătorii nevaccinați, Eduard Novak a ocolit un răspuns clar. 

„Nu, nu. Cazarea la hotel. Deci era o problemă cu cazarea sportivilor la hotel în România. Chiar dăcă ești vacinat, nu puteau să.... În condițiile actuale, ei nu puteau să cazeze sportivii”, a adăugat Novak.

Newsweek România a cerut lămuriri de la Ministerul Tineretului și Sportului privind această derogare încă de săptămâna trecută, însă nu am primit un răspuns până acum.

De la Grupul de Comunicare Strategică am aflat că derogarea la care se referea ministrul Novak este următoarea: "în situația în care echipa închiriază în totalitate un hotel sau o altă incintă cu această destinație nu sunt aplicabile prevederile valabile în situația unei unități de cazare în sensul HG 1090/2021, cu modificările și completările ulterioare".

Numai că această derogare nu este prevăzută în niciun act normativ.

În HG 1090/2021 nu există niciunde un paragraf care să permită în vreun fel cazarea persoanelor nevaccinate și care nu au trecut prin boală, și nici nu a fost emis măcar vreun ordin în acest sens. 

Echipa Islandei, doar cu jucători vaccinați la Bcurești

Am solicitat clarificări și din partea Federației Române de Fotbal și astfel am aflat că echipa națională a Islandei a rezolvat singură problema venind la București doar cu jucători vaccinați.

"În urma dialogului pe care l-am avut în ultima perioadă cu autoritățile statului, am reușit să obținem o derogare în ceea ce privește cazarea delegațiilor sportive. După cum știți, conform ultimelor reglementări, în acest moment, în România, nu este posibilă cazarea fără certificat verde emis în baza schemei complete de vaccinare sau în situația în care persoana respectivă se află între a 15-a și a 180-a zi de la testul pozitiv.

Astfel, conform derogării obținute, o delegație sportivă care are în componență persoane nevaccinate cu schema completă sau care nu se află între a 15-a și a 180-a zi de la testul pozitiv va putea să se cazeze într-o unitate de cazare, doar atât timp cât aceasta va fi folosită exclusiv de aceasta.

Totuși, având în vedere că toate persoanele din delegația islandeză sunt vaccinate, Islanda poate folosi orice unitate de cazare. La momentul obținerii derogării, lotul islandez nu era definitivat și nu se știa dacă vor fi sau nu persoane nevaccinate", este răspunsul Federației Române de Fotbal.

Cum inițial Federația Islandeză de Fotbal să poată și cu jucători nevaccinați sau care n-au trecut prin boală, este evident că staff-ul islandez nu s-a bazat pe derogarea cu care s-a lăudat Novak. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te