S-a aflat cine i-a dat Simonei substanța dopantă. Ultimul fapt de care depinde ridicarea suspendării

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.01.2023 - 23:49
Simona Halep - Foto: Facebook

Simona Halep așteaptă audierile cu noi probe care ar dezincrimina-o de acuzațiile de doping. Tribunalul mai trebuie să decidă doar în ce procent se face vinovată de neglijență sportiva.

SHARE

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

Citește și: Informație - șoc din Spania: Simona Halep va fi suspendată doi ani. „Nu va mai reveni pe teren”

Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani.

Citește și: Șansă pentru Halep. Confirmare că ar fi putut consuma carne contaminată. Steroizii din vaci de vină?

Apărarea Simonei

Juriștii româno-francezi angajați de Halep au cerut ridicarea suspendării pe termen nelimitat. 

„Se pare că a fost identificată metoda prin care Roxadustat a pătruns în corpul sportivului, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat... Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie specificată pe eticheta produsului sau în informații accesibile printr-o căutare rezonabilă pe Internet”, a spus Jura Cristian.

Simona va cere o audiere de urgență în această lună

În urmă cu puțin timp se pare că Halep și echipa sa de avocați au identificat persoana și lotul contaminat de suplimente care a fost contaminat cu substanța interzisă. Pe prospect nu se menționa faptul că suplimentul conține o substanță interzisă.

ProSport a aflat că Simona Halep a precizat producătorul suplimentului nutritiv contaminat, numărul de lot și a identificat certificatul de analiză (evidențiat prin screen-shoturi și salvat într-un fișier arhivat).

Sportiva are și documente care demonstrează că suplimentul nutritiv a fost prescris de o persoană autorizată (medic cu peste 40 de ani experiență în domeniul sportiv de înaltă perfromanță).

Simona Halep a delegat medicului responsabilitatea căutarii și identificării ingredientelor suplimentului nutritiv pe lista produselor interzise publicată de WADA și valabilă pentru sezonul competițional 2022.

Suplimentul nutritiv i-a fost recomandat Simonei de către producător, iar cercetările au evidențiat că acesta susține îmbunătățirea performanței sportive.

În plus, suplimentul nutritiv nu prezintă, conform etichetei, risc pentru sănătate.

Care ar putea fi vina Simonei

Conștientă de responsabilitatea totală pentru tot ceea ce ingerează, Halep justifică utilizarea respectivului supliment nutritiv ca necesitate în absența unei alternative alimentare care să compenseze standardul nivelului performanței sportive impusă de o jucătoare de tenis clasată în Top 10 WTA.

Agenția Anti-doping susține că sportiva este cea care, în final, răspunde de ceea ce introduce în propriul corp. De aceea, este posibil ca, și cu un vinovat direct identificat, Halep să primească o suspendare, dar nu de 4 ani ci una mai mică. Cel mai probabil ar putea fi vorba de doi ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te