Șansă pentru Halep. Confirmare că ar fi putut consuma carne contaminată. Steroizii din vaci de vină?

DE Alex Darvari | 26.11.2022 - 18:10
Simona Halep - Foto: Eurosport

Simona Halep a fost prinsă dopată și suspendată din tenis. Avocații săi ar putea invoca mâncarea contaminată pe care ar fi consumat-o, iar anchetatorii i-ar putea da dreptate.

SHARE

Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul de antidoping cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist.

Citește și: Primul „suspect” eliminat de pe lista celor care ar fi putut-o dopa pe Halep. „Totul este testat”

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani.

Mâncare infestată în Argentina

Directorul general al Federației Române de Tenis, Răzvan Itu argumentează posibila contaminarea a produselor folosite de Simona Halep la New York (restaurantul jucătorilor de la US Open, masa servită în oraș, la hotelul unde a fost cazată, etc).

„Argentinienii cum pot alerga atât de mult fără să obosească?! Nouă ni s-a spus când am mers acolo să evităm această carne, de vită pentru că ea deja conține elemente care îți dau putere (n.r. aflate pe lista antidoping)”, deconspiră Itu avertismentul primit de la Federația Internațională de Tenis cu ocazia meciului de Cupa Davis jucat de România, în 2011, la Buenos Aires.

„În Argentina, carnea este contaminată, carnea conține deja substanțe asociate cu cele incluse pe lista celor interzise de agențiile mondiale anti-doping”, își asumă Itu detalii știute la cel mai înalt nivel al forurilor mondiale ale tenisului.

Confirmare oficială

Agenția de Integritate a Tenisului nu exclude contaminarea mâncării Simonei Halep la turneele din zona Americii. Halep nu exclude ca mâncarea servită în Statele Unite ale Americii să fi fost contaminată, accidental, fie la restaurantul jucătorilor de la US Open, fie la hotelul unde a fost cazată la New York sau în Manhattan, unde a luat cina în anumite seri în perioada 17 – 28 august 2022. 4 zile după ce a înștiințat-o pe Simona că a fost găsită dopată cu Roxadustat la 29 august după meciul pierdut în turul întâi de la US Open, «Agenția Internațional de Integritate a Tenisului» a trimis jucătorilor o informare-alertă prin care le cerea să evite consumarea anumitor produse din carne, scrie prosport.

„Contaminarea cărnii este rară, dar se întâmplă. Pentru turneele organizate în America de Sud și Centrală, îi sfătuim pe jucători să încerce să găsească alte surse de proteine. Dar dacă mănâncă carne, să consume același tip de preparat ca și alți jucători și să păstreze chitanțele și să facă fotografii cu sortimentul respectiv”, a dat greutate avertismentului Nicole Sapstead, director senior ITIA.

Citește și: Cercul suspecților, restrâns în cazul Halep. S-a aflat cu precizie când a primit substanța interzisă

Avocați specializați în cazuri de dopaj în sport și angajați în completele de anchetă Sport Resolutions, tribunalul independent care o va audia pe Halep, susțin că „șansa este destul de redusă ca, prin contaminare în mâncare, alta decât intenționată, să se fi putut regăsi o asemenea cantitate cât a fost identificată în proba de urină a Simonei. Singura variantă ar rămâne o contaminare intenționată, pentru a echivala o cantitate suficientă care să fie conformă câtimii din testul doping pozitiv al lui Halep!”.

 Cu o evoluție semnificativă a evenimentelor în curs sau la orizont în America Centrală și de Sud, ITIA avertizează jucătorii cu privire la riscurile contaminării cărnii în regiune.

„Steroizii pot fi uneori folosiți pentru a accelera creșterea bovinelor și a altor animale crescute pentru carne în anumite țări, care, dacă sunt consumate, pot apărea în testele anti-doping” este comunicatul reomandat tenismenilor de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului care a identificat urme de Roxadustat în testul doping efectuat, la 29 august, de Halep la Flushing Meadows.

Concluzie: Halep va trebui săa ducă probe solide că a consumat carne infestată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te