Cum a blocat PSD școlile de antrenori ale statului în anul Jocurilor Olimpice

DE Mihai Duță | Actualizat: 31.01.2020 - 14:17
Răzvan Lucescu este unul dintre antrenorii formați la CNFPA, instituție blocată acum de modificările legislative din guvernarea PSD Foto: Gettyimages

În momentul de față, ca urmare a ordinelor emise de Ministerul Tineretului și Sportului în 2018 și 2019, facultățile sportive, dar și Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor din subordinea MTS nu mai pot iniția cursuri de formare a antrenorilor.

SHARE

Activitatea în domeniul formării antrenorilor este reglementată atât de normative ale Ministerului Tineretului și Sportului, cât și de normative ale Ministerului Educației și ale Ministerului Muncii, dar nu există o corelare între acestea. Există, desigur cu totul întâmplător, o excepție.

Legislație cu dedicație

Singurul beneficiar ar modificărillor de acte normative făcute în ultimii ani ai guvernării PSD este o instituție privată care își are sediul în cadrul UNEF București, pentru că a fost singura școală de antrenori care a îndeplinit normele impuse de cele trei ministere.

Este vorba despre Școala postliceală de Antrenori ”Ioan Kunst Ghermănescu” din București care este operată de o asociație al cărei președinte – fondator este Viorel Cojocaru, fostul rector al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport (UNEFS) din București.

Registrul Asociațiilor și Fundațiilor din România arată că Viorel Cojocaru și-a înregistrat școala privată la aceeași adresă de funcționare ca și Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport pe care o conducea la acel moment în calitate de rector, conform G4Media.

La această școală de antrenori, cursurile costă 1230 de euro, în timp ce la Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor din cadrul MTS, cursurile costă doar 700 de lei.

Cu toate acestea s-a ajuns în situația în care Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor nu mai poate iniția cursuri de formare pentru antrenori, însă este obligat să emită carnete de antrenor pentru absolvenții de la Școala postliceală de Antrenori ”Ioan Kunst Ghermănescu”.

Mai există și o altă problemă, în sensul că 31 de specializări sportive rămân descoperite, întrucât Școala postliceală de Antrenori ”Ioan Kunst Ghermănescu” este autorizată să formeze antrenori doar pentru 44 de discipline sportive din 75.

Pe de altă parte Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor poate asigura formarea pentru toate cele 75 de discipline.

Centrului Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor, instituție care funcționează din 1999, și i-a avut printre absolvenți pe Răzvan Lucescu(fotbal), Sorin Babii (tir), Diana Mocanu (înot), Mihai Petre (dans sportiv) , Camelia Potec (înot), Monica Roșu (gimnastică), Luminița Huțupan (handbal) etc.

Ministerul Tineretului și Sportului vrea să repună în drepturi școlile de antrenori

Dacă în regimul PSD, niciun ministru nu a vrut să facă ceva pentru antrenorii din România, în momentul de față, a fost înființat unei grup de lucru interministerial pentru reglementarea acestei situații incredibile.

„Grupul, format din reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului, ai Minsiterului Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Educației naționale și ai Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor a fost constituit pentru a identifica soluții optime activității de formare a antrenorilor pentru toate cele 75 de discipline sportive în cadrul Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor.

Menționăm că vineri, 31 ianuarie 2020 va avea loc o întâlnire a acestui grup. Centrulu Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor are printre atribuțiile conferite de lege și pe acelea de a promova și perfecționa antrenori și alți specialiști din domeniul sportului”, se arată în răspunsul MTS la solicitarea Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te