Cine e cea mai în vârstă campioană olimpică din lume și ce sport a făcut? Ce face la 103 ani

DE Adrian Costin | Actualizat: 25.02.2024 - 15:24
Agnes Keleti, campioană olimpică și mondială, discutând cu fostul înotător Daniel Gyurta, câștigător al Jocurilor Olimpice Foto: Profimediaimages.ro
Gimnasta sovietică Larisa Latynina este premiată cu medalia de aur, Agnes Keleti (Ungaria, locul al doilea) și Sofia Muratova (URSS, locul al treilea), la Jocurile Olimpice de la Melbourne, în 1956 Foto: Profimediaimages.ro
Larisa Latynina este premiată cu medalia de aur, Agnes Keleti (Ungaria, locul al doilea) și Sofia Muratova (URSS, locul al treilea), la Jocurile Olimpice de la Melbourne, în 1956 Foto: Profimediaimages.ro

Cea mai în vârstă campioană olimpică în viață are 103 ani și este încă interesată de sportul care a consacrat-o. Cei care o cunosc spun că nu s-a schimbat deloc în ultimii trei ani. Tatăl său a fost deportat la Auschwitz.

SHARE

Cea mai în vârstă campioană olimpică în viață are 103 ani și este încă interesată de sportul care a consacrat-o.

Ea a câștigat, în total, 10 medali olimpice - 5 de aur, 3 de argint, 2 de bronz.

Cine e cea mai în vârstă campioană olimpică din lume și ce sport a făcut. Ce face la 103 ani

Agnes Keleti, cea mai în vârstă campioană olimpică din lume, s-a apucat de gimnastică la vârsta de patru ani. A fost înclusă în lotul național când avea 16 ani.

Fiind evreu, tatăl ei a fost ucis în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Ea și mama ei au supraviețuit cu ajutorul organizației suedeze lui Raoul Wallenberg.

Citește și: Cine e gimnasta olimpică a cărei săritură îi poartă numele și a devenit subiect de teză de doctorat

După cel de-Al Doilea Război Mondial sportiva a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1952. La Helsinki a obținut o medalie de aur, la sol, una de argint și două de bronz.

Apoi, la Campionatul Mondial de la Roma din 1954 a câștigat trei medalii, dintre care una de aur la paralele inegale.

La Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956 a cucerit patru medalii de aur și două de argint.

Larisa Latynina este premiată cu medalia de aur, Agnes Keleti (Ungaria, locul al doilea) și Sofia Muratova (URSS, locul al treilea), la Jocurile Olimpice de la Melbourne, în 1956 Foto: Profimediaimages.ro

Apoi a rămas în Australia și, în 1957, a emigrat în Israel unde a devenit antrenoarea lotului național. În 2015 s-a întors în Ungaria.

Zsolt Gyulay, preşedintele Comitetului Olimpic Ungar (MOB), Sándor Altorjai, secretarul general al Federaţiei Ungare de Gimnastică (MATSZ) şi Krisztián Berki, directorul sportiv al MATSZ, au felicitat-o personal pe Ágnes Keleti, cea mai în vârstă campioană olimpică din lume, care a împlinit 103 ani, pe 9 ianuarie. 

Nu s-a schimbat deloc în ultimii trei ani

Agnes Keleti, campioană olimpică și mondială, discutând cu fostul înotător Daniel Gyurta, câștigător al Jocurilor Olimpice, la 8 ianuarie 2024 Foto: Profimediaimages.ro

“Tanti Ági se simte bine pentru vârsta ei, deşi auzul ei s-a înrăutăţit puţin în ultima vreme. Ea m-a întrebat despre Federaţia Ungară de Gimnastică şi despre gimnastele maghiare.

Citește și: Cine e campioana cu 4 recorduri mondiale, care s-a antrenat singură și era urmărită de Securitate

De altfel, în timpul vizitei noastre, pe televizor se vedea un program sportiv. Ne-a părut bine să vedem că, de fapt, cvintupla noastră campioană olimpică nu s-a schimbat deloc în ultimii trei ani…”, a declarat Sándor Altorjai, care a vizitat-o de ziua ei pe gimnasta câştigătoare a cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice.

Citește și: Cine e sportiva care e încă cea mai în vârstă campioană olimpică la cea mai grea probă din atletism

Potrivit site-ului MOB, citat de news.ro, Zsolt Gyulay a vizitat-o pe marea campioană, înmânându-i un buchet de flori în apartamentul ei din Budapesta şi urându-i “multă sănătate şi fericire”.

Are cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice

De-a lungul carierei sale, gimnasta Ágnes Keleti a cucerit în total zece medalii olimpice (5 de aur, 3 de argint, 2 de bronz), devenind astfel sportiva maghiară cu cele mai multe medalii olimpice.

Distinsă cu titlul de Sportivul Naţiunii, Keleti a preluat la 8 septembrie 2023 poziţia celui mai longeviv campion olimpic, ocupată până atunci de jucătorul de polo pe apă Sándor Tarics, care a decedat în 2016, la vârsta de 102 ani şi 241 de zile.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te