O mare campioană olimpică a României, născută în Ucraina, s-a refugiat cu familia la București din cauza războiului și a devenit o sportivă de succes. Ceaușescu i-a promis o mașină pe care nu i-a dat-o niciodată.
SHARE
O mare campioană olimpică a României, născută în Ucraina, s-a refugiat cu familia la București din cauza războiului și a devenit o sportivă de succes.
Înainte de a pleca la Jocurile Olimpice care au consacrat-o, Ceaușescu i-a promis o mașină pe care însă n-a primit-o niciodată.
Cine e campioana olimpică româncă refugiată din Ucraina. Ceaușescu a mințit-o că-i dă o mașină
Atleta are o poveste impresionantă de viață, trecând prin încercări grele în copilărie.
Viorica Viscopoleanu, născută Belmega, la 8 august 1939, la Bănila de Siret, regiunea Storojineţ, Ucraina, s-a refugiat în București, împreună cu familia, din cauza războiului . De mică este atrasă de sport, începând cu voleiul, apoi cu gimnastica.
Avioanele bombardau, dar noi am mers mai departe spre București, cu căruța, cu calul. Apoi, au vândut calul și căruța și și-au făcut o căsuță mică. Este distractiv pentru unii acest lucru, dar greu pentru cei care au trecut prin toate astea ", a povestit Viorica Viscopoleanu pentru Steaua TV.
A făcut volei, gimnastică și apoi atletism
Atleta a fost descoperită de Ion Vintilă, dar înainte de a urca pe treptele performanței în această disciplină a îndrăgit gimnastica și voleiul.
"Îmi plăcea foarte mult gimnastica, dar într-o zi a venit în clasă profesoara de sport și a întrebat cine vrea să se înscrie la un cros. Am câștigat crosul respectiv și a venit un antrenor de atletism, care mi-a propus «haide să faci și atletism'» I-am spus '«nu, că îmi place volei și gimnastică»... «bine, faci volei și gimnastică, dar faci și atletism'».
Nu s-a mai putut să fie practicate toate cele trei sporturi și așa am rămas la atletism", a povestit Viorica Viscopoleanu.
De-a lungul carierei, sportiva a obținut 11 titluri naționale, dar statutul de mare atletă și-a câștigat în mod special în urma performanțelor realizate pe plan internațional.
Viscopoleanu a avut alte două prezențe la Jocurile Olimpice, la Tokyo 1964, unde s-a clasat pe locul 5, și la JO de la Munchen, din 1972, unde la 33 de ani a fost cea mai vârstnică participantă, a terminat pe locul 7.
1964 a fost însă un an de cumpănă. Imediat după Tokyo a vrut să se retragă, mai ales că s-a simțit frustrată după ce s-a întâmplat în timpul concursului.
"A venit ziua de concurs, am bătut pe prag, dar au venit arbitrii internaționali și au spus că este o săritură depășită. Încă nu era pistă sintetică, iar zgura era foarte umedă. Atunci, de pe pantofii cu cuie, zgura a căzut exact pe plastilină.
Și așa am pierdut o medalie. După Tokyo am vrut să renunț. Am început să plâng, eu 'nu mai vreau să mai fac'. Dar domnul Soter în particular a venit și mi-a spus: 'Hai, vii la Steaua, vii în București'.", a relatat Viorica Viscopoleanu.
A "văzut" dinainte cât o să sară ca să ajungă campioană olimpică
În 1968, la Jocurile Olimpice de la Mexico City, în calificări, reprezentanta României a sărit 6,48 metri și s-a calificat în finală cu al treilea rezultat. Fascinant, sportiva a vizualizat cu puțin timp înainte ce avea să urmeze.
"Aveam un hobby, mă uitam după numere de mașină. Mergând spre stadion văd o mașină în față, 681. 'Uite, vezi mașina aia? Uită-te la numărul ală, atât voi sări eu acum.
Am intrat în concurs, mi-a venit rândul, am plecat decisă, hotărâtă, să nu fac decât o săritură, să nu mă doară piciorul. Și a apărut pe tabelă 6,82 metri, record mondial, record olimpic", a povestit Viorica Viscopoleanu.
Ceaușescu i-a promis o mașină pe care nu i-a dat-o niciodată
„Mi-au promis cei de la Partid, în frunte cu Ceauşescu, că-mi dau o maşină, un Fiat, pentru că am luat aurul olimpic şi am făcut şi record mondial. Chiar şi pe scara avionului, la întoarcere, tot aşa mi s-a spus, mă întrebau dacă ştiu să şofez. Până la urmă nu am primit nici măcar o roată de maşină”, rememorează fosta glorie a sportului românesc.
După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenoare la CSA Steaua București, printre sutele de sportivi pe care i-a îndrumat către performanță numărându-se și Monica Iagăr.
A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în anul 2000 i-a fost conferit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de ofițer.
Textele publicate în această rubrică sunt advertoriale plătite conform Legii 334/2006 privind finanțarea activităților partidelor politice și a campaniilor electorale.