Campionul Uniunii Europene la șah

DE Mihai Duță | Actualizat: 21.09.2018 - 07:56
Visul lui Ducu este să ajungă maestru internațional

David Radu are 10 ani și a învățat să mute piesele acum 4 ani. De atunci a câștigat mai multe concursuri, cel mai important fiind cel în care a concurat cu șahiști de vârsta lui din toate țările UE.

SHARE

L-am găsit pe Ducu, așa cum îi spun apropiații, zâmbind din colțul gurii în fața unei table de șah cu piesele aranjate, gata să înceapă o partidă. Părea mai degrabă pregătit să facă o v-ați ascunselea după privire. Ne-am împrietenit repede și a început să-mi spună cum s-a apucat de șah. Era la grădiniță, prin 2014, și niște colegi au mers la un club din cartier. 

Ducu a fost curios și a vrut să meargă și el să vadă despre ce e vorba. Nu știa nimic despre șah. „Am fost vreo 8-9 copii, dar am rămas numai eu pentru că restul nu prea erau cuminți, nu prea le-a plăcut șahul. Mi-a plăcut foarte mult acolo, deși n-am înțeles mare lucru la început“, își amintește Ducu.

O parte dintre medaliile și trofeele micului șahist David Radu

„Nici nu prea am vrut să-l las la început, era în grupa mare, am zis să nu-l încărcăm cu prea multe lucruri, să-l lăsăm să se joace. Dar el a insistat și așa am ajuns la inițiere la Clubul Mihai Marin. Locul unde se țineau orele de șah era foarte aproape de grădiniță, și doamna Luiza Marin, cea care i-a pus piesele de șah în mână, mi-a spus că e un copil cu calități pentru șah și așa am început să-l ducem acolo de două ori pe săptămână“, povestește mama micului șahist.

Primul concurs, la 6 ani

La Clubul Mihai Marin a mers timp de trei ani.  „Doamnele Luiza Marin și Otilia Baciu i-au pus o bază foarte bună acolo, a contat foarte mult. Apoi s-a mutat la CSM, unde l-a întâlnit pe domnul Ion Glodeanu, antrenorul cu care lucrează și acum. În paralel mai merge și la clubul de șah la Centrul de recreere și dezvotare personală „ Conacul Golescu – Grant“, din subordinea DGASPC S6, acolo unde este pregătit de domnul Ionuț Cîrlan“, ne explică mama lui Ducu.

Primul concurs a fost după câteva luni de când se apucase de șah. A reușit să câștige câteva partide. L-am întrebat dacă a avut emoții. „Ca orice om, da“, mi-a răspuns cu un aer matur. Acum însă nu prea mai are, s-a obișnuit. 

La CSM a întâlnit un antrenor care îi place foarte mult, maestrul internațional Ion Glodeanu. Acum s-a pensionat, dar se ocupă în continuare de Ducu. „Înțeleg ușor multe lucruri de la el, face variante mai bune pentru mine, e și glumeț, îmi place mult să lucrez cu el. Cred că și el m-a plăcut. De asta lucrează cu mine“, spune Ducu.

Joacă și la seniori

A participat deja și la Campionatul Mondial, la cel European și la cel al Uniunii Europene, pe lângă competițiile interne unde a concurat și la vârsta de 14 sau chiar la seniori. Am vrut să știu cum s-a descurcat la categoriile mai mari de vârstă. „În general câștig sau fac remize. Bine, câteodată mai și pierd“, mi-a răspuns scurt și-a zâmbit strengărește.

Drept mărturie stau zecile de medalii și cupe. I-am rugat pe părinți să aducă o parte dintre ele la Centrul de recreere și dezvotare personală „ Conacul Golescu – Grant“, din subordinea DGASPC S6,  acolo unde am stat de vorbă. 

Primul concurs mai mare a fost Campionatul Național din 2016 unde s-a clasat în prima jumătate a clasamentului. În 2017 a participat la Europenele de la Mamaia. 

La 10 ani, David Radu crede că e foarte important ca un jucător de șah să nu-și piardă cumpătul

Apoi, în aprilie 2017, la Concursul Național Școlar de Șah „Elisabeta Polihroniade“, a ieșit pe primul loc la „blitz“ și pe locul 2 la clasic, cu același număr de puncte ca și câștigătorul, diferența fiind făcută pe criterii de concurs. Primul loc la „clasic“ mergea automat la Campionatul Mondial organizat la Iași. Dar Ducu ieșise pe doi, în urma aplicării criteriilor Buchholz, care țin seama de clasificarea adversarilor întâlniți.

„Venea ziua lui pe 18 aprilie și am zis să-i facem o petrecere, să invităm prietenii, să sărbătorim cumva. Atunci el a zis că își dorește un singur lucru de ziua lui, că vrea să ajungă la Mondialele școlare de șah de la Iași. Noi am spus că hai, poate să vedem la anul. Dar  el a zis că n-a fost niciodată la un Mondial că vrea să meargă neapărat. Până la urmă am ajuns, doar pentru că și-a dorit el foarte mult. Așa că de ziua lui am făcut un efort foarte mare pentru noi și am fost la Campionatul Mondial. A trebuit să plătim o taxă ca orice alt participant. Am plătit amândoi cam 4.000 de lei. Și a ajuns acolo unde erau mulți jucători cu CM (candidat de maestru) la 10 ani. Și el a început atunci să spună că și-ar dori și el foarte mult să ajungă CM. Nici nu știam ce înseamnă. Iar anul acesta a devenit candidat de maestru, după ce a câștigat un concurs al Uniunii Europene, în Cehia pe 15 august“, povestește mama lui Ducu.

Concursuri internaționale

La Campionatul Mondial Școlar organizat la Iași a ieșit pe locul 11 din peste 100 de participanți, competiția fiind câștigată de un mongol. A urmat apoi Campionatul Național unde a ieșit pe 3, loc ce i-a dat dreptul să participe la Campionatul Uniunii Europene. Locurile 1 și 2 sunt trimise de Federație la Campionatul Mondial sau la cel European. Acolo a ieșit pe primul loc. 

Ducu împreună cu antrenorul său, Ion Glodeanu, maestru internațional

L-am întrebat dacă a fost un concurs greu, iar el mi-a răspuns zâmbind : „Relativ“. Vara aceasta nu a stat mai mult de două săptămâni acasă. A fost mai mereu plecat la turnee. Acum, Ducu își dorește mult să ajungă la Mondialele din Spania din noiembrie, dar singura lui șansă ar fi ca unul dintre jucătorii de pe primele două locuri să renunțe. Până acum n-a avut un sponsor, părinții au făcut toate eforturile financiare, dar încearcă să găsească pe cineva care să-i ajute din punct de vedere financiar măcar atunci când sunt turnee în străinătate.

Șahul, ca o joacă

Ducu face șah din pasiune. Dimineața când se trezește , își așează mai întâi piesele și se joacă puțin. Nu prea contează că părinții îi spun să se grăbească pentru a nu întârzia la școală. Acum se antrenează acasă cu maestrul Ion Glodeanu, dar nu mai mult de două ori pe săptămână. Mama lui își amintește cum a fost în Cehia când au participat la Campionatul Uniunii Europene: „E un copil foarte jucăuș. Vă spun cum se antrena el în Cehia. Se trezea dimineața. Toată lumea era cu antrenorii, cu staff-ul, el fugea repede pe terenul de fotbal unde nu era niciun copil, se juca singur cu mingea. Între timp, toată lumea era la pregătire pentru concursul de șah, erau câțiva care nu ieșeau din camera. Chiar îl întrebau ceilalți când se antrenează. Am avut noroc că erau și mese de tenis de masă și mergeam să joc cu el. Dar noi, ca părinți, îl încurajăm să se joace, nu vrem să-l forțăm.Nu punem presiune pe el. Nu vrem să-și piardă plăcerea“.

Magnus Carlsen, model pentru Ducu

Îl admiră pe Magnus Carlsen, actualul campion mondial. Norvegianul a fost un copil-minune al șahului și apoi a excelat la „blitz“ varianta rapidă a jocului de șah. Carlsen are cel mai mare Elo - 2882 (sistem de punctaj care stabilește ierarhia în șah) din istorie.

Lui Ducu îi place pentru că e cel mai bun din lume. Îi urmărește jocurile, chiar dacă nu e chiar pe stilul lui. „Stilul meu este unul de atac“, spune Ducu și râde iar strengărește. Apoi îmi explică puțin cum joacă tenis de masă. Servește cu efect și trage pe colt. Atacă mereu, ca la șah.

Pentru el, cel mai important pentru un jucător de șah este ca atunci când joacă multe ore să nu-și piardă cumpătul. Știe că pentru a ajunge un mare maestru trebuie să înveți să manevrezi, să faci strategie apoi să ataci. Întotdeauna trebuie să studiezi. El face acum două deschideri despre care spune că sunt foarte bine studiate și câștigă cu ele de obicei. Visul lui este să ajungă maestru internațional.

Un copil cuminte

Mi-a fost foarte clar că, înainte de a fi campion la șah, David Radu e în primul rând un copil care-și trăiește din plin copilăria.

„E un copil cuminte. Când era mic era chiar prea cuminte. Toată lumea îl lua pe post de copil care îi ajută pe ceilalți să se liniștească. Era un fel de mediator. Toți voiau să-l cheme pe Ducu tocmai pentru că-I liniștea pe ceilalți“, spune mama șahistului care este psiholog la Centrul pentru recuperare al copiilor cu dizabilități din cadrul DGASPC Sector 6. 

Confirmă și Bogdan Stănoi, de la Compartimentul Voluntariat și Formare Profesională din cadrul DGASPC 6: „Tocmai ne-am întors din tabără și pot să vă spun că Ducu a fost foarte ascultător. Mergeau în camera la ora nouă. Ducu era primul care se trezea și dădea semnalul de trezire pe grupul de WhatsApp. Am fost la memorialul Gheorghe Cristian, ediția 31, unde a luat locul 2 la categoria 14 ani“. Dar Ducu a ținut să ne spună că ei se culcau abia spre miezul nopții și că n-au fost chiar așa cuminți cum crede domnul Bogdan. Cât am stat de vorbă, s-a jucat un pic de-a v-ați ascunselea printre coloanele bătrânului conac Golescu. Apoi, în timp ce discutam cu părinții, l-am văzut cum a început să mute singur și albele și negrele contra-cronometru. Era deja în lumea lui.

„E un copil cu mult umor. Se joacă foarte mult și cu copiii cu dizabilități, și datorită profesiei mele, probabil. Joacă tenis de câmp cu un copil cu autism care face și șah și se înțeleg foarte bine. Se poartă foarte frumos cu copiii cu probleme. De câte ori vin la noi la centru și el vrea să se joace cu toți, e foarte deschis, îi înțelege, se poartă frumos“, mai spune mama lui Ducu.

Îi plac istoria, fotbalul și tenisul de masă

Așa cum mă așteptam, Ducu învață foarte bine. La școală preferă istoria și româna, dar merge bine și cu matematica. În timpul liber, copilărește. Adică joacă fotbal, tenis de masă, tenis de câmp, și se întâlnește cu prietenii. A făcut în mod organizat și ceva baschet, vreo doi ani de înot și polo, fotbal, iar acum se antrenează la tenis de câmp.

„Fotbal joacă foarte bine. Am jucat fotbal pe plajă, să fi văzut cum le lua mingea celor mai mari și cum se băga printre ei“, intervine asistentul social Bogdan Stănoi. Îl știe bine pe Ducu și merge mereu cu echipa de șah în tabere. În tabără i-a bătut la ping-pong pe toți, indiferent ce sport practicau. „E foarte motric“, spune mama lui. Ne despărțim și Ducu îmi spune că se duce la un prieten să se joace. 

David Radu prezintă Cupa Campionilor Uniunii Europene la categoria 10 ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te