VIDEO Povestea boxerului român care bate tot ce prinde în Mexic. Prima dată a făcut fotbal

DE Mihai Duță | Actualizat: 23.09.2023 - 17:21
Cosmin Gîrleanu, boxe profesionist în Mexic Foto: Facebook/Cosmin Gîrleanu

Cosmin Gîrleanu (23 de ani) este singurul boxer român care a semnat un contract cu o companie din Mexic, țară în care a câștigat toate meciurile pe care le-a avut până acum.

SHARE

Cosmin a ajuns la box la 10 ani pentru că era un copil plin de energie care-și pierdea timpul prin spatele blocului și crea tot felul de probleme la școală. Mai făcuse ceva fotbal, dar nu l-a prea atras.

Părinții, foști sportivi, tatăl,  luptător, iar mama, gimastă, au hotărât să-l dea la box pentru a-și consuma energia, dar și pentru a-și ține temperamentul sub control.

Și au luat cea mai bună decizie. Cosmin este acum un sportiv serios, concentrat pe ceea ce face și este, totodată, student la Facultatea de educație fizică și Sport din Timișoara și cursant la Școala de antrenori.

Citește și: Faptele fotbaliștilor români în străinătate: Furt, trafic de cocaină, bani falși, carduri clonate

Boxul l-a început a Clubul Sportiv Şcolar Hunedoara, acolo unde este legitimat și acum.

„Acest sport m-a disciplinat , m-a învățat să fiu mai responsabil, să fiu bărbat. Un sportiv de perfomanță după părerea mea trebuie să fie disciplinat, ambițios și foarte muncitor. Degeaba ai talent dacă nu muncești și nu ești serios.”, spune acum Cosmin. Dacă la 10 ani era un copil problemă, la 12 ani câștiga primul său titlu de campion național. Sportul i-a schimbat complet viața.

În paralel, și a văzut și de școală chiar dacă a fost destul de greu fiind plecat mai mereu în canotnamente: „ Am încercat să îmi dau silința și să mă țin de școală pentru că știu că la finalul carierei sportive trebuie să îți faci și un rost în viață".

Citește și: Fotbaliști care au devenit interlopi: Faraonu de la Madrid, Claudiu Răducanu, Ochi și Gemaru

Cosmin a urmat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din Timișoara, dar și cele ale Școlii de antrenori.

Dacă ar fi fost să facă alt sport, crede că i-ar fi plăcut la lupte, la fel ca tatăl său: „Cred că mi s-ar fi potrivit la fel de bine, dar boxul este cel mai complet sport din lume”.

În timpul liber, lui Cosmin îi place să iasă în oraș cu prietenii , să călătorescă , dar și să-și petreacă timpul cu familia și persoanele ce îi sunt alături: „Toate aceste lucruri mă relaxează și mă fac fericit”.

Trecerea la profesionism

Cosmin este primul boxer non-mexican ce a semnat un contract cu compania TM Boxing din Mexic, care, din 2013, se ocupă de descoperirea şi promovarea talentelor în vederea consacrării lor la profesionişti.

De altfel, printre pugiliştii pe care îi reprezintă se numără şi Kenya Enriquez, dublă campioană mondială.

''Cosmin Gîrleanu este un talent excepţional şi faptul că a participat la cea mai recentă ediţia a Jocurilor Olimpice confirmă acest lucru. Deoarece luptă la o categorie mai mică, îi este greu să găsească concurenţă la nivelul său în Europa, aşa că TM Boxing îl va dezvolta în Mexic, unde, fără îndoială, este locul unde poate găsi cei mai mulţi adversari de calibru. Avem multe aşteptări de la el!'', a declarat Felipe Leon, directorul sportiv al TM Boxing.

”Mi s-a ivit prilejul unui contract cu TM Boxing și n-am vrut să ratez această oportunitate. Știu că am pornit pe un drum foarte greu, sunt primul român recrutat de companie și primul all time care va lupta la semimuscă la profesioniști”, spune hunedoreanul.

În primul său meci la profesioniști, în ianuarie 2023, sportivul originar din Hunedoara l-a învins prin TKO în repriza a doua, din cele șase programate, pe mexicanul Hever Lopez, la categoria 49,5 Kg. Lupta a avut loc în cadrul unei gale desfășurate în La Paz (Baja California Sur). 

La 16 aprilie, boxerul român a obţinut a doua sa victorie la profesionişti, în faţa lui Jesus ''Brasitas'' Flores, într-o gală desfăşurată la Guadalajara (Mexic)

Singurul boxer calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Pe 16 martie 2020, în cadrul Turneului Prelolimpic de la Londra, Cosmin Gîrleanu l-a învins la puncte (decizie 3-0) pe azerul Rufat Huseinov, în optimile de finală, accederea în sferturi aducându-i calificarea la JO 2020.

Alți doi sportivi români, Paul-Andrei Arădoaie (81 kg) şi Maria Claudia Nechita (57 kg) au obţinuseră victorii duminică, 15 martie  şi erau programaţi să urce din nou în ring marţi, 17 martie. Însă Grupul de lucru pentru box din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic a decis să întrerupă turneul preolimpic european de la Londra pentru că începuse pandemia de COVID-19.

Cosmin Gîrleanu a fost singurul boxer român calificat la Jocuril Olimpice de la Tokyo. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te