ANALIZĂ. Epoca fotbalului de tip „Caritas” s-a sfârșit. Coronavirusul i-a dat lovitura decisivă

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.04.2020 - 13:02

În ultimii ani, urmare a avântului economic, echipele de fotbal au oferit salarii colosale.

SHARE

Superstarurile au ajuns să câștige de ordinul zecilor de milioane de euro pe an în primele cinci campionate din lume (Italia, Spania, Gemania, Franța sau Anglia).

În utltimii zece ani

  • Chelsea a cheltuit 1,37 miliarde de euro (Torres a costat 52 milioane lire),
  • Barcelona 1,33 miliarde (Coutinho a costat 121 milioane lire),
  • City – 1,33 miliarde lire (De Bruyne – 68 milioane lire),
  • PSG - 1,1 miliarde (Neymar a costat 199 milioane lire),
  • Juventus – 982 milioane lire (Ronaldo a costat 105 milioane lire), arată Mirror.

Acest apetit pentru cheltuit sume uriașe are o explicațiie. Echipele au avut venituri uriașe. Toate s-au evaporat pe fondul crizei de coronavirus, iar echipele vor trebui să plătească salariile astronomice unor fotbaliști care nu joacă.

Unii au acceptat scăderi salariale între 30 și 70%, dar, în cazul în care campionatele nu încep să se joace cu spectatori, drumul multor cluburi spre faliment este sigur.

Din statisticile de mai jos veți vedea că salariile fotbaliștilor, chiar și așa tăiate, pot duce echipe numeroase din primele cinci campionate ale lumii la faliment.

Pentru că reducerile se aplică unor salarii colosale. Falimentul pândește și campionatele unde se oferă salarii mai mici (gen România), pentru că încasările cluburilor vor fi proporțional mai mici.

Anglia: Șapte echipe își permit să plătească, în medie, peste 5 milioane de euro salariul unui fotbalist.

Franța. Șase echipe pot plăti salarii medii de peste un million de euro fotbaliștiilor. PSG plătește, în medie, 9 milioane de euro pe an pentru fiecare jucător.

Spania: Barcelona și Real achită salarii medii de peste 11 milioane de euro, iar o echipă care nu joacă în competiții europene plătește salarii de 1,5 milioane euro.

Germania: Salarii medii de peste două milioane de euro se plătesc către jucătorii a șase echipe. La Bayern, venitul mediu este de peste 8 milioane euro.

Italia: Echipe cu adevărat mediocre care luptă doar la retrogradare precum Lecce sau Spal plătesc salarii de un million de euro pe an.

Venituri pe care echipele de fotbal nu se mai pot baza (aproape toate):

1. Drepturile tv

Salarii colosale se pot plăti pentru că televiziunile plătesc pe măsură pentru a transmite partide. În Anglia, Chelsea, Tottenham , City și Liverpool au încasat, fiecare, în 2018,peste 145 milioane de lire în 2018 din drepturi tv. Până și ultima clasată din acel an Sunderlnad (acum retrogradată) a câștigat, din drepturi tv 93 milioane de lire.

Pentru că valoarea drepturilor tv în Anglia pe trei ani este de peste 10 miliarde, Manchester își permite să îi plătească lui De Gea – 19,5 milioae de lire pe an, City - 18,3 milioane lire lui De Bruyne, iar Arsenal lui Ozil 18 milioane lire. United și Arsenal nici măcar nu joacă în Liga Campionilor.

Ca să înțelegeți cât de razna sunt lucrurile, Jack Wilshere de la West Ham, echipă care se bate la retrogradare câștigă peste 4,5 milioane de lire.

În Spania, Real și Barcelona încasează din drepturi tv în jur de 150 milioane de euro, iar Sevilia și Atletico peste 110 milioane euro. O echipă de mijlocul clasamentului Espanyol primește 88 de milioane de euro.

În Germania, Bayern câștigă de la televiziuni suma de aproape 100 milioane de euro, iar Dormund în jur de 90 milioane de euro.

Așa s-a ajuns ca Coutinho de la Bayern să primească 24 milioane euro pe an iar Neuer – 15. Până și o echipă care se bate la retrogradare precum Augsburg are puterea de a plăti 2 milioane de euro lui Alfred Finnbogason sau lui Daniel Baier.

Toate aceste sume de bani nu mai intră în visteria clubului.

2. Vânzarea bilete

Prețul mediu al unui bilet la un meci din Prima ligă engleză este de 31 de lire. Dar 20% dintre bilete se vând cu prețuri care ajung la 60 de lire. La fiecare meci acasă, Tottenham câștigă minim 2 milioane de lire doar din bilete. Doar în campionat și doar din vânzarea de bilete, Tottenham, echipă care nu este în primele patru în Anglia, câștigă 40 milioane de lire pe sezon. Dar, Tottenham mai joacă în Europa, ci și în cupa Angliei.

La partida Juventus – Lazio care nu va mai avea loc mai erau sub 1% bilete de vânzare. Cel mai ieftin - 150 euro.

Toate aceste sume de bani nu mai intră în visteria clubului.

3. Sponsori

Liga 1 se numește Casa pariurilor. Sevillia care a jucat cu CFR Cluj are pe piept Marathon Bet. Casele de pariuri sponsoriză cu miliarde fotbalul. Dar încasările vor scădea. În timp ce jocurile din campionatele puternice s-au anulat pe termen nedefinit, pariorii nu se vor mai înghesui să joace sume importante de bani. Nici nu ar avea pe ce.

Tot Real Madrid este sponsorizat de Emirates, companie aeriană care, probabil, va fi nevoită să își restrângă activitatea. Juventus este sponsorizată de Jeep, iar industria auto este una dintre cele mai lovite.

Campioana Europei, Liverpool a renunțat  anul acest la contractul cu NB și a semnat cu Nike un contract de 39,5 milioane pe an. Cum Liverpool nu va mai juca probabil niciun meci până la finalul sezonului, cel mai probabil contractul de imagine și de echipament se va suspenda.

4. Vânzarea de tricouri și accesorii

Cum mobilitatea este scăzută, partidele nu se dispută nu mai există niciun motiv pentru ca un fan să își cumpere un fular sau un tricou al echipei favorite.

România, spre faliment

În  România se întâmplă ceea ce se întâmplă în Europa la scară mică. Salariile la CFR sau FCSB ori Craiova trec de 15.000 de euro cu vârfuri de 25.000 euro. Principala sursă de venit sunt drepturile tv.

Campiona primește 2,7 milioane euro, vicecampioana 2,5 milioane iar o echipă precum Voluntari peste un milion de euro. În lipsa acestor sume de bani, fotbalul autohton se duce spre faliment chiar dacă multe echipe au înjumătățit salariile.

În anul 2018, 42% din chletuielile unui club din România erau acoperite din drepturile tv, 14% de la UEFA, 8% din vânzări de bilete, iar 20% din sponsori.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te